Fuat Ercan: Bedeni ele geçiren kanser için aspirin çare olmaz

img

İSTANBUL - Siyasal iktidarın krize ilişkin yaptığı her hamlenin krizi daha da derinleştirdiğini ve çelişkileri artırdığını belirten Sosyal Bilimci Fuat Ercan, “Türkiye 16 yıldır ateşli bir hastalık gibi bir sürü kriz yaşıyor. Ancak iktidar geçici mide ve baş ağrısı haplarıyla durumu geçiştiriyor”

Türkiye’de döviz kurundaki hareketlilik durdurulamıyor. Bununla birlikte zaten var olan ekonomik kriz kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başlarken, her gün gelen zamlardan toplumun birçok kesimi etkileniyor. Krize karşı hükümetin önerdiği ekonomik paketler ve atılan politik adımlar ise krizi daha da derinleştirip içinden çıkılmaz bir hale soktu. Sosyal Bilimci Fuat Ercan yaşanan krizin sadece ekonomik bir kriz olmadığını, toplumu birçok yönden sarsan bir kriz olduğunu ve 16 yıldır ülkenin ateşli bir hastalık gibi bu krizle boğuştuğunu söyledi.
 
‘GERÇEKLİĞİ DEĞİŞTİREMİYORSAN ALGIYI DEĞİŞTİR’
 
Krizin her zaman bir anda patlak verdiğini ama bu anı besleyen bir geçmişinin olduğunu belirten Ercan, eski Yunan ifadelerinde krizin “ölümle kalım arasında karar anı” olarak tanımlandığını söyledi. Ercan, Türkiye’nin içinde bulunduğu krizin de bütün bedeni saran hastalığın bir dizi güncel olaylar ile açığa çıktığını aktardı. Krizin çözümüne ilişkin sunulan paketlerin işe yarayıp yaramadığından ziyade, nasıl bir kriz yaşandığının bilinmesi gerektiğini vurgulayan Ercan, “Faiz ve döviz kurları, fiyatlar ani yükselişe geçtiğinde kriz üzerine analizler ve konuşmalar gündeme giriyor. Tabi ki haklı bir refleks. Fakat bu güncel veriler üzerinden dil kurmaya başladığımızda bir anda uygulanacak bir politika ile her şeyin çözüleceğini düşünmeye başlıyoruz. Bedenin tümünü sarmış hastalığa değil, hastalığın nüksettiği ana bakıyoruz. 
 
Sorunu şimdi şu ana bağladığımızda da siyasi iktidarın işine de gelen, Rahip ya da ABD tarafından başlatılan ‘ekonomik savaş suçu’ geniş kitle ve kamuoyunun gündemini belirledi. Sanki önemli bir etken değilmiş gibi muhalif kesimler de ‘bu bir iktisadi kriz’ diye iktisat disiplinin ısrarla işaret ettiği faiz, borç, dış borcu, üretimin yetersizliğini göstermeye başladı. Çare olarak da faiz oranları, dolar, ücretler için hangi şok uygulamalarının uygulanacağı ifade edilmeye başlandı. Hatta IMF’ye başvurmalı yönünde örtük ifadeler kullanıldı. Yani krizi konuşmaya başlama hali, tüm toplumu etkileyen gerçekliği değiştiremediğimiz ölçüde, algıyı değiştirme yönündeki sürece bizi dahil ediyor” diye belirtti. 
 
‘KRİZİ SADECE EKONOMİK ALANDA GÖSTERMEK BÜYÜK HATA’
 
Türkiye’de yaşanan krizin artık toplumun bir bütün olarak içinden geçtiği bir kriz olduğunun altını çizen Ercan, “Topluma müdahale etme yeteneği olan sermaye birikim mekanizmasının aktörleri, devlet ve hastalığın etkisi ile daha bir güç kazanan siyasi iktidarın, kendini bugünden yarına çıkaramama krizi var. Son 16 yıl için ifade edilen birikim rejimi, ya da bir dizi devlete ilişkin ifadeler geçerli değil. Hastalığın yani krizin bir evresinde (2000-2001 Krizi) kitleler ve sermaye dönüşüm için siyasi iktidarı değiştirdi. Kemal Derviş’in ‘biz sahayı düzenleyeceğiz siz gol atacaksınız’ ifadesi, siyasi iktidarın yetkilerini artırmanın gerekliliğini işaret ediyordu. Ya da uluslararası sermayenin mantığını işaret ediyordu. Kitleler ise 1980’lerden beri uygulanan cendereden çıkmak istiyordu. Bu iki talep birleşince sadece yeni bir parti/umut yaratmadı, ama aynı zamanda yürütmenin önünü açtı. İşte bu manevra yeteneği ile siyasi iktidar yeni bir işleyiş-yeni bir birikim/düzenek yaratamadı, bunda başarısız oldu” diye ifade etti. 
 
‘ÖTELEME KONUSUNDA BAŞARILI BİR İKTİDAR’
 
“Ama kabul edelim ki çok başarılı olduğu bir alan vardı; o da bedendeki hastalıkların açığa çıkmasını ötelemek, ötelerken farklı kesimlerin desteğini almak ve aynı zamanda siyasal alanda gücünü inanılmaz düzeylere çıkarmak” diyen Ercan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Her müdahale anı/zamanı kurtarmaya yöneldikçe, beden daha zayıf düştü, düşürüldü. Ötelemeleri hasta beden kabul etmediği zamanda herhangi basit bir durum, bu birikmiş tüm problemlerin kapitalist sistemin en hassas dokusu olan fiyatlar yani para üzerinden açığa çıkartır. Çıkarttı da. Bu anlamda güncel neden bazen bir anayasa ya da kasa fırlatma, ya da günümüzde olduğu gibi Rahip konusu ile açığa çıkar. Şimdi sonuçlara mı bakacağız, nedenlere mi? Yoksa işleyişe mi? Tabi ki de bunların eş zamanlı analize dahil edilmesi gerekiyor.”
 
Siyasi iktidarın, tüm toplumu, özellikle desteğini aldığı seçmenleri yanına çekmek için kısa vadeli, ama sermayenin bazı kesimleri için uzun vadeli ötelemeleri devreye koyduğunu ve bu konuda gittikçe zorlandığını aktaran Ercan, “Özellikle de devletin finansal kısıtı bu ötelemeleri zorlaştırdıkça, iktidar artık toplum, sermayenin yeniden üretimi ve hatta devletin yeniden üretiminden daha çok kendisini bugünden yarına çıkarma kaygısına girdi. Artık öteleme güç ve yetkisini artırarak gerçekleştirme aşamasındayız. Artık bir dizi düşman ile krizin bedendeki tahribatı için iki yol/yöntem kalıyor. Bunlardan biri; gerçeklik değiştirilmiyorsa algıları değiştir, diğeri ise; destek almak için içeride ve dışarıda yeni müttefik/destek kanallarına yönelmek. İşte son açıklanan reçeteleri böyle görmemiz gerekiyor, aslında güç ve destek almak için uygulanan/uygulanacak çareler tabi ki farklı kesimlerde etkileri oldukça farklı yaşanıyor, bu daha başlangıç ne yazık ki daha da yaşanacak” diye konuştu. 
 
’16 YILDIR ATEŞLİ BİR HASTALIK GİBİ’
 
Krizi konuşurken toplumun yeniden üretimine ve krize ait son dönemde gündeme gelen birçok üçüncü sayfa haberini işaret eden Ercan, “İntiharlar, işsizlik, kadınlara yönelik şiddet, taciz, göçmenlere yönelik ırkçı şiddet içeren dil, artan ırkçı milliyetçi kızgın saldırgan haller krizin yansımasıdır. Türkiye uzun süredir ateşli bir hastalık olarak bu krizleri yaşıyor” dedi. AKP iktidarının 16 yıl boyunca yaptığı politik müdahalelerin bu krizleri daha da derinleştirdiğini ifade eden Ercan, “Sermaye açısından önemli değişkenler vardı. AKP bunu çözemiyordu sermaye ve siyasi iktidardan talep ediyordu. Ama bütün dünyada olduğu gibi geç kapitalistleşmiş ve az gelişmiş ülkelerde uluslararası sermayeye entegre olan sermaye grupları, uluslararası sermayeye entegre oldukları anda işleyişin birtakım dönüşümler geçirmeleri gerekiyor. Uluslararası sermaye, meta, bilgi akışına dahil olduğunuzda o işleyişin gereklerini yerine getirmediğinizde/ getiremediğinizde bünyeniz zayıflıyor.  Zayıfladıkça hem bir dizi değişimi yapmaya zorlanıyorsunuz, hem de yapamadığınız ölçüde dış dünyada manevra yeteneğiniz azalıyor azaldı. İçeride algıda değiştirilen hastanın durumunu, özellikle sermayenin uluslararası kuruluşları görmeye başlıyor. İşte o zaman disipline edici dereceler en hassas nokta fiyatlar üzerinden hasta oluş halinizi dünyaya bildiriyor” ifadelerini kullandı. 
 
‘İKTİDAR SERMAYE İÇİN GEREKLİ DEĞİŞİMLERİ GERÇEKLEŞTİREMEDİ’
 
Sermaye eğer dünya ölçeğindeki kapitalizme entegre olmak istiyorsa başta hükümetin hukuk sistemini değiştirmesi gerektiğini aktaran Ercan, şunları söyledi: “Ticaret, icra-iflas yasası gibi birçok alanda değişimin olması gerekiyor. Ama istedikleri ölçüde bunu başaramadılar. Türkiye’deki sermayenin ikinci önemli krizi hep nitelikli ithal gerektiren üretim yapmalarıdır. Bunun için de girdileri dışardan ithal ettikleri için, dünya kapitalist sistemde döviz biçiminde sermaye bizim gibi ülkelerin en hassas noktası. Döviz kurundaki değişim işleyişe ait yapışla problemi gösterdiği için önemli. Yoksa döviz kurundaki bu bir anlık fiyat hareketleri sadece güncel değişkenlerin sonucu gerçekleşmiyor.  Emperyalist düzeneğinin bizim gibi ülkelerde açığa çıkış biçimi diyebiliriz. 
 
Bu sorun bir başka sorun ile yakından ilgili. Türkiye’de sermaye birikiminin ‘görece artık’ dediğimiz kar oranlarını artıracak işleyişlerin hızla hayata geçirilmesini istiyor. Fakat siyasi iktidar ‘kısa erimli’ politikalarla emek ve makine üzerinden verimlilik ve etkinliği artıracak uygulamaları planlara geçiriyor, ama hayata geçiremiyor. Bu yüzden ihracat artıkça bizim dövize olan ihtiyacınız artıyor. Üçüncüsü ise Türkiye kapitalistleşme sürecine geçerken tarımdaki geleneksel ilişkileri ve zanaatkâr   kesimlerin dönüşümünü hızlandıramadı. Desteğinin devam etmesi istenen seçmen kitleleri le bu uygulamalar arasında gerilim hep bir adım ileri iki adım ya da üç beş adım geriye mantığında devam ediyor. Yani siyasi iktidar oy kaygısından da kaynaklı ‘can suyuyla’ süreci geçiştirdi.” 
 
‘EL YORDAMI MANEVRALAR YAPILDI’
 
Ercan, şöyle devam etti: “Kürt illerinde yürütülen politikaların ardından hem genel olarak toplumun yeniden üretiminde büyük krizler yaşatıldı, hem de bu politikalara yönelik harcamalar zaten çok hassas olan kamunun finansal kaynak kısıtlarını daha da artırdı. İşte bu noktada kaynak arayışı, özelleştirmeler, inşaat sektörü ağırlıklı çılgın projeler gündeme alındı. Madenler, yeraltı suları, yaşam ortamını tahrip edecek uygulamalar toplumun farklı kesimlerinin huzursuzluğunu daha bir artmasına neden oldu. Toplumun, devletin ve sermayenin yeniden üretememe konusunda ama artık siyasi iktidarını yeniden üretemez noktalara vardı. Bu da AKP iktidarının bu sorunu çözmeye yönelik daha hızlı karar almasına neden oldu. Sürekli karar alma mekanizmasıyla beraber yürütme mekanizmaları bir tek kişinin eline geçti. Yürütme mekanizmasının tek bir kişinin eline geçmesi ise uluslararası sermayenin kurumsal yapıları için kabul edilebilir değil. Bu demokrasi ve katılım değil sermaye ve servetin uluslararası güvenirliği için kabul edilemez.” 
 
AKP’nin kendi oluşumu içinde daralan bir kesimde “söz yetki” iktidarının oluştuğuna işaret eden Ercan, “Böyle olduğu için de yavaş yavaş siyasi iktidar krizi devletin ve toplumun krizini çözmek yerine artan ölçüde kısa erimli kendi problemlerini çözmeye yönelik hem ülke içinde hem de uluslararası alanda manevralar yapmaya başladı. El yordamıyla yapılmış manevralardı” diye aktardı.
 
‘SİSTEME ENTEGRE OLMA KRİZİ SİYASİ İKLİMİN ELİNE GEÇTİ’
 
Döviz elde etmenin uluslararası sermayenin dünyaya entegrasyonu için önemli bir şey olduğunun altını çizen Ercan, “Konjonktürel olarak AKP iktidarı Ortadoğu’da, Balkanlar’da, AB’yle ve ABD’yle bağlantıları kopardıkça içerdeki gerilimleri azaltma, öteleme mekanizmaları gittikçe işlemez hale geldi. O yüzden siyasi iktidarın uygulamaları müdahaleleri bir araya geldiğinde 2001 krizinden farklı olarak bu kriz uluslararası bir boyut kazandı. Özellikle Ortadoğu’daki yeni dinamiklerle ilgili birden Türkiye’deki yapısal sermayenin ve devletin, toplumun sisteme entegre olma yönündeki biriken gerilimler ‘siyasi iktidarın kucağına düştü” ifadelerini kullandı. 
 
‘İKTİDARIN GÜÇLÜ GÖRÜLDÜĞÜ EN GÜÇSÜZ DÖNEMDEYİZ’
 
Krizin aynı zamanda politik çelişkilerin arttığı bir dönem olduğunu aktaran Ercan, “Bu dönem siyasi iktidarın güçlü görüldüğü; ama en güçsüz olduğu dönemdir. Siyasi iktidar, baskı kuracak kesimlerle şu an sürekli bir pazarlık halinde. Acaba şirketlere mi, tarımsal kesime mi, uluslararası ihracat yapanlara mı, yoksa ithalatla uğraşanlara mı yardımcı olacak. Bu anlamda da bu süreç kısa erimli bazı politikalara empatiyi azaltabilir. Ama uzun erimde bu politikaların sermaye birikimi açısından uluslararası entegrasyonu sağlayacak. hukuksal döviz kazandırıcı üretim faktörlerinin olmadığı, emeğin nitelik ve güce dönüşmediği sermaye sorunu yaratır. Siyasi iktidar kısa sürede emek gücünü, hele de üniversitelerin bu kadar gerilediği dönemde sermayenin istediği nitelikli emek gücünü yaratmalı; o olmuyorsa, ne üretilecek makine, ne inovasyon, ne de teknolojik gelişme ilerlemeyecek. Ancak hastaya baş ağrısını ve mide ağrısını geçirecek haplar sunabilecek” diye aktardı.
 
‘KRİZ SONBAHAR’DA NETLİK KAZANACAK’
 
Türkiye’deki ekonomik krizini etkisinin henüz görülmediğini söyleyen Ercan, “Yüzde 40’a varan bir döviz artışı hem özel sektörün, hem devletin, hem belediyelerin, hem de ailelerin borçla yüklendiği bir dönemde, bu sürecin açığa çıkaracağı problemler sonbaharda netlik kazanacak” diye belirtti. Toplumun yaşadığı ağır ateşli hastalıklı hallerde ve sermayenin tedirgin olduğu bu dönemde devletin iki şey yaptığını söyleyen Ercan, “Bir baskı aygıtını artırıyor. İki problemin kaynağını gerçek olmasa bile algıda dönüştürüyor” dedi.
 
‘KRİZ ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILDIKÇA ÇELİŞKİLER DERİNLEŞİYOR’
 
Türkiye’nin 16 yıllık yapısal ekonomik problemlerinin Brunson’un tutuklanmasıyla gündeme gelmediğini vurgulayan Ercan, “Jeopolitik krizle ekonomik kriz diye iki farklı algı yaratılıyor. Aslında ikisi de aynı şey. Kriz dediğimiz şey bedene girdiğinde kan dolaşımını, ateşinizi, terinizi ve her şeyinizi etkiliyor. Şu an bunların iç içe geçtiği mide bulantısının kendisini kriz olarak kusma sürecidir. Bu kusmanın tehlikeli yanı siyasi iktidar şu veya bunu çözmeye yönelik her hareket ettikçe iyice krizin çelişkileri artırıyor. El yordamıyla gidiş, sermayenin mantığına aykırı. Çünkü sermayenin en hassas olduğu dönem kriz dönemindeki fiyatlar, yani değerlerdir. Fiyatlar bir inip bir çıktığında uluslararası siteme entegre olan kesimler için güven yaratamazsınız. Güç de onlarda olduğu için tepkilerini farklı kanallardan yükseltiyorlar. Ama hastalık yine gücü olmayan, siyasal alanda kendini ifade edemeyenlere yüklenecek. Bu sefer bu kesimlerin desteğini alan siyasi iktidar tarafından krizin  yükünü aktarması, tarihin garip bir ironisi olsa gerek” şeklinde konuştu.
 
MA / Servet Karaduman

Diğer başlıklar

27/03/2025
23:34 BİRTEK-SEN üyesi Halil Kara tutuklandı
23:26 DTCF’lilerden 27 Mart Dünya Tiyatro Günü açıklaması
22:39 Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinden yürüyüş
22:36 CHP’li Ali Mahir Başarır: Seçim otobüsümüz kaçırıldı
21:35 Kürt Konferansı sona erdi: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü sağlanmalı
21:25 Bismil'deki kazada 3 kişi yaşamını yitirdi
20:54 Kürt ve Azerbaycanlı insan hakları grupları Urmiye'deki ırkçı gösteriyi kınadı
20:50 AP'de Abdullah Öcalan'a uluslararası destek: 200 isim barış çağrısı yaptı
20:25 Anadolu Üniversitesi’nde boykota katılım çağrısı
20:20 Xana Axpar’da yüzlerce kişi iftar yemeğinde bir araya geldi
20:16 İsrail'in Gazze saldırısında 20 kişi katledildi
20:11 Ayvalık'ta 7 kişi gözaltına alındı
19:38 Hesekê'de kadın çalıştayı
19:34 DFG bilançoyu açıkladı: Gazetecilik yargılanamaz
19:00 Erdoğan Somali Cumhurbaşkanı ile görüştü
18:57 14 kişinin daha mal varlıklarına el konuldu
18:46 Gazeteci Can Ataklı serbest bırakıldı
18:41 Uludağ'da çıkan yangında otel müdürü gözaltına alındı
18:33 Kızıldeniz kıyısında denizaltı battı: 6 ölü
18:17 Boykottaki öğrencilere akademisyenlerden destek
18:13 Muğla'da orman yangını
18:11 Metro İstanbul, toplu ulaşıma kısıtlama getirdi
17:57 Tişrîn'de direniş nöbeti 78'inci gününde
17:45 Avusturya’da öğrencilerin telefon kullanması yasaklandı
17:39 Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye heyet gönderme kararı
17:20 Avrupalı iki bakanın Şam ziyareti iptal edildi
17:10 RTÜK TV’lere ceza yağdırdı
17:09 Suzan Uçakan’ın mezarı başında açıklama: Hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz
17:01 Ayşe İnceyol davası ertelendi: Fail hala yakalanmadı
16:52 ‘Gözaltılar toplumsal barışı zedeliyor’
16:43 Eskişehir’de 6 kişi serbest bırakıldı
16:30 MEBYA-DER'den Cizîr'de anma
16:29 İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat hastaneye kaldırıldı
15:55 Kolunu kaybeden Kadri Ceyhan davasında 18 yıl sonra ‘ihlal’ kararı
15:50 BBC muhabiri Türkiye'den deport edildi
15:50 AP’de Kürt konferansı: Abdullah Öcalan halen muhatap arıyor
15:48 Gazetecilere yönelik baskılara tepki
14:58 Gazeteci Egîd Roj anıldı
14:33 Gazetecilere yönelik baskılar protesto edildi
14:24 Akademisyen Levent Dölek tutuklandı
13:52 Nesibe Elgün'ü katleden fail tutuklandı
13:51 Bakırhan: Kürt sorununun çözümü tercih değil, zorunluluk
13:46 Belucistan’da eylemler sürüyor
13:41 DEM Parti’nin Ramazan Bayramı programı belli oldu
13:14 Ali İsmail Korkmaz’ın fakültesinde boykot
13:10 İzmir'de tutuklanan 10 kişi cezaevinde darp edildi
12:48 Gazetecilerin Anadolu Üniversitesi’ne girişine engel
12:15 TÜİK Şubat ayı işsizlik oranını açıkladı
11:59 Hamas sözcüsü İsrail saldırısında yaşamını yitirdi
11:31 Avukatlardan İmralı için 2 ayrı başvuru
11:20 LAB: Eğitim Sen'in yanındayız
11:19 Bin 876 gözaltı, 260 tutuklama
11:06 Gazeteci Yağız Barut serbest
10:16 BAC: Beluc gazeteciden haber alınamıyor
09:54 50 akademisyen açığa alındı
09:50 Şirnex'te 11 bölgeye yasak
09:46 Otel yangınında ölü sayısı 2'ye çıktı
09:23 Nicolas Walder: Türk devleti sürece samimi yaklaşmalı, somut adım atmalı
09:21 Yılın son Newroz’unu kutlayan Kırşehirliler: Umutluyuz
09:01 Yerine kayyım atanan Sarıyıldız: Umudumuz dimdik ayakta
09:00 27 MART 2025 GÜNDEMİ
08:54 7 gazeteci hakkında tahliye kararı
08:26 Ankara'da ev baskınları: Veli Saçılık gözaltında
08:20 ODTÜ'nün eyleminde çok sayıda gözaltı
07:51 Uludağ’da otel yangını: 1 ölü
26/03/2025
23:57 DEM Parti ve DBP heyeti KNK ile görüştü
23:49 Ankara Barosu'ndan kitlesel yürüyüş: Meslek onuru için mücadele edeceğiz
23:43 NATO: Litvanya'da kaybolan 4 ABD askeri ölü bulundu
23:37 Adana’da protestolar sürüyor
23:20 19. Uluslararası Avrupa Birliği, Ortadoğu, Türkiye ve Kürtler Konferansı başladı
21:53 CHP'nin olağanüstü kurultay kararı için iptal başvurusu talebine ret
21:40 Hozan Comerd'in yeni albümü ‘Xozan’ çıktı
20:22 DEM Parti ve DBP heyeti Halk Cephesi ile bir araya geldi
19:38 Kütahya'da kadın cinayeti
19:34 32 yıllık tutsaklık sona erdi: Güzel günlerin gelişi yakın
19:27 KHK eyleminde Eğitim Sen'in hedef gösterilmesi protesto edildi
19:23 31 yıl sonra tahliye edildi: Başaracağımıza inanıyorum
19:05 Soruşturma protesto edildi: Eğitim Sen biat etmez
18:26 Cenevre eylemi 51'inci ayında: Çağrıya karşılık sorumluluk alın
17:50 Özel: Maltepe Mitingi'nde cumhurbaşkanı adayımızı ilan edeceğiz
17:45 Üniversiteliler boykotta: Mücadelemize omuz verin
17:41 Xana Axpar’daki kum ocağı Meclis gündeminde
17:32 Gülistan Kılıç Koçyiğit: İktidar üzerine düşen sorumluluğu yapmalı
17:06 ‘Fuhuş Çetesi’ davası: Tutuklama talebi reddedildi
16:50 İHD’den ‘ekolojik hak ihlalleri’ raporu: Barınma hakkı hedefte
16:42 Eğitim Sen MYK’ye ev hapsi
16:38 İBB’de başkanvekili CHP’li Arslan oldu
16:23 DEM Parti AKP ve MHP'ye bayram ziyaretinde bulunacak
15:28 Gençlerden Amara yürüyüşüne videolu çağrı
15:23 İskenderun’da gözaltı ve tutuklamalara tepki
15:09 Anadolu Üniversitesi’nde boykot
15:05 Halide Türkoğlu: Kadınlar ‘Barış ve Demokratik Toplum’ çağrısı etrafında kenetlenecek
14:59 Kerboran Belediye Eşbaşkanı’nın duruşması ertelendi
14:49 DEM Parti Kadın Meclisi Gelecek Partisi ile görüştü
14:36 12 kadın örgütünün X hesabına erişim engeli
14:26 Kayyım nöbetinde gözaltıların serbest bırakılması çağrısı
14:15 Erdoğan’dan ‘Heybedeki büyük turp’ açıklaması
14:04 İstanbul Barosu’ndan bilanço: 20’si çocuk 447 kişi gözaltına alındı
13:18 İHD’den İçişleri Bakanlığı’na kayyım mektubu
13:03 Dekan tehdit etti, özel güvenlik saldırdı
12:48 Adalet Bakanı: İmralı’ya aile görüşmesini değerlendiriyoruz
12:21 Eski belediye meclis üyesine 8 yıl hapis cezası
12:15 Bir yıldır yakalanmayan failin 5’inci duruşması yarın
11:59 Ankara’da gözaltına alınan öğrencilere ev hapsi
10:54 337 yazar ve akademisyenden ‘demokrasi ittifakı’ çağrısı
10:46 Beylikdüzü Belediyesi'nde başkanvekilliği görevine Serkan Çebi seçildi
10:41 Mezopotamya Ajansı'na erişim engeli
10:38 DEM Parti Grup Başkanvekili: Kürt sorunu çözülmeden Türkiye demokratikleşemez
10:24 İstanbul, Bursa ve Adana’da ev baskınları: Çok sayıda gözaltı
10:08 İzmir ve Antalya'da 20 tutuklama
09:48 Ma Music kitap kampanyasını Avrupa'ya taşıdı
09:45 Maden talanına direnenler: Toprağımızı vermeyeceğiz
09:03 Kıbrıs görüşmeleri: Türkiye çözüm istemiyor
09:01 Zürih Kent Konseyi üyesi: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü refah için zorunlu
09:00 26 MART 2025 GÜNDEMİ
08:38 Türkiye Yayıncılar Birliği: Halkın demokratik taleplerine kulak verin
25/03/2025
22:19 DEM Parti ve DBP heyeti, PYD’yi ziyaret etti
21:33 İmamoğlu: ‘Askıda Fatura’ da suçmuş, dayanışmayı büyütelim
21:28 Eğitim Sen: MESEM'de 11 çocuğu mezara soktunuz, hesabını nasıl vereceksiniz?
21:09 Gözaltına alınan bin 418 kişiden 172’si tutuklandı
21:05 Mehmet Türkmen’e ev hapsi
20:59 RTÜK’ten ‘boykot’ çağrısına suç duyurusu tehdidi
20:46 MEBYA-DER, aileleri iftar programında bir araya getirdi
19:59 Toplumsal cinsiyet eşitliği dersi veren kadın öğretmen açığa alındı!
19:45 Ankara’da yollar trafiğe kapatıldı
19:41 Tutuklamalar protesto edildi: Mücadele sürecek
19:15 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Halkın haber alma hakkını savunacağız
19:08 MEBYA-DER davasında 7 kişiye ceza
19:04 Tecavüz faillerine 16’şar yıl ceza: Cezasızlık teşvik sunuyor
18:25 İBB soruşturmasında inşaat şirketlerine el konuldu
18:21 Gözaltındaki 14 öğrenci serbest
18:03 Ekrem İmamoğlu'nun bilirkişi şikayetine takipsizlik kararı
17:51 Ankara Üniversitesi öğrencilerine ülkücüler saldırdı
17:43 İstanbul'da 64 kişi tutuklandı
17:40 Newroz'un son ateşi Kırşehir'de yakıldı
17:31 Belucistan'da eylemler 4'üncü gününde
17:14 Özgür Özel: Darbeye karşı direnme hakkımızı kullanıyoruz
16:46 6 günde bin 418 gözaltı
16:34 Akkuyu'da çalışanlar iş bıraktı
16:18 Avukatlardan İmralı başvurusu
15:39 Kadınlardan fuhuşa karşı yürüyüş: Hesap soracağız
15:30 7 gazeteci tutuklandı
15:24 Anadolu Üniversitesi öğrencileri eylemde
15:23 Adana'da 3 tutuklama
15:14 Dêrsim’de kayyımın işten çıkardığı işçiler eylemde
14:57 Ekolojistler ve hukukçulardan direnişteki köylülere ziyaret
14:41 DEM Parti ve DBP heyetinden Goran'a 'süreç' ziyareti
14:41 DEM Partili Sevtap Akdağ tahliye edilmedi
14:40 Üniversitelerde boykot sürüyor
14:35 Adliye önünde gözaltındaki gazetecilere destek