Ertuğrul Kürkçü: Virüsle mücadele yeni bir dayanışma dalgası doğurmalı

img
İSTANBUL - AKP’nin virüs salgınını kar sağlayan ve muhalifleri bertaraf eden bir silah haline getirmeye çalıştığını belirten HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, “Bizde hastalığa karşı dayanışma girişimlerini yeni toplumun inşası için bir imkana dönüştürmeye çalışmalıyız” dedi.
 
Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünyayı sarmalayan kapitalist sistem sorgulanır hale geldi. Yaşananlar sonrası kapitalizmin büyük darbe aldığını ve bu durumun yeni bir dünya düzeni için kullanılması gerektiğine ilişkin tartışmalar da büyüyor. Bu tartışmalara katılan dünyaca ünlü dilbilimci Noam Chomsky, koronavirüsün gelmekte olan daha büyük krizlerin küçük bir kesiti olduğuna dikkat çekerek, “İyi yanı, belki de insanları nasıl bir dünya istediğimiz konusunda düşünmeye itmesi olacak” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, koronavirüs salgınını ve kapitalist modernitenin sorgulamasını ve cezaevlerinin durumunu Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi
 
HIZLI YAYILIŞIN İKİ NEDENİ 
 
Kürkçü, koronavirüs salgınının bu ölçüde hızlı ve kuşatıcı bir şekilde yayılışını küresel kapitalizmin “doğa-insan” dengesini bir daha onarılamayacak şekilde yıkmasının çarpıcı sonuçlarından birisi olarak gördüğünü söyledi. Virüsün bir yerel pazarda yaban av hayvanlarından çıkıp hızlı bir şekilde dünyada yayılmasının iki önemli nedenin olduğunu belirten Kürkçü, birinci neden için “Kapitalist tarımın doymak bilmez doğa talanı sonucu insan yerleşimleri ile vahşi hayvan toplulukları arasındaki bütün sınırların ortadan kalkmış olması ve patojenlerin kendilerine özgü üreme ve yayılma çevrimlerinin sermaye çevrimleriyle rayından çıkarılmış olmasıdır” dedi.
 
İkinci nedenin ise "halk sağlığının tamamen piyasalaşmış olması nedeniyle insanların korumasız kalması olduğunu" söyleyen Kürkçü, “O nedenle Çin'de bir pazar yerinde başlayan hikaye ansızın yoksul işçi semtlerinden çıkıp Britanya başbakanlık konutunda bir trajediye dönüşebiliyor. Bu iki neden bir arya geldiğinde sadece gerçekleşmekte olanlar değil öte yandan bilinmeyenlerden türeyen  ihtimaller ve korkular da işin içerisine karışınca kontrol edilemeyen ve paranoyaya dönüşen bir hal doğuyor” ifadelerini kullandı. 
 
KAPİTALİST KAR HIRSI
 
Dünyanın bu tür salgınların yabancısı olmadığını dile getiren Ertuğrul Kürkçü, geçmişten gelen lokal deneyimleri anımsattı. Dünyada daha önceki SARS, Ebola ve Zika gibi bütün yeryüzünü kaplayan salgınlar sırasında birikmiş bilgiler olduğunu belirten Kürkçü, hakim sınıfların varolan salgının eninde sonunda bir çaresinin bulunacağının varsaydığını, dolayısıyla devletlerin ve kapitalist şirketlerin çare ortaya çıkana kadar karları daha aşağıya düşürmemek ve salgını rakiplerinin önüne geçmek için fırsata dönüştürme çabasına girdiklerini ifade etti.
 
Kapitalist rekabetin, kar hırsının hiçbir koşulda kendi kendisini frenlemeyeceğini dile getiren Kürkçü, “Bu, kârın kapitalizmin varoluş ilkesi olduğu tezini bir kere daha dünya ölçüsünde doğruluyor. Ama doğrulanan bir şey daha var. Özellikle Türkiye deneyimine baktığımız zaman net olarak görebiliriz. Türkiye’yi işçi sınıfı sırtında taşıyor. İşçi sınıfının yarattığı bütün artık değer, bütün zenginlikler bir bütün olarak kapitalist sınıfın kursağında olduğu, kenarda toplumsal gereksinimler için hiçbir ihtiyat akçesi tutulmadığı için toplumun yiyeceğinin, içeceğinin, giyeceğinin her gün yeniden üretilmesi ve işçilerin bunun için çalışması gerekiyor. İşleyişi evde çalışmaya elveren sektörler dışında bütün sektörler çalışmaya devam ediyor. Gözü dönmüş kar hırsı, tamahkarlık çırılçıplak ortaya çıkıyor” diye konuştu. 
 
DEVLET SERMAYEYİ KORUYOR
 
Yaşananlara bakıldığında “halk için devlet olmasa da olur” tezinin bir kez daha görünür hale geldiğini ifade eden Kürkçü, toplum tarafından devlete devredilmiş olan kamu sağlığı ve güvencesini konusunda devletin kayda değer hiçbir şey yapmadığını vurguladı. Salgın karşısında toplumun kendi kendisini koruduğunun altını çizen Kürkçü, Çankaya Zirvesi'nde devletin koronavirüse karşı önlemlerinin sadece sermaye çarklarının dönmesi için aldığını hatırlattı. 
 
SALGINDAN SONRA BAŞKA BİR TOPLUM 
 
Türkiye halklarının da bu durumu gözleriyle gördüğünü ifade eden Kürkçü, “Fakat yüzyıllar süren alışkanlıkla hala olanı görmemiş gibi yapan yada görüş açılarının ötesinde olanları henüz idrak edemeyen veya anlamlandıramayan bir bilinç durumu var. Ama toplumun çok büyük bir sarsıntı geçirdiğini söyleyebiliriz. 20 gün için bile olsa ev dışında hiç kimseyi görmemiş, kimseyle doğrudan doğruya temas etmemiş, korkuları ve yoksulluklarıyla baş başa kalmış milyonlarca insanın bilinç durumları, ruh halleri, dünyaya ilişkin tasavvurları mutlaka değişmiş olacaktır. Yani bu kriz geçtiğinde geriye dönülmeyecek, başka bir toplumla karşılaşacağız” dedi.
 
TOPLUMSAL DAYANIŞMA VURGUSU
 
Yeni bir toplumsal düzen için dayanışmanın örgütlenmesinin son derece önemli olduğuna vurgu yapan Kürkçü, bu konuda HDP’nin halkın kendi öz gücüyle birbirini koruması konusunda yaptığı çağrıları ve attığı adımları çok önemli bulduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarının devlet ve özel hastanelerdeki görevleri dışında yurttaşlar arasında oluşan dayanışma girişimlerinin de önemli olduğunu ifade eden Kürkçü, şunları söyledi: “Bu salgınla beraber anladık ki, çevremizde iki metre çapında bir virüs kümesi ile birlikte yürüyor olabiliriz. Ama insanların hem toplum olarak var olurken hem de salgından korunmalarının en önemli aracı olan maske ihtiyacını bile devlet sağlamıyor. Bunu da yapmayacaksa ‘sosyal devlet’ neye gerek? Baskılar karşısında ‘postacılar dağıtacak’ diyorlar ama posta hizmetleri özelleştirildi, çoktan çöktü. PTT'nin P'si yok artık. Şu halde, yurttaşların bir araya gelerek en basit yollardan bu maskeleri hızla kendileri için üretmeleri ve kendi savunma kalkanlarını kurmaları lazım. Bir kere bunu yaptıktan sonra bu hastalığa karşı koymanın yönetimini kendi ellerine aldıklarını gören insanların hayatla ilişkileri değişecek ve kendilerine güvenleri artacaktır.”
 
GERİDE KALANLARI FEDA MI EDECEĞİZ?
 
Salgının Mayıs’tan sonra tepe noktasına doğru yaklaşacağını öngören Kürkçü, bu dönemde yoğun bakım ünitelerine ihtiyacın artacağını söyledi. Şimdi bile yoğun bakım ünitelerin dolu olduğuna dikkat çeken Kürkçü, bu durumda eksilen donanımları ya da devletin kapatamadığı açıkları insanların bir araya gelerek gidermesi gerektiğini söyledi. 
 
Dünyanın birçok yerinde insanların basit bilgilerle, yapay solunum araçları yapmaya başladığına vurgu yapan Kürkçü, Türkiye’de de işi bilen sağlık teknisyenleri ve mühendislerin bunları yapmaya girişmesi gerektiğini ifade ederek, “Bir solunum aygıtı önünde birden fazla kişi biriktiğinde geride kalanları feda mı edeceğiz yoksa başka bir şey mi yapacağız? O seçim anına hızla yaklaşıyoruz” dedi.   
 
YENİ BİR TOPLUM İNŞASI İÇİN...
 
Çekilen yokluk ve sıkıntıların telafisi için elde olanların paylaşılması, ortaklaştırılması, insanların yardımına koşulması, çökme alametleri gösteren kapitalist toplum karşısında yeni bir toplumun oluşturulmaya çalışılması ve bunun çarelerinin aranmasının önemine dikkat çeken Kürkçü, “AKP’nin elinde olmayan belediyeler bu açıdan stratejiktir. Rejim de bunun farkında olduğu için onların kolunu kanadını kırmaya çalışıyor. Ama şöyle ya da böyle yerel yönetim imkanları hayata geçirilerek, eninde sonunda devletin korumadığı halkı, halkın organları kucaklayarak, koruyarak bu krize yanıt verecektir. Bir kere bu krizle başa çıkılırken oluşan yapılar krizden sonra da aslında bir alternatif toplum odağı olarak bugünkü toplum karşısında güçlendirilmeye devam edilebilirler. Nasıl onlar karı maksimize etmeye, hastalığı kara dönüştürmeye çalışıyorlarsa, biz de hastalığa karşı dayanışma girişimlerini yeni toplumun inşası için bir imkana dönüştürmeye çalışmalıyız. Önderlikler, edilgen, bilinçsiz, yabanıl topluluklar halinde yaşamaya değil yeni bir uygarlığa talip olduklarını ancak böylesi koşullardaki pratikleriyle ortaya koyabilirler” ifadelerini kullandı.
 
‘NAZİ DÜNYASI BELİRMEKTE’
 
Bugünün en yakıcı gündeminin cezaevleri olduğuna dikkat çeken Kürkçü, burada tipik ve çıplak bir sermaye devleti zulmüyle karşı karşıya olunduğunu belirtti. Salgın nedeniyle cezaevlerinin boşaltılması konusunun gündeme geldiğini hatırlatan Kürkçü, üzerinde konuşulan infaz yasasında siyasi tutukluların kapsam dışı bırakılmak istenmesine değindi. Kürkçü “Kovid-19’un sadece karları azamileştirmek için bir fırsat değil aynı zamanda muhalifleri ortadan kaldırmak için bir silah olarak değerlendirildiği son derece zalimane bir planla karşı karşıyayız. Ben toplumun cezaevlerinde olanları takip ederek kriz sonrasında kendileri için neler hayal edilmekte olduğuna dair bir ders çıkarmalarını isterim. Mandela anılarında ‘Bir millet hakkında, en imtiyazlı yurttaşlarına değil, en alttakilere nasıl muamele ettiğine göre hüküm verilir’ demişti. O açıdan Türkiye cezaevlerine baktığımızda ufkumuzda düşman hukukuyla tanımlanmış, bir Nazi dünyasının belirmekte olduğunu görebiliriz. Bu görüntü bizi daha çok mücadeleye davet etmelidir” diye vurguladı.  
 
MA / Ferhat Çelik

Diğer başlıklar

24/12/2025
23:53 Paris'te katledilenler anıldı: Avrupa gerçeği açığa çıkarsın
22:47 Nijerya’da camide patlama
20:46 Kadın Emeği Almanağı'nın sergisi düzenlendi
20:27 Sadettin Saran tekrar gözaltına alındı
19:42 QSD: 6 DAİŞ’li yakalandı, bomba yüklü araç etkisiz hale getirildi
19:37 Şehitler Mağarası’nda 33 yıl sonra ilk anma
19:29 KHK eyleminde asgari ücret tepkisi
19:23 Asgari ücret protestosu: Bu sömürü düzenine mahkum değiliz
19:19 CHP’li Alp’ten CHP’li Dikbayır’a: Kürtlerin inkarı çoktan tarih oldu
19:13 11’inci Yargı Paketi itirazlara rağmen kabul edildi
19:08 Gülistan Kılıç Koçyiğit'ten siyasi tutsakların kapsam dışı bırakılmasına tepki
18:34 7,5 aylık bebeğin darp edildiği ortaya çıktı
18:30 Aralık ayı açlık sınırı 30 bin 665 lira
18:27 Mereş Katliamı anması: Yüzleşmeden barış olmaz
18:19 Netayahu’dan Gazze’ye saldırı tehdidi
18:16 Depremde can kayıplarında sorumluluğu olanlara tahliye yok
18:08 11'inci Yargı Paketi görüşmeleri: 'Kürtler annesini görmesin' paketidir
17:38 Zonguldak'ta 2 kadın katledildi
17:31 Okul bahçesinde araç çarpan çocuk yaşamını yitirdi
17:14 Geçiş hükümeti ateşkesi ihlal ediyor
17:01 Şam’a bağlı güçlerin Halep’te katlettiği kadın son yolculuğuna uğurlandı
16:48 Sidar Amed'in yaşamını yitirdiği açıklandı
16:35 Erdoğan'dan CHP'ye rapor eleştirisi: Çözüme dair hiçbir reçeteleri yok
16:18 ABD’den Venezuela’ya askeri müdahale hazırlıkları: Kuşatma sürüyor
16:17 Gülistan Kılıç Koçyiğit: Rapor barışın hukuksal altyapısını oluşturmalı
16:15 Gazeteci Aykol'un sağlık durumunda değişiklik yok
16:02 Kurtulmuş’tan ‘süreç’ uyarısı: Türkiye kuşatılmaya çalışıyor, çok vaktimiz kalmadı
15:57 Hakan Fidan Hamas Heyeti ile görüştü
14:47 Tahliyesi 15 ay ertelenen tutsağın durumu Meclis gündemine girdi
14:29 Rapor: Pişmanlık dayatması ve süreç sorularıyla tahliyeler erteleniyor
14:19 Panos'da taziyeye kitlesel ziyaret
14:12 Asgari ücret 'zammı' protestosunda ortak mücadele çağrısı
13:35 Meclis Komisyonu’nun çalışma süresi 2 ay uzatıldı
13:27 Ev baskınında Kürtçe konuşan anne darp edildi
13:08 Kürt Sanatçılar Birliği'nden 'Umut ve Özgürlük' mitingine çağrı
11:59 Şirnex'ta ev baskınları: 3 gözaltı
11:46 Alman Sosyolog Treiber: ‘Demokratik entegrasyon’ ilkesi nesnel koşullara uygundur
11:30 AYM’den tutsakların görüşmelerinin kaydedilmesine ihlal kararı
11:26 Komisyon çalışma süresinin uzatılması için toplandı
11:07 Libya heyetini taşıyan uçağın ses kayıt cihazına ulaşıldı
11:04 Kürtçe savunmaya engel: Mahkememde Türkçe konuşacaksınız!
11:01 'Umut ve Özgürlük mitingi demokratik çözümünün başlangıcı olacak'
10:40 Aldar Xelîl: HTŞ, BAAS rejiminin farklı bir versiyonudur
10:36 DEM Parti MYK toplandı
10:13 Döviz güne nasıl başladı?
09:53 Uyuşturucu operasyonu genişletildi: 22 kişi hakkında gözaltı kararı
09:49 Suriye belirsizlikle 2026 yılını karşılıyor
09:37 Fenerbahçe Başkanı Saran’ın uyuşturucu testi pozitif çıktı
09:35 Asgari ücreti protesto ederken gözaltına alınan gençler serbest
09:21 Verilmeyen suyun faturası yüksek kesildi!
09:20 Mehmet Altan: Siyaset demokratikleşmeden sorunlar çözülmez
09:17 Gülcan Kaçmaz Sayyiğit: Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı
09:02 Gençler 'sosyalist toplumda gençliğin rolünü' tartışacak
09:00 24 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:59 ‘Düşen’ uçakta Libya Genelkurmay Başkanı dahil 8 kişi öldü
08:34 ‘Değerli kağıtlara’ yüzde 19 zam
23/12/2025
23:59 Halep’de ki saldırılar Winterthur’da protesto edildi
23:53 Libya heyetini taşıyan jetin enkazına ulaşıldı
22:22 Fidan konuşurken basın toplantısı bitirildi
22:16 Libya Genelkurmay Başkanı'nın olduğu jet ile bağlantı kesildi
21:44 'Asgari ücret 28 bin, sarayın günlük harcaması 58 milyon lira'
21:09 QSD'den DAİŞ operasyonu: 3'ü öldürüldü, 5'i yakalandı
21:06 Asgari ücreti protesto eden gençlere gözaltı
21:02 Depremzedeler yargı paketi geçmeden nöbeti bitirmeyecek
19:53 Kayyımın işten çıkardığı 223 işçi: Direnişimizi büyüteceğiz
18:48 2026 asgari ücreti belli oldu!
18:27 Mereş Katliamı anması: Faillerle yüzleşme sağlanmadı
18:25 İsrail Lübnan komutanını öldürdü
18:23 Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi’nden Koma Amed açıklaması
18:21 Demokratik Modernite davası ertelendi
18:18 Belgin Kanat 12 yıl sonra tahliye edildi
17:57 Gazze’de 70 bin 942 kişi katledildi
17:45 DİSK'in asgari ücret yürüyüşü Ankara'ya vardı
17:40 İsrail’de Alman kadın aktiviste cinsel saldırı
17:26 Esad'dan kalan cezaevleri hala kullanılıyor
17:09 AKP ve MHP’den 11’inci Yargı Paketi’nde geri adım
17:06 İktidar ve işveren temsilcileri asgari ücret için 3’ün kez toplanacak
17:03 Mezopotamya İslami Araştırmalar Federasyonu kongresine çağrı
17:01 Kurtulmuş, Meclis grubu olmayan partilerin komisyon üyeleriyle görüştü
16:05 Depremzedeler: Bu suçlar kamu vicdanından muaf tutulamaz
15:48 Kuyumcu cinayetinde 7 kişi tutuklandı
15:41 Adana'da Barış Anneleri Derneği açıldı
15:39 HPG'li Polat'ın taziyesine kitlesel ziyaret
15:35 Hekimler, hekim ve asistan hekimlerin sorunlarına çözüm istedi
15:04 Mahkeme Gar Katliamı davasında şüpheli polisler için bilgi istedi
14:21 Özel YSK Başkanı Yener ile görüştü
14:19 Adalet Bakanı: Heyet ile atılacak adımları konuştuk
13:56 DEM Parti'li Hamdiye Kırıcı yaşamını yitirdi
13:46 DEM Parti’li Yaşar Demir için mevlit verildi
13:36 Mesut Seviktek ve İsa Oran mezarı başında anıldı
13:27 Buldan: Siyasi partilerin ortak mutabakatı önemli
Sancar: Sürecin hukuksal güvencelere ihtiyacı var
13:21 ‘Demokratik inşa için Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanmalı’
13:09 Sivil toplum örgütleri süreci tartışacak
12:33 İmralı Heyeti ile Kurtulmuş görüşmesi başladı
12:17 Meclis Komisyonu çalışmaları uzatmak üzere bir araya gelecek
12:08 Sancar: Bakanlığın düzenlemelerle ilgili kapsamlı bir hazırlığı var
Buldan: Cezaevlerini, tahliye engellerini konuştuk, bizimle aynı fikirde
10:30 DEM Parti İmralı Heyeti ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un görüşmesi başladı
10:05 Amedspor ırkçı saldırı için hukuki süreç başlatacak
09:25 Tarih, özgürlük ve poetika bağlamında Arjen Arî
09:21 Cezaevi Savcısı’ndan tutsaklara: Yasa değişse de ‘iyi hal’ kriteri var oldukça sizi bırakmam!
09:20 Sağlıkçılar: Ticarileşen sağlık sisteminin alternatifi 'komün' modelidir
09:19 Şile Belediyesi soruşturması: 22 kişi gözaltına alındı
09:16 Irak ve Kürdistan hükümetinin bir yılı: Toplumda çoklu çöküş
09:14 Kuzey ve Doğu Suriye'nin en kalabalık kenti nasıl yönetiliyor?
09:08 Çocuk Hakları Dayanışma Ağı: Mücadele için bir araya geldiler
09:07 QSD kime entegre olacak?
09:05 HDK Eşsözcüsü: Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü hayati bir mesele
09:04 Asimilasyon politikası 'Veli Toplantısı'nda
09:04 Mersin eski baro başkanı: Yasal düzenlemeler yapılmalı, somut adımlar atılmalı
09:00 23 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
00:07 Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu'ndan Leyla Zana açıklaması
22/12/2025
23:56 Evde çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirdi
23:54 Depremzede ailelere destek ziyaretleri
23:22 Özerk Yönetim: Saldırılar Suriye düşmanlarının çıkarına hizmet ediyor
23:18 QSD: Geçiş hükümeti bölgenin huzurunu tehdit ediyor
22:12 Geçiş hükümeti saldırıları protesto edildi
22:03 Fidan, Güler ve Kalın’ın Şam ziyareti sonrası saldırılar başladı
21:34 Çatışmalar şiddetlendi: Geçiş Hükümeti bir kadını katletti
20:58 Okuma salonuna Sırrı Süreyya Önder ismi verilecek
20:51 Amedspor taraftarlarına ırkçı saldırı
20:01 Kurtulmuş 'rapor' için grubu bulunmayan komisyon üyeleriyle bir araya gelecek
19:42 İsrail cezaevlerinde Filistinli kadın tutsaklara şiddet
19:29 Uşak'ta midibüs devrildi: 5 kişi yaralı
19:08 MESEM protestosu: 91 çocuk çalışırken hayatını kaybetti
18:50 Danimarka'dan Trump'ın Grönland ısrarına tepki
18:29 Komisyon çalışma süresini uzatmak için toplanacak
18:01 Seyit Aslan: Yeni bir sürecin kapısı aralanacak
Pervin Buldan: Yasal düzenlemeye ihtiyaç var
17:49 Rapor yazım ekibi toplantısı bitti: Komisyonun süresi uzatılacak
17:43 19 Aralık’ta koğuşları basılan kadın tutsaklarla görüşüldü
17:38 Halep’te iç güvenlik güçlerine saldırı
17:14 DEM Parti'den 'komünal' önerisi
17:13 Gayrettepe’deki gece kulübü yangını davası ertelendi
17:12 Trabzon'da Agirîli aile hakkında ırkçı paylaşımlar
17:11 Depremzedelerin nöbeti ikinci gününde devam ediyor
16:57 Hakan Fidan Şam’da: Gündemi yine Kürtler
16:21 Kurtuluşmuş ‘rapor’ yazım ekibi görüşmesi başladı
16:14 DEM Parti İmralı Heyeti ile EMEP görüşmesi başladı
15:44 Siyasetçi Sadak’ın hayati riski sürüyor: Tek talebi sürecin başarıya ulaşması
15:34 Gazeteci Aykol'un durumu stabil
15:13 Leyla Zana'ya yönelik saldırılar Mersin'de protesto edildi
15:06 İstanbul'da bir kişi yaşamına son verdi
14:57 Gazeteciler, meslektaşları Nazım Daştan'ı ve Cihan Bilgin'i andı
13:39 ÖHD'den Leyla Zana'ya yönelik saldırılara suç duyurusu
13:23 Özel: Türkiye ve Suriye’de barışın hakim olmasını istiyoruz
Sancar: Siyasal ve toplumsal mutabakat hayati önemde
13:21 Alevilerden Roboskî'ye ziyaret: Acımız bir
12:16 'Umut ve Özgürlük' mitinginin konuşmacıları belli oldu
12:08 DEM Parti İmralı Heyeti ile Özel görüşmesi başladı
12:05 Noel Bayramı'nın resmi tatil ilan edilmesi için Meclis'e teklif
11:45 Depremzedeler: 27'nci madde iptal edilene kadar mücadele edeceğiz
10:48 'Burak Ercan cezalandırılsaydı, 23 öğrenci istismar edilmezdi'