İHD’nin 33’üncü yılı kutlandı

img

VAN / İSTANBUL -  İHD’nin 33'üncü yıl dönümü İstanbul ve Van’da düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Van’da düzenlenen “Türkiye’de İnsan Hakları ve Barış” başlıklı panelde konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Dünyayı her zaman direnenler değiştirmiştir. Biz de direnmeye devam ediyoruz” dedi.

 İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 33’üncü yıl dönümüne ilişkin Van ticaret Sanayi Odası Erek Toplantı Salonu’nda “Türkiye’de İnsan Hakları ve Barış” konulu panel düzenlendi. İHD Onursal Başkanı Akın Birdal, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Gazeteci Ayşegül Doğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı, moderatörlüğünü İHD Van Şube Başkanı Murat Melet’in yaptığı paneli çok sayıda kişi izledi.

Program öncesinde konuşmacılardan Akın Birdal, ‘Sarı Zarf’ isimli kitabını okurları için imzaladı.

Demokrasi ve insan hakları mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulması başlayan panelde konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Türkiye’nin bir soykırım coğrafyası olduğunu iade ederek sözlerine başladı.

Keskin, "1915 soykırımı, bana göre bu devletin kuruluş ideolojisidir. 1915 soykırımını gerçekleştiren İttihatçı grubu cumhuriyetidir. Bize söylenildiği gibi bir kopuş ya da devrim değildir. Soykırımcı zihniyetin kurduğu bir cumhuriyetten söz ediyoruz. Bu cumhuriyet kendi resmi ideolojisini yarattı. Maalesef ki bu ülkede yaşayan çoğunluk, bu resmi ideoloji ile biçimlendi. Ben bu ülkede yaşayan sağcısı ve solcusuyla bir kısım hariç çok büyük bir insanın ittihatçı ideolojiyle biçimlendiğine inanıyorum. 1915-1938 soykırımı ile yüzleşmeyi temel almayan insan hakları ve demokrasi mücadelesinin hiçbir zaman başarıya ulaşacağına ve gerçeği yansıtacağına inanmıyorum" dedi.

'DÜNYAYI HER ZAMAN DİRENENLER DEĞİŞTİRMİŞTİR'

İnsanların son dönemde 'Her şey çok güzel olacak' diyerek, umut kazandığına işaret eden Keskin, "Tabi ki bir başarı kazandı ittifak grubu ama ‘Her şey çok güzel olacak’ deyip, bir taraftan da bu devletin kuruluş ideolojisine, ‘Topal Osman'a bağlıyım’ diyerek her şey çok güzel olmuyor. İttihatçılığı, soykırımcılığı tartışmadan, yüzleşmeyi başarmadan küçük küçük kırıntılarla mücadelemize devam edeceğiz. Bunlar da önemli ama gerçek bir insan hakları mücadelesinde homofobi, soykırım, Kıbrıs'taki askeri işgal hiçbir yerde tartışılmıyor. Devletin izin verdiği şeyleri konuşmaya devam ediyoruz. Böyle olduğu sürece küçük küçük adımlarla devam edeceğiz. Tabi ki ümidimizi de kırmamak gerekiyor. Çünkü dünyayı her zaman direnenler değiştirmiştir. Biz de direnmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı

'AKP DERİN DEVLETLE ANLAŞTI'

1989 yılından bu yana insan hakları mücadelesinin içerisinde yer aldığını belirten Keskin, ancak hiçbir zaman kendini bu kadar korunaksız hissettiği bir süreci yaşamadığını ifade etti.

Sözlerinin devamında bu coğrafyada hiçbir zaman sivil bir iktidarın oluşmadığını dile getiren Keskin, ilk kez AKP ile birlikte tabanı da güçlü bir hareketin oluştuğunu kaydetti. Bu hareketin ise, ilk iktidara geldiğinde özellikle 90'lı yıllardaki politikaları 'beyaz toroslar' dönemi olarak adlandırdığını ve 'O dönem bitti' dediğini hatırlatan Keskin, yine o dönemde kayıp yakınları ile buluşularak 'Hepsini ortaya çıkaracağız' sözleri verildiğini vurguladı.

"Ama devletin kendi içinde taraf değiştirdiği, tarafların birbirleri ile ilişkilerinin bozulduğunu, ki ben Gülen cemaatinin de devletin bir aparatı olduğunu düşünüyorum. Devletin kendi içindeki bu çatışma sonucunda AKP, derin devletle anlaşmaya gitti ve derin devlet-AKP uzlaşmasıyla birlikte biz'90'ları da aratan sonuçlar yaşamaya başladık. Ben şiddetin bu kadar meşrulaştığı bir dönemi hatırlamıyorum" diyen Keskin, buna dair kimi örnekler verdi.  

70 YAŞINDAKİ KADINA ELEKTRİK VERİLDİ

Halfeti'de, 70 yaşındaki bir kadından başvuru aldıklarını ve 70 yaşındaki kadına göğüs uçlarından ve cinsel organından elektrik verildiğini söyleyen Keskin, bu uygulamaların 90'lı yıllardakinden farkının olmadığının altını çizdi.

Yine devletin silahlı mücadeleden değil, sivil siyasetten korktuğunu söyleyen Keskin, sözlerini şöyle noktaladı: “Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmanın anlamı yoktur. Bu coğrafyada bu coğrafyanın kadim tüm halklarının mücadelelerine olan inancımızla mücadelemize devam edeceğiz. İnsan hakları mücadelesi bir yaşam biçimidir. Bu bir yaşamı biçimi ve bizim ölülerimize saygımız var. Biraz önce ismini saydığım tüm insanlara borcumuz var onlara olan borcumuz nedeniyle mücadeleye devam."

'KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEZSE OLMAZ'

Keskin'in ardından konuşan Akın Birdal ise, insan hakları derneğinin kuruluşu ve mücadele tarihçesi üzerinde durup, birçok arkadaşlarının bu mücadelede öldürüldüğünü, cezaevine atıldığını söyledi.

Van'da son günlerde yaşanan hak ihlallerine örnekler veren Birdal, özellikle Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle sürgün edilen Medeni Oruç örneğine dikkat çekti. Anadilde konuşmanın bedelinin, ‘Kürdistan’ demiş olmanın bedelinin işinden ekmeğinden olmak olmadığını belirten Birdal, İstanbul seçimlerini kaybeden Binali Yıldırım'ın ‘Kürdistan’ söylemini hatırlatarak, "Kürt halkının direnişi, kararlılığı ve direnişi, cesareti, onlara bir halkın ve coğrafyanın gerçek adı ve kimliğini söyletti. Daha söyleyecekler. Çünkü bu sorun çözülmezse bu ülkede ne iş sorunu, ne ekmek sorunu ne de demokrasi sorunu, adalet sorunu çözülemez. Kürt sorunu olmazsa olmaz" diye konuştu.

'HÜSEYİN AYKOL ARAMIZDA OLABİLİRDİ'

Birdal, konuşmasında yargı reformu kararının uygulanmaması ile Meclis’in tatile çıkmasını da eleştirdi. Bu reformun 4-5 maddesinin İnfaz Yasası’nda bir takım değişiklikler getirdiğini, 25 yıla değin mahkum olanların Yargıtay'a başvuru yolu açılarak, tahliyelerinin söz konusu olduğunu dile getiren Birdal, "Özgür Basın’ın en önemli temsilcilerinden, en önemli vicdanlarından, içeri ile dışarının köprüsünü kuran Hüseyin Aykol arkadaşımız bu yasa çıkmış olsaydı belki bugün aramızda olacaktı" dedi.

'TECRİDİN KALDIRILMASI İÇİN ÇABA SARF ETMELİYİZ'

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Birdal, bütün kanalların kapatılmasının ardından insanların bedenlerini ölüme yatırdığına, açlık grevi ve ölüm oruçlarına girdiğine işaret etti. Her mahpusun uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkının olduğunu söyleyen Birdal, Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüşmesinin 1 aydır durdurulduğuna dikkat çekti.

Her mahkumun ailesi ve avukatlarıyla görüşme hakkının olduğunu söyleyen Birdal,  konuşmasını "Önümüzdeki günlerde yeniden bir açlık grevi ve ölüm orucu eylemine girilmeden bu tecridin kaldırılması yönünde hep birlikte çaba göstermeliyiz" diyerek sonlandırdı.

'BARIŞ GERÇEKÇİLERİN İŞİ'

Ayşegül Doğan ise, Van ve İHD'yi nasıl tanıdığını anlattı. Yine yakın zamanda gittiği Güney Afrika'da yapılan barış görüşmelerinden örnekler veren Doğan, "Güney Afrika'da şunu gördüm; Barış yapmak ve barışa giden yolu açmak hakikaten gerçekçilerin işiymiş. Evet çok büyük anlamlar atfedebiliriz, çok büyük şeyler söyleyebiliriz ama en önce, en acil yapılması gereken insan ölümlerini durdurmak ve insan ölümlerini sayı ve aritmetik olarak hayatta kanıksanır olarak ilerlemesini engellemektir" dedi.

Doğan, İrlanda ve Güney Afrika örneklerini vererek Kürt meselesinin çözümü noktasında bilgilendirmelerde de bulundu.

'PANEL PLAKETLERİN VERİLMESİ İLE SONLANDI'

Panel soru-cevap ile sonlanırken, panelin sonunda katılımcılara plaketleri verildi. Eren Keskin'in ödülünü 14 yıl cezaevinde kaldıktan sonra yakın zamanda tahliye olan Faysal Yacan verirken, Gazeteci Ayşenur Doğan'ın ödülünü Gazeteci Adnan Bilen, Akın Birdal'e ise ödülünü İHD Ağrı Şube Başkanı Abdullah Özbey verdi. Uzun yıllar İHD MYK üyeliği yapan Şevket Akdemir'e Akın Birdal plaket verirken, Barış Anneleri üyelerine ise Avukat Eren Keskin’in plaket vermesiyle panel son buldu.

İSTANBUL

İHD’nin 33’üncü yılı, İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikle de kutlandı. Derneğin Taksim’de bulunan şube binasında yapılan kutlamaya Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Direktörü Caroline Stockford’un yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı.

‘İHD, BİR OKULDUR’

Kutlamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, büyük zorluklarla, mücadele ederek bugünlere geldiklerini ifade etti.

Sahip oldukları kazanımlarını geri almak için devletin her yöntemi kullandığını dile getiren Yoleri, “Devlet zor kullanma, şiddet, tutuklama ve cezalandırmayı dahil her türlü yöntemi kullanıyor.  Hem bizi bu mücadeleden vazgeçirmeye çalışıyor hem de kazanımlarımızı almaya çalışıyor” dedi.

Bu süreçte çok şey öğrenerek, çok yol kat ettiklerini vurgulayan Yoleri, “İnsan olarak haklarımız olduğunu, buna nasıl sahip çıkmamız gerektiğini öğrendik. Haklarımıza sahip çıkabilmek için yol ve yöntemler geliştirdik. Yeni yol ve yöntemler üzerine de çalışıyoruz. Değişen zaman değişen yeni araçları, yeni anlayışları beraberinde getiriyor. İnsan hakları dinamik bir alandır. Biz de bu dinamizme ayak uydurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yoleri, İHD denildiği zaman mücadelenin akla geldiğini vurgulayarak, şunları ekledi “İHD, haklarımıza sahip çıkmayı, direnmeyi, direnmenin bir hak olduğunu öğreten bir okuldur. İHD’de insan haklarına sahip çıkmayı ve insanlık onuruna sahip çıkmak olduğunu öğreniyoruz. İHD’nin her bir üyesi aslında bu okulun hem öğretici hem öğrencisidir. 33 yıldır mücadelemiz sürüyor.”

FİNCANCI: İYİ Kİ İHD VAR

Yoleri’den sonra söz alan TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, TİHV’nin kurulmasına İHD’nin öncülük ettiğini hatırlattı.

İnsan hak ihlallerinin yaşandığı sürece mücadelelerinin de devam edeceğinin altını çizen Fincancı, “İHD bu konuda çok emek veriyor, şükran duyuyorum. Çok güzel bir gençleşme yaşandı. Epeydir kendi kendimize yaşı ilerleyen bir grupken genç arkadaşlarımızla daha güzel bir mücadele yürütüyoruz” diye belirtti.

TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe ise, “Bu ülkede demokrasi, özgürlük ve adalet inşa edilinceye kadar mücadelemizin süreceğiz. İnsan hakları mücadelesi bütün bunlar sağlandıktan sonrada devam edeceği için bitene kadar büyük bu yolun yolcuları olarak mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Diğer başlıklar

16:15 Dêrsim'de 4.2 şiddetinde deprem
15:56 Öz savunmada bulunan Serap Avcı için berat kararı
15:39 Haber telif hakkının 'örgüte yardım' olarak değerlendirildiği dava görüldü
14:56 Fotoğraftaki kişi iddiasına beraat
14:47 Wan'da Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve GABB kadınlar ile bir araya geldi
14:35 Rojbin Sönmez anıldı
14:28 Gelecek Partili Torun: Suriye'de kalıcı çözümün anahtarı kapsayıcı diplomasidir
14:27 'Türk'ün gücünü göreceksin, denilerek tutsağa işkence yapıldı'
14:19 Ayla Akat Ata’nın yargılandığı davada mütalaa hazırlanacak
14:16 Şırnak Adliyesi'nde intihar girişimi
14:12 Hukuk örgütleri Riha'daki cezaevlerindeki ihlalleri açıkladı
13:43 Patron işkencesinde 4 kişiye hapis cezası
13:13 Dêrsim’de kampüsün kamu kurumlarına açılmasına tepki
13:09 HDK soruşturmasında sanatçı Pınar Aydınlar'a hapis cezası verildi
13:05 Partiler ‘çözüm’ raporlarını Meclis’e sunacak
12:11 QSD’den Şam’a: Barışı bozan girişimlere karşılık verilecektir
12:09 Yasadışı bahis soruşturmasında 20 gözaltı
12:07 Hevsel ve On Gözlü Köprü'deki işgal gündemiyle toplantı
11:13 Dilan ve ‘komünün çocuğu’
10:28 Kayyıma gerekçe yapılan davadan beraat eden eşbaşkandan göreve iade başvurusu
10:11 İşçiler, işe iade kararını uygulamayan İzmir Belediyesi'ni protesto etti
10:02 Bahisten Fenerbahçe’nin kaptanının da aralarında olduğu 20 kişiye tutuklama
09:44 Suriye bölünmesin ama Halep benim olsun!
09:33 Akademisyen Lemkow: Abdullah Öcalan'a katılıyorum
09:25 Irmak: Ortak dil festivallerde yakalanır
09:23 KYK'de öğrenciler dinci yapılara yönlendiriliyor
09:21 ‘Erkek-devlet şiddetine karşı birbirimizin güvencesiyiz’
09:20 'Abdullah Öcalan bizi yepyeni bir sosyalizm tartışmasına davet ediyor'
09:19 Licê’de kadınlardan ortak mücadele çağrısı
09:16 İHD Antalya Eşbaşkanı: Abdullah Öcalan’ın koşulları düzeltilmeli
09:10 Agirî Belediyesi bir yılda kentin çehresini değiştirdi
09:06 Ekolojist Özdemir: Toplumsal ve ekolojik adalet yan yana gelmeli
09:01 Hîlala Zêrîn çarpıtılan tarihe sanatla ışık tutuyor
09:00 09 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:26 Wan, Şirnex, Sêrt ve Colemêrg için sarı kodlu uyarı
08/12/2025
23:14 Hesekê'de Orkêş Müzik Festivali başladı
22:49 Wan'da oteldeki yangın kontrol altına alındı
22:05 KESK’ten 30’uncu yıl etkinlikleri
22:03 Öğrencilerden Eskişehir Kurdî Topluluğu'na destek
22:00 Amed'de festival ikinci gününde: Hafızaya kazınan konular beyaz perdede
21:46 Wan'da otel yangını
20:59 DEM Parti'den Selvi'ye: Süreci sabote edenleri başka yerde ara
20:46 Özel'den 'Suriye Kürtleri' mesajı: Huzur içinde olmaları Türkiye’ye güvencedir
19:50 Bahis soruşturması: Kaptan ve futbolcular hakkında tutuklama talebi
19:13 Bahçeli'den eş genel başkanlara 'tebrik'
19:01 AB'den iltica başvurusu reddedilenler hakkında yeni kararlar
18:11 DEM Partililerden 'bütçe' çağrısı
17:56 Japonya’da 7.2 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı
17:50 Bakırhan'dan 'yerel yönetim' çağrısı: Mahalledeki sorunu Ankara'da çözemezsiniz
17:20 Tülay Hatimoğulları: Suriye'nin tek çaresi adem-i merkeziyetçiliktir
17:20 Gazze'ye saldırılarda 5 kişi daha hayatını kaybetti
16:19 DEM Parti’den bütçeye şerh: Sürece duyarsız bir şekilde hazırlanmıştır
16:03 ‘Büyüyen sadece yoksulluk, sefalet ve açlıktır’
16:02 Tutsaklara 'Mahabad' ve 'Kürdistan' cezası
15:32 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
14:46 ‘Sağlık emekçileri yalnız değildir’
14:46 Elkê'de yol kiralanan iş makinesi ile açtırıldı
14:20 Pirsûs'ta şüpheli kadın ölümü
13:46 Antalya’da 5.2 büyüklüğünde deprem
13:42 Belediyeden On Gözlü Köprü açıklaması
13:18 Kurtulmuş'tan süreç açıklaması: Bu bir devlet projesidir
13:11 EMEP 'halktan yana bir bütçe' için 15 acil düzenleme önerdi
13:10 'Çözüm süreci'ni bitiren olayda polisin parmak izi dosyaya eklendi
11:51 Kağanarslan: Abdullah Öcalan'ın sosyalizm tartışmasındaki fikirleri ufuk açıcı
11:17 İzBB işçileri 'emekleri' için çıplak ayaklarla yürüdü
11:12 Prof. Norman Paech: Ulus-devlet geleceğin modeli değildir
11:05 Elkê'de heyelan: Karayolları kiralık iş makinesi arıyor!
11:02 Abdullah Öcalan’ın ışığı 11 bin kilometrelik yolları arşınlattı
10:55 Veysi Aktaş'tan eleştirilere yanıt: Türkiye solunun kendini yenilemesine ihtiyaç var
09:57 JINNEWS’in Kasım ayı şiddet çetelesi: 23 kadın ve 3 çocuk katledildi
09:23 ‘Uyuşturucu ve fuhuşa karşı birlikte çözüm bulabiliriz’
09:18 Sri Lanka’da afet: 627 ölü
09:15 Hasta tutsak raporu: Çelişki, eksik tanı, yer verilmeyen hastalıklar
09:14 Akademisyen Orhan: Pozitif barış inşası için entegrasyon yasaları yapılmalı
09:12 Mele Dunayserî: Müzakerede koşullar eşit olmalı
09:10 ‘MESEM’ler eğitim değil sömürü yerleri’
09:02 'Kapitalizm büyüme hırsıyla su kaynaklarını yok ediyor'
09:00 'DAİŞ emiri' Hemo'nun hikayesi
09:00 08 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:01 Çok sayıda kent için sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı
07/12/2025
23:48 Muğla'da 11 mahalle karantinaya alındı
22:55 Wan'da 4.6 büyüklüğünde deprem
21:32 DEM Parti'den Kumluca’da şölen
20:53 Amed Film Festivali, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ne adandı
20:02 Wan’da şüpheli ölüm
19:58 Colemêrg’te heyelan
19:40 Uluslararası Savaş Karşıtı Film Festivali ödülleri sahiplerine verildi
19:24 Eskişehir’de Kürtçe'ye engel
19:08 Mazlum Ebdî: Şara’dan gerçek bir değişim görmemiz gerekiyor
18:17 PYD: Yeni Suriye’nin kurulması ademi merkeziyetçilikle mümkün
17:54 Konferans sona erdi: Öcalan’ın sözlerinin gücünü ülkemize götürmek için geldik
17:42 10 yaşındaki çocuk gömüldüğü topraktan yaralı çıkarıldı
17:40 İsrail'in saldırıları sürüyor: 70 bin 360 kişi katledildi
16:37 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
16:27 Anavarza Kültür ve Sanat Derneği açıldı
16:18 Haydar Ergül: O ışık Öcalan'ın kendisidir
16:07 Marksist John Hollaway: Abdullah Öcalan’ın yaktığı ışık beni buraya getirdi
15:47 İzmir'de asgari ücret ve bütçe tepkisi
15:15 Nobel Ödüllü Shirin Ebadi: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sürecin temel koşuludur
15:12 Macaristan Başbakanı Orban yarın Türkiye'ye geliyor
14:59 Dil kurumlarından çocuklara alfabe öğretme etkinliği
14:26 PKK'liler için kurulan taziye ve verilen mevlide kitlesel ziyaret
14:08 Demirtaş: Süreç parçalanma değil, onurlu birliği sağlayacak bir süreç
Figen Yüksekdağ: Yeni bir dönemin kapıları açıldı
14:00 Barış ve Demokratik Toplum Konferansı'nın ikinci oturumu
13:57 Seferleri azaltan kayyım öğrencileri mağdur etti
13:30 Mêrdîn’de sağanak: Caddeler göle döndü
13:03 Prof. Paech: Kürtlerin ve azınlıkların varlığı kolektif haklarla korunmalı
12:17 Dubbins: 27 Şubat çağrısı Türkiye ve Ortadoğu için muazzam fırsat yarattı
10:30 DEM Parti'nin 'Uluslararası Konferansı' konuşmalarla sürdü
10:08 Hindistan’da gece kulübü yangını: En az 25 ölü
09:57 Jin dergi ‘Komün’ kapağıyla çıktı
09:53 Hintli eski Parlamenter: Öcalan'ın ilkeleri bütün dünyaya barış getirecektir
09:43 Konferansa katılanlar: Tarihi seyreden değil, yapan bir dönemdeyiz
09:24 Psikolog Hatice Göz: Güçlü bir çocuk hakları hareketi oluşturulmalı
09:21 Çok sayıda bölgede sağanak bekleniyor
09:19 Emekliler: 2026 yılını emeklilere düşman yılı kabul ediyoruz
09:12 Cezaevindeki yemek borcu gerekçesiyle kızının bursuna el konuldu
09:12 Wan kayyımı ‘Sit alanı’ olan yapıyı bakanlığa devretti
09:10 Licê’deki fuhuş ağına karşı komisyon kurulacak
09:08 Dêrsim’de fuhuşa tepki: Yapılanlar bilinçli bir politikanın devamıdır
09:06 Özgür sinemanın adresi
09:02 Anneler: Önderliğimiz özgür olmadan barış olmaz
09:00 07 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
06/12/2025
23:49 Yemeklerinde ölü fare çıktığını söyleyen öğrencilerden protesto
23:23 Paramiliter grupların işkence ettiği Efrînli M.S. yaşamını yitirdi
23:13 Uluslararası konferansta yarın da önemli başlıklar tartışılacak
23:07 Metin ve Kemal Kahraman’ın konserine yoğun ilgi
22:54 Muhittin Böcek hastaneye kaldırıldı
22:51 Hatun Esen: Doğayı katledenler değil mücadele kazanacak
22:11 BMGK'den Lübnan'a destek açıklaması
22:01 Ankara'da 'Ev' filmi gösterimi ve söyleşisi
21:14 'Hakikat ve adalet olmadan barış inşa edilemez'
20:49 Kaldırım çalışmaları esnafı da yurttaşı da mağdur etti
18:41 Halep’te Abdullah Öcalan için özgürlük çağrısı
18:33 Fidan: Öcalan Suriye'de rol oynayabilir
18:08 BM: Suriye’de insan hakları ihlalleri devam ediyor
18:04 Azime Işık: Dönüşüm için ilkin adalet kıstası benimsenmeli
17:56 Êlih'te panel: Barışı örgütlemek zorundayız
17:48 İsrail, 70 bin 354 Filistinliyi katletti
17:45 Afşin Belediyesi’nin işine son verdiği işçi intihar etti
17:01 Cizîr'de mağarada bir kişiye ait cenaze bulundu
16:32 Aydın Erdem mezarı başında anıldı
16:31 İrlandalı milletvekili Kearney: Sivil toplum sürece dahil edilmeli
Katalonya eski Başbakanı Garcia: En önemlisi halkınızla yaptığınız sözleşmedir
16:20 Bahçeli: Barış kuşunun ikinci kanadı takılacak ve herkes uçuşunu görecektir
16:18 Wan’da Şiyar Be Platformu kitlesel yürüyüşle deklere edildi
16:01 Gazeteci Aykol’un tedavisi sürüyor
15:54 Suriye’de Alevilere dönük saldırılar Amed’de protesto edildi
15:52 Prof Köker: Nihai hedef barış ve demokratik toplumun inşasıdır
15:19 Neçirvan Barzani: Barışın inşa edilmesi tüm bölgeyi etkiler
15:18 Amed Sağlık Platformu çalıştayının sonuç bildirgesi açıklandı