SILÊMANÎ - NADA’nın kongresinde konuşan Büşra Ali, kadınların kimlikleri için mücadele verdiğini belirterek, “Demokratik toplum haritamızı şekillendirelim” diye belirtti.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu (NADA), Silêmanî’de birinci kongresini bir otelde gerçekleştiriyor. Kongreye, Ortadoğu, Kürdistan, Türkiye, Kuzey Afrika, Kuzeydoğu Suriye ve birçok ülkeden kadınlar katıldı.
Açılış konuşmasını kongreye ev sahipliği yapan Kîner Abdullah yaptı. Ataerkil patriyarkal sisteme karşı mücadele edileceğini belirten Kîner Abdullah, kongrenin sonunda olumlu sonuçlar alınacağı mesajını verdi.
‘DEMOKRATİK TOPLUM HARİTAMIZI ŞEKİLLENDİRELİM’
Ardından Hazırlık Komitesi adına Büşra Ali, katılan tüm kadınlara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Büşra Ali, “Siyasi olarak bölgemizde çok fazla şey yaşanıyor. Her yerde kadınlar, bedenleri ve kimlikleri için mücadele ediyor. Kadın bedeni bir siyasi obje olarak kullanılıyor. Bu nedenle bu konferans bizim için önemli bir adımdır. Ülkemizdeki savaşlar örgütlenmemize izin vermedi. İkinci konferans Afrika’nın kuzeyinde gerçekleşmişti. Onlar tarihi notlar çıkardılar: bölgesel kadın birliği ve dayanışması... Savaş rüzgarlarına, erkeklerin amaçlarına karşı mücadele ettiler. Bir arada bulunmamızda öfke ve birlik mücadelesi yer alıyor. Kadınlar için özgür alanlar yaratmak istiyoruz. Kadınların asimile olmadığı bir dünya hayal ediyoruz. Buradaki kadınlarla değil, tüm devrimci kadınlarla bir aradayız. Tüm kadınlarla birlikte demokratik toplum haritamızı şekillendirelim” ifadelerini kullandı.
Kongre, ardından gönderilen mesajların okunmasıyla devam etti.
ÖZGÜR TOPLUM, DEMOKRATİK TOPLUM
Tevgere Jinen Êzidî (TAJÊ) adına konuşan Xatul Ava da, şunları belirtti: “Êzidî toplumu olarak 74 soykırıma maruz kaldık. 2014 yılında DAİŞ tarafından soykırıma uğradık. Binlerce çocuk ve kadın hala DAİŞ’in elinde esir. Êzidî kadınlarla öz gücümüzle örgütlendik. Sayın Öcalan’ın dediği gibi özgür toplum, demokratik toplumdur. Mücadelemizle daha da güçlü olacağız. Buna inanıyoruz ki kongrede daha emin kararlar alınacak. Adımlar, jin, jiyan, azadî felsefesiyle atılacak. Hepinizi kutluyoruz. Bijî Serok Apo. Jin, jiyan, azadî.”
KADINLAR TALİBAN REJİMİNE DİRENİYOR
Afganistanlı kadınlar adına Zoya El Ef bir konuşma yaptı. Taliban’ın Afganistan’ı işgal etmesiyle birlikte mücadeleye başladıklarını söyleyen El Ef, “Taliban rejiminin normalleştirilmesine karşı ‘Taliban Afganistan’dan çık’ diyoruz. Savaş ve güvensiz koşullar bizi çaresiz bırakarak sürgüne zorladı. Taliban iktidarı ele aldıktan sonra mücadele etmeye başladık. Eylemler yoluyla birbirimizi tanıdık. Karar verdik: tek bir ses olup halklar için sesimizi yükseltebiliriz ve korkmayabiliriz. Maskeyle görünmemizin nedeni yüzümüzü göstermek istemememizdir. Afganistan’daki kadınlar, pratikleriyle dünyaya örnek oldular” diye belirtti.
Kız çocuklarına ve kadınlara yönelik baskılara dikkat çeken Zoya El Ef, şöyle devam etti: “Kadınlar tek başına yolculuk yapamıyor. Spor salonlarına gidemiyorlar. Tüm toplandıkları alanlar yasaklanmış durumda. Kültürel etkinlikler olan Newroz ve Yelda Gecesi yasaklanmış durumda. Tüm bu atmosfere rağmen direniş hala sürüyor. Kadınlar ve erkekler ülke içerisinde gizli bir şekilde örgütlenmekte. Direnişin videoları bize gizli bir şekilde ulaşmakta. Kadınlar kararlı. Kapanmak istemeyen kadınlar tecavüze maruz kalmakta ve kaybolmaktadır. Protestocu kadınlar her türlü mücadeleyi yürütüyor. Tüm dünyada şahit oluyoruz ki Taliban’ın meşrulaştırıldığını görüyoruz. Taliban bazı ülkeler tarafından terör listesinden çıkarılmış durumda. Afganistan göçmenleri Avrupa ülkelerinde mülteci listesinden çıkarılıyor ve insan hakları kötü bir noktaya sürükleniyor. Dünya Afganistan için neden bir şey yapmıyor?”
Kongre, konuşmalarla sürüyor.