Kayıp yakınları: Çözüm için diyaloğu ve müzakereyi esas alın

HABER MERKEZİ – Kayıpların akıbetini sormak amacıyla Amed, Êlih ve Colemêrg’te yapılan eylemlerde Kürt sorununda demokratik çözüm talep edildi. 

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) birlikte “Kayıplar bulunsun failleri yargılansın” şiarıyla düzenlediği eylem bu hafta da devam etti. 
 
AMED 
 
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla düzenledikleri eylem 831'inci haftada devam etti. Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan eylemde kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankartı açıldı. Bu haftaki eylemde 1994 yılında Amed'in Xanê Axpar (Çınar) ilçesine bağlı Aktepe mahallesinde kaybolan Ömer Öner ve Nuri Dayan'ın akıbeti soruldu.  
 
Burada ilk olarak konuşan İHD Amed Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, sorunların çözümünde diyaloğu ve müzakerenin esas alınması gerektiğini söyledi. Yılmaz,  AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’a seslenerek, şunları söyledi: “Biz burada hak savunucuları ve kayıp yakınları olarak sesimizin kendisine ulaşmasını istiyoruz. Kürk meselesinin onurlu ve adil çözümü için atılması gereken adımlar konusunda cesaretli davranmalı. 40 yılı aşkın bir süredir yaşanmayan acının kalmadığı bu mesele çözülsün. Bu konuda biz olumlu atılacak her adımın arkasında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.” 
 
‘MÜCADELELERİNİN ARKASINDAYIZ’
 
Ömer Öner'in eşi Nezire Baran ise faili meçhul giden insanların suçunun olmadığını tek suçlarının Kürt olduklarını söyledi.  Nazire Baran, faili meçhullerin Kürt oldukları için cenazelerinin olmadığını söyleyerek, "Biz faili meçhul gidenlerin faillerini bulmak için burada bir aradayız. Hak-hukuk sağlanıncaya kadar da buradayız. Eşim bu dönemde motoruna bindi hayvanları aramaya gitti ve bir daha gelmedi. O gün kapı kapı gezdik, çalmadık kapı bırakmadık, devlete başvurduk hiçbir yerde bulamadık. 6 ay sonra bir köyde motorunu bulduk. Devlete haber verdik. Devlette eşimin motorunu alıp götürdüler, koruyucu başına verdiler. Sonrasında Biz gidip motorunu aldık. Eşim kaybolduğu günden bu yana cenazesini bulup, mezarı başına gitmek bize hasret kaldı. Tek bir damla kanımız kalana kadar onların davasını peşindeyiz. Biz Kürtleri bitirdiklerini zannediyorlar ama bitiremezler" şekilde konuştu.
 
Öner’in hikayesini İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz okudu. 
 
Ömer Öner’in hikayesi Nezire Baran’ın anlatımıyla şöyle: "Ömer Öner Amed’in Xana Axpar ilçesi Aktepe köyünde ikamet eder. Evli ve üç çocuk babası olan Öner çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşır.  Olay tarihinde köyden arkadaşı Nuri Dayan ile birlikte traktörle kaybolan hayvanlarını bulmaya gider. Görgü tanıkları iki arkadaşı en son Kuği ve Pire köyleri arasın da görür. 
 
EŞİ KAYBEDİLDİ, BASKILAR DİNMEDİ
 
Kuği ve Pire köylüleri akrabalardır. Her iki köy halkı köy koruculuğu yapıyorlardı. İki köy çevrede Hizbullahçı olarak biliniyordu, eşim ve arkadaşı Nuri Dayan bu iki köy arasında ortadan kayboldular, bu olaydan öncede Çınar karakoluna bağlı askerler tarafından devamlı evimize baskın yapılıyordu. Eşim, Çınar Karakol komutanı tarafından açıkça tehdit ediliyordu, bu olaydan sonra da baskılar artmaya başladı. O esnada en büyük kızım 2,5 yaşındaydı oğlum 1,5 yaşında en küçük kızım 4 aylıktı. Eşim kaybedildikten sonra oğlum öldü. Hastaydı doktora götüremedim. Askerler hem eşimi kaybettiler hem de her gece evime baskın yapıyorlardı. Bir baskında beni zorla askeri araca bindirirken, çocuklarım eteğime yapışıp beni bırakmıyorlardı, çok küçüklerdi korkularından beni bırakmıyorlardı. Beni darp ederek araca bindirdikleri sırada başka araçta da kaynım Fevzi Öner’i bindirmişlerdi. Ben arabaya binmemek için direnirken bağırarak ağlıyordum o sırada kaynım Fevzi bir askeri aracın içinde kafasını kaldırıp bana baktığı sırada bir asker kaynımın kafasını tekmeledi. Bizi Çınar Karakoluna götürdüler. Baskı yaptılar senin eşin dağa gitmiş ve sık sık eve geliyor deyince bende; ‘Benim eşimi siz kaybettiniz, bunu herkes biliyor hem eşimi kaybediyorsunuz hem de dağa çıktı diyorsunuz’ dedim. O sırada Aşağıkonak Karakol komutanı da oradaydı zaman zaman evimize baskın yapılırken kendisini görüyorduk bu nedenle onu tanıdım.’”
 
Akdeniz, Öner ve Dayan ailelerinin askerlerin yoğun baskısı altında olmasından kaynaklı her hangi bir kuruma resmi başvuruda bulunmadığını, Öner ve Dayan’dan bir daha haber alınamadığını belirtti. 
 
Açıklama oturma eylemi ile son buldu. 
 
ÊLIH 
 
 
İHD ve kayıp yakınları, 667’inci haftada Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartının açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. 
Bu hafta, Şirnex’ın Silopiya (Silopi) ilçesine bağlı Bozalan köyünün Karox mezrasında 1 Ocak 1988’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen İsa Soysal’ın hikayesi İHD Êlih Şube Yöneticisi Melek Atalay tarafından okundu. 
 
İsa Soysal’ın kaybediliş hikâyesi şöyle: “Evli ve üç çocuk babası İsa Soysal, evine gelen sivil giyimli kişiler tarafından zorla götürüldü ve bir daha kendisinden haber alınamadı. Ailesi Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’na giderek İsa’nın kayıp olduğunu, orada olup olmadığını sorar, ancak olumsuz cevap alır. Soysal’ın yakınları döneme hâkim olan korku atmosferi nedeniyle 2009 yılına kadar resmi bir şikâyette bulunamadı. 2008 yılında gazeteci Faruk Arslan’ın kaleme aldığı ‘Karakutu: Ergenekon’un Karanlık İsmi Tuncay Güney’ isimli bir kitapta JİTEM tarafından öldürülen birçok kişinin Silopi Botaş Askeri Tesislerine gömülmüş olduğu beyanı yer alıyordu. Bunun üzerine yakınları Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve bahsi geçen yerlerde kazı yapılması talep edildi. Yapılan kazıda kemik ve giysi parçalarına ulaşıldı ancak İsa Soysal’a ait herhangi bir bilgiye ulaşamadı. İsa Soysal o tarihten beri hala kayıp.”
 
Açıklama oturma eylemi ile son buldu. 
 
COLEMÊRG
 
 
İHD Colemêrg Şubesi ve kayıp yakınları, 157’nci haftasında Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesindeki Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eylemde, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” pankartı ve kayıpların fotoğrafları açıldı. Bu haftaki eylemde, Korucular tarafından 5 Ağustos 1990 yılında, “size iş bulduk” denilerek Gever’e çağırılan Mehmet Ürün, Ömer Ürün, Salih Ürün, Sıddık Yakut, Mehmet Yakut, Ömer Kaçan ve kimliği tespit edilmeyen bir çoban olmak üzere Yüksekova İlçe Jandarma Karakoluna götürülerek katledilen 7 sivilin akıbeti soruldu. Konuya dair basın metnini İHD Şube Yönetim Kurulu üyesi Pınar Yılmaz okudu.
 
AKIBETİ BİLİNMEYEN 7 SİVİLİN HİKÂYESİ
 
Katledilen 7 sivilin Gever’de ikamet eden iki korucu tarafından 5 Ağustos 1990 tarihinde “size iş bulduk”  denilerek Tiloran Jor köyüne çağırıldıklarını belirten Pınar Yılmaz, “İçlerinden Ömer Ürün ve Salih Ürün korucularla görüşmek üzere Tiloran Köyüne gitti. Korucularla görüşmeyi bekleyen Ömer Ürün ve Salih Ürün köyün girişinde bir askeri operasyon ile gözaltına alındılar. Yanlarında kente gelen diğer diğer 5 kişiyi soran askeri birlikler, sivillerin yerlerini öğrendikten hemen sonra olay yerinde Ömer ve Salih Ürün’ü katletti. Akabinde kentin girişinde mola veren diğer 5 sivil gözaltına alınarak Yüksekova İlçe Jandarma Karakoluna götürüldü. Jandarma Komutanı Ali Kiraz’a ait birlikler tarafından gözaltına alınan 5 sivil ağır işkencelerden geçirildi. Görgü tanıklarının anlatımına göre Mehmet Yakut kaynayan kazana atılarak katledilmişti. Bir sonraki gün basın-yayın organları ve yetkinlerin açıklamalarında Gever kırsalında 7 PKK’linin çatışma sırasında öldürüldüğü manşetlere taşındı” diye aktardı.
 
AKIBETLERİNİN ORTAYA ÇIKARILMASI TALEBİ
 
Ailelerin çıkan haberler üzerine Yüksekova İlçe Jandarma Karakoluna giderek cenazeleri almak için bir başvuru yaptığını aktaran Pınar Yılmaz, “Yapılan başvuruya, katledilenlerin PKK’li oldukları için cenazeleri teslim edilmeyeceğine dair cevap verildi. Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan başvuru reddedildi. Herhangi bir kovuşturma dahi açılmadı. Böylelikle 7 sivilin katledilmesi olayı faili meçhul bırakıldı, bedenleri de kaybedildi. Bizler bugün buradan 35 yıl önce katledilen sivillerin akıbetinin bir an önce ortaya çıkarılmasını ve sorumluların yargı önünde hesap verebilmesi için gerekli tüm adımların atılmasını talep ediyoruz. Cumartesi İnsanları olarak son kaybımızın akıbeti ortaya çıkarılana kadar meydanlarda sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.
 
Eylem yapılan oturma eylemiyle son buldu.
 

Diğer başlıklar

00:17 Nöbet 4’üncü gününe girdi: Wan halkı bir kez daha başaracak
13/02/2025
23:56 Wan’da nöbet sürüyor: Ala boyun eğmeyeceğiz
23:52 ‘Özgürlük Yürüyüşü’ne Alman polisi saldırdı
23:23 Wan Barosu ve ÖHD belediye önünde: Bu hukuksuzluktan vazgeçin
23:13 ‘Kent Uzlaşısı’ operasyonunda 10 tutuklama
22:57 Macron: Fransa QSD’ye borçludur
22:40 ‘Kent Uzlaşısı’ operasyonu: Delil bulamayan savcı 10 yıllık HTS kayıtlarını inceletti
22:24 Çewlîg-Amed yolunda kaza: En az 4 ölü 32 yaralı
22:17 Avrupa Parlamentosu’ndan kayyım uygulamasının kaldırılması çağrısı
22:05 Şerife Muhammedi’ye ikinci kez idam cezası verildi
21:43 Wan direnişinde tarihi anlar: On binler belediyenin önünde
20:55 Anbar'da 5 DAİŞ'linin cenazesi bulundu
20:51 Nöbet eyleminde gençlik forumu: Gün Dewrimci Kawa olma günüdür
20:43 Cemil Bayık açıkladı: Rêber Apo’dan bir mektup ulaştı
20:34 Tuncer Bakırhan: Sayın Öcalan demokratik bir Türkiye çağrısı yapacak
20:28 Saliha Aydeniz: Sayın Öcalan'ın özgür olup barış için etkin rol almalı
19:40 DEM Partili milletvekilleri: AKP halkı zehirliyor
19:34 Brüksel'de NATO Savunma Bakanlar toplantısı
19:11 CPT üyesi Osman: Türkiye, köyleri 7 defa bombaladı
19:07 Farklı inanç bileşenlerinden Kuzey ve Doğu Suriye'ye destek
18:45 ABD ve Ukrayna maden kaynakları için masaya oturdu
18:43 TÜSİAD'tan kayyım ve tutuklamalara tepki
18:39 Wan’daki sanatçılardan çağrı: Tüm sanatçıları direniş nöbetine çağırıyoruz
18:30 Koçyiğit: İmralı’dan gelecek çağrıyla komplocular kaybedecek Kürt-Türk ittifakı barışı kazanacak
18:15 Ablasının fotoğrafını paylaşan Sert’e beraat
18:10 Bahçeli'den Trump'a Gazze tepkisi
18:05 Kadınlar Abdullah Öcalan için yürüdü: Özgürlüğümüz onun özgürlüğüne bağlı
18:00 Tireliler yol projesine karşı direnişe başladı
17:58 Tişrîn'de direniş 37'nci gününde
17:49 Wanlılar direniyor: Katliamlara boyun eğmedik, kayyıma hiç eğmeyiz
17:27 Fransa'da üç günlük uzun yürüyüş başladı
17:24 Salihli’de gözaltına alınanlar serbest
17:21 ICRC, Rusya-Ukrayna savaşında kayıp 50 bin kişinin izini sürüyor
17:04 31 yıllık tutsağın tahliyesi 4’üncü kez ertelendi
16:45 Temelli: Demokratik dönüşüme herkes katılmalı
16:31 Wan’da 8 Mart ve Newroz’da toplu taşıma ücretsiz olacak
16:30 CHP’li belediyelere operasyonda 10 kişiye tutuklama talebi
16:09 'Licik’teki maden felaketi geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurdu'
15:51 Amed’de 216 kırsal mahallenin yolu ulaşıma açıldı
15:47 Valiliğin ‘Şêx Seîd’ kararına tepki: Kürtler 100 yıldır ayakta
15:36 Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı'na ceza talebi
15:33 Xana Axpar’da ‘yüksek fatura’ tepkisi
15:31 Pervin Buldan’dan Demirtaş ve Mızraklı’ya ziyaret
15:24 Wan’da nöbet: Öcalan’ın açıklamalarına kulak verin, halkın iradesine saygı duyun
15:21 Zeydan’a verilen cezaya tepki: Wan halkı yalnız değildir
15:15 Şengal’de katledilen 32 yurttaşın kimlikleri yıllar sonra açıklandı
15:10 Irak Cumhurbaşkanlığı, Kişisel Statü Yasasını onayladı
15:10 Binarê Qendîl bombalandı
15:09 Özelleştirmeye karşı yürüyüş bakanlık önüne son buldu
14:46 Ege Denizi'nde 2 bin 200 deprem
14:37 SES'in Hacettepe Hastanesi'ndeki odası boşaltıldı
14:27 Sûr davasından yargılanan Atalay’a 11 yıl 3 ay ceza
14:01 AKP'li Zengin, Gergerlioğlu için 'vasi' tayin talebiyle mahkemeye başvurdu
13:15 Santorini'de hareketlilik: Volkan yatağı 6 santimetre kaydı
12:15 Akdeniz Belediyesi’nde 4 kişi daha işten çıkarıldı
12:06 Wan'da nöbet sürüyor: Şölen öncesi coşkulu bekleyiş
12:06 Hêlîn Ümit: Çağrının içeriği önümüzdeki günlerde netleşecek
12:04 Xarpêt'te şüpheli kadın ölümü
12:03 Valilikten Şêx Sêid anmasına yasak!
11:34 İstanbul’da gözaltındakiler adliyeye sevk edildi
11:29 Avukatlar İmralı’ya gitmek için başvurdu
11:02 Wan'dan 'Daha önce başardık, yine başaracağız' mesajı
09:54 Zeydan: Wan duruşuyla herkese umut ve gurur yaşatıyor
09:51 Gazeteci Sever: Kim hangi stratejiyi kurarsa kursun QSD'yi görmek zorunda
09:30 Bir Grup Müslüman Aydın: Meclis sorumluluk almalı, toplumsal katılım sağlanmalı
09:27 3 kentte gözaltı
09:25 Mehmet Öcalan: Çözüm herkese nefes aldıracak
09:17 Wanlılar: Belediyemizi vermeyeceğiz
09:14 HDK barışın toplumsallaşmasında ısrarlı
09:13 Germiyanî: Gazetecilerin katledilmesine karşı uluslararası tutum şart
09:12 ‘Koma Vejîn’ kuruldu: Komünal müzik için bir araya geldiler
09:11 Her 15 Şubat'ta oruç tutuyor: Komplocular kaybedecek
09:05 Tahliyeye 'açlık grevi' engeli
09:04 Erdemirci: 26 yıl önceki ruhla yeni sürece sahip çıkılmalı
09:00 13 ŞUBAT 2025 GÜNDEMİ
08:55 KCK: Çağrı yapanlar koşulları sağlamalı
08:48 16 kent için sarı kodlu uyarı
08:03 Halk 3 gündür belediye önünden ayrılmıyor
12/02/2025
23:14 103 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhidi tahliye edildi
22:14 Amedspor sahasından galip ayrıldı
22:08 ‘#VanHalkıİradesininYanında’ tagı başlatıldı
21:22 Uzun Yürüyüş 23’üncü gününde
20:57 ‘Wan halkı 14-0’lık sonuçla demokrasi dersi verdi’
20:45 Binlerce kişi belediye önünde: İşgalcilere yol vermeyeceğiz
20:34 Trump ve Putin görüştü
20:32 AKP’li yöneticiye ‘MİT mensubu’ operasyonu
19:35 Ankara’da gözaltına alınanlar serbest bırakıldı
19:27 Binler alanlarda uluslararası komployu kınadı
19:20 Ağırlaştırılmış müebbet istenen fail tutuklanmadı!
19:14 Eyn Îsa ve Girê Spî bombalanıyor
19:11 KHK eylemi 318'inci haftasında: Kazanacağız
19:07 Cenevre eylemi: Onurlu barış için hazırız
18:40 Zeydan’a verilen ceza Amed’de protesto edildi: AKP büyük yanılgı içinde
18:37 CHP, DDK’nin artırılan yetkilerini AYM’ye taşıdı
18:19 Bilecik’te kadına saldırı
18:16 Yerlikaya, Suriye Geçici Hükümeti İçişleri Bakanı ile görüştü
18:13 Ankara’da gözaltına alınan 8 kişi savcılığa sevk edildi
18:08 Zeydan: Kimse bizden daha güçlü değil
18:01 Bakırhan’dan Bahçeli’ye ‘geçmiş olsun’ telefonu
17:41 Kadın cinayetine ağırlaştırılmış müebbet
17:38 Licik’te maden kapasite artışına ret
17:31 Putin, Şara ile görüştü
17:31 AB'de 'basın özgürlüğü ihlali' raporu: Türkiye'de 317 ihlal yaşandı
17:29 Mersin’de 3 tutuklama
17:23 Milletvekillerinden komisyonda Zahide Yetiş tepkisi
17:08 DBP ve DEM Parti Eş Genel Başkanlarından Vanspor’a Destek
17:04 Semsûr'da iş cinayeti
16:57 KFC işçilerinden eylem
16:56 Grevdeki işçilere ziyaret
16:41 Avukat Karakaş'ı ezmeye çalışan polis amirine 13 yıl ceza
16:40 İran’ın alıkoyduğu Suhrabî'den haber alınamıyor
15:48 MA Müzik’ten DEM Parti Genel Merkezi’ne ziyaret
15:31 Akdeniz'deki nöbette Zeydan’a ceza verilmesine tepki
15:15 Türkiye Binarê Qendîl'i bombaladı
15:07 IFJ’den Suriye Gazeteciler Sendikası'nın feshine tepki
15:06 Can Atalay'ın serbest bırakılmasını isteyen 13 avukata soruşturma
14:47 Bakanlığın okullara gönderdiği 'grev' yazısına sendikalardan tepki
14:46 Rojvelat Kızmaz’ın ailesi: Sorumlular hesap versin
14:17 Avukat Betül Vangölü Kozağaçlı tahliye edildi
14:17 Amedspor, Gençlik ve Spor İl Müdürü’nü istifaya çağırdı
14:05 Adana'da 8 Mart mitingine çağrı
13:56 Köylüoğlu için mevlit: Ardılları hakikat mücadelesini sürdürecek
13:52 İmamoğlu’nun iddianamesi kabul edildi
13:36 Gazeteci Akyüz’ün ev hapsi kaldırıldı
13:33 Gazeteci Yılmaz gözaltına alındı
13:33 Yargıtay Ayşe Gökkan'a 'üyelik'ten verilen cezayı bozdu
13:29 Savcı değişti, taciz faili müftüye yine tutuklama yok!
13:17 Wan’da kitlesel eylem: Halk çözümsüzlük politikalarına cevap verecek
13:12 Strasbourg mitingine çağrı
12:52 DBP Amed’de kongreye gidecek
12:39 Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri: İradeye saygı gösterilmeli
12:37 Salihli'de 18 kişi gözaltına alındı
12:06 Zeydan’a ceza verilmesi protesto edildi
11:48 AYM’den gazeteci Yelda Çiçek'e verilen cezada ihlal kararı
11:37 Sur davasında bozma gerekçesine direnen savcılık ceza istedi
11:31 Katledilen 2 kadın gazetecinin fotoğrafına saldırı
11:30 DBP MYK: HDK'ye saldırılara karşı mücadele edeceğiz
11:29 İzmir’de tsunami riskine karşı önlem
11:28 Kazanhan'ı katleden polis 1 yıldır yakalanmadı
11:15 İşçi servisi kaza yaptı: 10 yaralı
10:41 Marmaris'te yat limanı kararı iptal edildi
10:40 Gazeteci Öznur Değer’in tutukluluğuna itiraz
10:25 Özlem Gürses’in ev hapsi kaldırıldı
10:01 ‘Kent Uzlaşısı’ hedefte: İktidar CHP’yi çözümün dışında tutmak istiyor
10:00 Karadeniz'de 3 kentte taş ocağı
09:58 DEM Parti PM Üyesi Sinemillioğlu gözaltına alındı
09:54 Amed'de kar yağışı
09:49 Kanser hastası Karapınar: Onurlu tedavi hakkı istiyorum
09:15 DBP Kadın Meclisi Sözcüsü: Çözüm Öcalan’ın özgürlüğüyle mümkün
09:08 ‘Çözüm için yasal değişiklikler yapılmalı’