Hatimoğulları: Türkiye kendi denetiminde ‘Arap Kemeri’ yaratmak istiyor

ANKARA - Türkiye’nin Kürt karşıtlığı ve mültecilere karşı tutumunu değerlendiren HDP'li Tülay Hatimoğulları, “Demografik yapıyı değiştirerek, yapay olarak çizilen sınırlarda kendi egemenliğinde ara bir Arap kuşağı yaratmak istiyor” dedi. 

Suriye iç savaşını körükleyerek, milyonlarca insanın Türkiye’ye göçünü sağlayan AKP iktidarı, konuyu yeniden tartışılır hale getirdi. Uluslararası ilişkilerde tehdit unsuru olarak mültecileri daha önce Edirne sınır kapısına taşıyan iktidar, iç siyasette de ırkçı, milliyetçi ve dinci politikalar üzerinden kutuplaşmayı derinleştirdi. Yeniden iç ve dış siyasete malzeme edilen mültecilere yönelik derin planların sinyalleri veriliyor. Avrupa ülkeleriyle para karşılığında sığınmacıları statüsüz barakan AKP iktidarı, mülteci hamiliğine soyunmasının arkasında işgal ve ilhak düşüncesi olduğu ifade ediliyor. Aralarında ırkçı siyasetçilerin de olduğu bazı kesimler tarafından mültecileri gönderme provokasyonuna ilişkin  AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, da bir açıklama yaptı. İdlib’de Almanya gibi birçok Avrupa devletinin fonlarıyla yapılan 100 bin briket evin açılış töreninde konuşan Erdoğan’ın, mültecilerin hamiliğini yapması kamuoyunda şaşkınlık yarattı. Bir yandan Suriye’ye daha fazla toprak ilhak etme niyetinde olan Erdoğan, bir yandan da Kürdistan Federe Bölgesi’ne yerleşmeye çalışıyor. Kürtleri yerinden yurdundan göçertme politikası yürüten iktidarın mülteci dostu gibi davranması siyasetin de gündeminde. 
 
AKP’nin Neo-Osmanlı politikalarıyla yayılmacı bir siyaset yürüttüğünü ve göçmen sorunun temelinde de bu yaklaşımın olduğunu ifade eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, iktidarın Suriye sınırında kendi egemenliği altında bir “Arap Kemeri” kurmayı amaçladığını söyledi. AKP iktidarın iç ve dış politikasının yansıması olarak mülteci ve Kürtlere karşı savaşı değerlendiren Hatimoğulları, ajansımızın sorularını yanıtladı. 
 
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile muhalefet partilerinde kimi milletvekilleri Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı, hedef gösteren girişimleri sürüyor. Irkçı, milliyetçi, dinci söylemler üzerinden yeniden körüklenen mülteci karşıtlığı neden şimdi ısıtılıyor?
 
Her ne kadar mülteci kavramını kullansak da Türkiye’de Suriyelilerin mültecilik statüsü yok. Türkiye mültecilik meselesine dair gerekli olan uluslararası anlaşmaları henüz imzalamadığı için göçmenler sığınmacı olarak tanımlanıyor. Suriye savaşından itibaren sığınmacı meselesi Türkiye’de yapısal bir sorun haline geldi. Bugün sığınmacı meselesi Türkiye’de bir çırpıda çözülebilecek bir durum olmaktan çıktı. Türkiye’de uzun süredir aslında bir göç meselesi var. Fakat bu son zamanlarda Ümit Özdağ ve diğer muhalefet partileri bu konuya fazlasıyla gündeme getirmeye başladılar. Bunun en büyük sebebi Türkiye’de ırkçı, milliyetçi bir çizginin yükseltilerek, buradan siyasi bir rant elde edilmek istenmesidir. Burada AKP iktidarı sanki mültecileri seviyor gibi gözükse de esasen Türkiye ve Suriye’de yaşayan Suriyelilere en büyük kötülüğü yapandır.
 
Bu bölgede bu kadar büyük bir göçmen hareketliliğinin olmasının sebebi savaştı. Şüphesiz ki göçün dünya ölçeklerinde nedenleri ve sonuçları var. Savaşlar, çatışmalar, işsizlik, yoksulluk göç hareketlerini arttıran nedenlerdir. Hangi ülkeye giderse gitsin o sığınmacılar hele ki bir de mülteci statüleri de yoksa aşırı ucuz iş gücü olarak kullanılır.  
 
Suriyelilere en büyük kötülüğü yapandır, dediniz. İktidarın bu yönlü politikasını biraz açar mısınız?  
 
AKP iktidarı sığınmacı meselesinde bir taşla birkaç kuş vurmak istedi. Savaş öncesi dönemi hatırlarsak; Sınırlarda var olan mayınlar temizleniyordu ve bu süreç AKP’nin iktidarı döneminde hızlandırıldı. Suriye sınırındaki mayınlar temizlendi. İktidar bir dönem komşularıyla sıfır sorun politikasını izledi. Suriye’de 11 Mart 2011’de savaş başladıktan sonra mayından temizlenen alanlar ardına kadar Suriyelilere açıldı. İlk etapta bakıldığında göç politikasında duyarlı bir yaklaşım olduğu düşünülse de asıl neden bu değildi. Türkiye 2011’de savaş başladıktan sonra bütün politikalarını değiştirdi. Komşularla sıfır sorundan had safhaya varan düşmanlıklar üreten siyasetler izlemeye başladı.
 
Neden düşmanlık üreten bir siyaset tercih ediliyor?
 
 
 Orada demografik yapıyı değiştirerek, yapay olarak çizilen sınırlarda kendi egemenliğinde ara bir Arap kuşağı yaratmak istiyor. Bu bölge halkları açısından olumsuz ve tehlikelidir. 
 
Bunun sebeplerinden biri Neo-Osmanlıcılık politikası ve diğeri de Kürt düşmanlığıdır. Kürtlerin, Suriye’de bir statü elde etmesinin önüne geçmek için her türlü adımı attı. ÖSO’dan El-Nusra’ya, DAİŞ ve uzantısı örgütleri destekleyerek, savaşı körükleyecek bir politika izledi. Mültecilerde bu politikadan bağımsız değildi. Sığınmacılar Türkiye’de sermayeye ucuz iş gücü sağladı. Türkiye’de iktidar faşizan baskıları ve otoriterleşmeyi arttırdığı dönemde TÜSİAD bir açıklama yapmıştı. Ardından iktidar; ‘Biz işçi eylemlerini engelliyoruz ve grev hakkını ellerinden alıyoruz’ diyerek, TÜSİAD’a mesaj verdi. Aynı mesajı göçmenlik meselesinde de veriyor. Örneğin, Çukurova’da narenciye ya da maydanoz işçisinin yevmiyesi 150 TL ise Suriye’den gelenleri 50-60 TL’ye çalıştırıyorlar. Ayrıca her yerde güvencesiz, merdiven altı çalıştırılıyorlar.
Suriye savaşı başladığı günden sonra Türkiye’deki iktidar bir tampon bölge oluşturmaktan bahsetti. Bazen adını değiştirdi ‘güvenli bölge’ oldu bazen ‘uçuşa yasak bölge’ denildi. Bütün bunların altında yatan etmen Suriye ve Türkiye Kürdistanı arasında bir Arap kuşağı yaratmaktı. Orada demografik yapıyı değiştirerek, yapay olarak çizilen sınırlarda kendi egemenliğinde ara bir Arap kuşağı yaratmak istiyor. Bu bölge halkları açısından olumsuz ve tehlikelidir. Bu politika ile Kürtlerin yaşadığı bölgede demografik yapıyı değiştirme, Kürt halkının özellikle devam eden savaş ve çatışmalarda dayanışmalarının önüne geçme hedeflenmektedir. Bu durum dünya ölçeklerinde yaşanan göçlerin neden ve sonuçlarından çok daha özgün bir amaç taşıyor. O yüzden Türkiye sınırları açtı, bugün 5 milyona yakın Suriyeli burada. Ümit Özdağ gibileri, ana muhalefet partileri göç meselesinde AKP’yi sıkıştırınca iktidar hemen dönüp, ‘Biz mültecileri asla göndermeyeceğiz, misafirlerimiz’ diyor. Çünkü bu proje için mülteciler onlara lazım.
 
Efrîn’de yürütülen Kürtsüzleştirme politikası gibi…
 
İdlib’de yüz bin briket ev projesi yaptılar. Muhtemelen bunu farklı bölgelerde de yapacaklar. Efrîn’de de yapabilirler. Efrîn’deki çatışma ardından Kürtler, Suriye’nin içine doğru gitmek zorunda kaldılar. Efrîn şu anda Kürtsüzleştiriliyor. Orada da briket evler ya da adı başka bir şey olur. O tür projelerle Türkiye’deki Suriyelileri oralara yerleştirmek istiyorlar. 
 
Tezkerelere ‘Evet’ diyen muhalefetin bugün Türkiye’de artan göçmen karşıtlığında sorumluluğu yok mu ve şu aşamadan sonra muhalefetin ne yapması gerekiyor? 
 
Öncelikle göçün bitmesi için savaşın bitmesi gerekiyor. Bunu muhalefet partileri de, bu işin içinden ırkçı, milliyetçi hamaset üreterek, nemalanmak isteyen siyasi partilerde, gruplarda çok iyi biliyor. Bu göçün nedeninin savaş olduğunu ve çözümünün de barışın tesisinden geçtiğini bilmemek için insanın aklını yitirmiş olması gerekir. Bir sorunun köklü çözümü onun asıl nedenini ortadan kaldırmakla mümkündür. Bunun nedeni savaş. Muhalefet AKP öncülüğünde sınır ötesinde harekatları destekliyor, Suriye’nin iç işlerine karışmasına izin verdi. Bütün bunlarla uğraşmadan, AKP karşıtlığı üzerinden yüzeysel bir ırkçılık, milliyetçilik geliştiriliyor. Aslında geliştirilmek istenen ırkçılık ve milliyetçilik, faşist olan AKP rejiminin değirmenine sutaşıma anlamı taşıyor. Muhalefet eğer bu konuda samimi ise sığınmacılar üzerinden geliştirilen ırkçı, milliyetçi söylemler yerine savaş karşıtlığı, tezkerelere hayır demek ve Türkiye’nin Suriye’den elini çekmesi için mücadele etmesi gerekir. Aksi takdirde yapılanlar göçmenleri sevme değil, göçmenleri AKP gibi araçsallaştırarak, siyaset üretmedir. AKP, Türkiye’yi bir göçmen deposuna çevirdi. Bunu da Avrupa ülkelerinden taviz koparmak için göçmenleri araçsallaştırarak, bir kart şeklinde iki de bir masaya vuruyor. 
 
Tabii bu işin bir de batılı ülkelerin sorumluluğu da var. Sığınmacıların zaman zaman Avrupa’ya karşı bir şantaj aracına dönüşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?  
 
AKP, Türkiye’yi bir göçmen deposuna çevirdi. Bunu da Avrupa ülkelerinden taviz koparmak için göçmenleri araçsallaştırarak, bir kart şeklinde iki de bir masaya vuruyor. Mesela iktidar, AİHM kararları dahil olmak üzere hiçbir uluslararası sözleşmenin yerine getirmiyor. AİHM kararlarına göre Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş serbest bırakılmalıydı. Bu kararlar uygulanmamasına rağmen AB’nin sessiz kalmasının nedeni Türkiye’nin mülteci kartını masaya vurmasından dolayıdır. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da Türkiye’de seçime az bir süre kaldı ve mevcut iktidar çok büyük bir kaos yaratarak seçime gidebilir. Bu kaosta seçeneklerden birisi de muhalefet partilerinin bir kısmının ısrarla üzerinde durduğu sığınmacı meselesi ve buradan devşirilmek istenen ilkel milliyetçilik ve ırkçılıktır.
 
Arka planında ne düşünülüyor?  
 
 
Türkiye, Kürt düşmanlığından vazgeçmeli, Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözmeli ve bunu Suriye’ye model olarak sunmalıdır. Bütün bu sorunların köklü çözümü burada yatar, bunun üzerinde durulması gerekir.
 
Türkiye, sığınmacılar meselesinde yangın yerine dönüşebilir. Ankara’nın Altındağ ilçesinde geçen yılın Ağustos ayında bir Suriyeli sığınmacı linçle katledildi. Birçok Suriyelinin iş yeri yağmalandı. O bir pogrom denemesiydi. O pogrom denemesinin ve ırkçılığın arttığı bu atmosfer içerisinde Arap ve Kürtlere dönük de bir pogrom senaryosu yeniden devreye girebilir. İktidar bu oyunu oynar. AKP’nin günahları kadar muhalefetin de günahları var. O yüzden herkes aklını başına almalı. Muhalefet ve iktidarı da ciddi bir şekilde uyarıyoruz; Sakın hiç kimse böyle tehlikeli bir oyuna girip, ülkeyi ateşe atmaya kalkışmasın. Muhalefete seslenirsek; sığınmacı sorununu çözmek için bir kere tezkerelere hayır demeyi bileceksiniz, Türkiye’nin Suriye’nin içişlerine karışmasını engelleyeceksiniz. İktidara diyeceksiniz; ‘Bütün askerleri geri çek biz orada barışa hizmet edecek, konferanslar toplayalım, barışı tesis edelim.’ Bir diğeri Kürt sorunuyla yüzleşeceksiniz. Kürt sorunuyla yüzleşmeden, sığınmacı sorununu da bu saatten sonra çözemezsiniz. Türkiye, Kürt düşmanlığından vazgeçmeli, Kürt sorununu demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözmeli ve bunu Suriye’ye model olarak sunmalıdır. Bütün bu sorunların köklü çözümü burada yatar, bunun üzerinde durulması gerekir.
 
Baas rejimi de Suriye’de daha önce Kürt coğrafyasında “Arap Kemeri” oluşturdu ve tarih başarısızlığın tanıklığını etti. Türkiye’nin düşündüğü “tampon bölge” oluşur mu, bu konuda ne düşünüyorsunuz? 
 
Orta Doğu’yu, İran, Irak, Suriye ve Türkiye coğrafyası üzerinden değerlendirecek olursak; zaten 21’nci yüzyılda böyle demografik yapıyı değiştirmeyi esas alan politikalar halklara düşman politikalardır. Halkların buna karşı güçlü bir duruş sergilemesi gerekiyor. İdlib’de yüz bin briket ev yapılmış durumda, Erdoğan tanıtımını yaptı. Bir yandan ‘Biz hiçbir sığınmacıyı göndermeyeceğiz’ diyor ama proje bitmiş. Bu proje öyle şimdi planlanan bir şey de değil. Üzerinde uzun yıllardır çalışıldı. Mevcut iktidar, Suriye savaşından itibaren bu projeyi hayata geçirmek için her türlü fırsatı değerlendirdi. Neo-Osmanlıcılık politikaları 21’nci yüzyılda karşılık bulmaz. Osmanlı tarihine dönüp, baktığımızda bölge halkları çok ciddi acılar çekmiş, aynı acıların yeniden zuhur edilmesini asla istemezler. Dünya gözünü Rusya- Ukrayna savaşına dönerken, AKP iktidarı da kendi projelerini hayata geçirmek için gaza basmış durumda. Mesele Federe Kürdistan’a yapılan operasyonu böyle okumak gerekir. Orada da bir Musul-Kerkük sorunu vardır. Türkiye, coğrafi, siyasi, ekonomi olarak bir hegomonik alan yaratmak istiyor. İdlib’de yapılan briket evlere, Suriyeli sığınmacıları taşıyacaklar. Bunu daha önce Türkiye’de de denediler. Terolar’da, Türkiye Kürdistan’ında, Amed’de de denediler. Türkiye’de bu iskan politikaları tutmadı. Ama savaş, kaos ortamında oraya sığınmacıları yerleştirebilirler. Bu yerleştirme demografik yapıyı değiştirir. 
 
Bu politikaya karşı halklar ne yapmalı? 
 
Kürt ve Arap kardeşliğinin bölgede en iyi şekilde örülmesi gerekiyor. Türkiye, Araplarla Kürtleri, Kürtlerle Kürtleri karşı karşıya getirmek istiyor. Aynı şekilde KDP ile Kürt Özgürlük Hareketi’ni karşı karşıya getirmek istiyor. Orada kalıcı bir müzmin bir savaş olsun, ‘Biz işimize bakalım, enerji kaynaklarını sömürelim, KDP bize bağımlı kalsın’ beklentisi içerisindeler.
 
Büyük Ortadoğu Projesi’ni hayata geçirmek için ‘şeytan üçgeni’ diye tarif ettikleri Irak, İran ve Suriye’deki üçgeni yarmaları gerekiyordu…
 
Bugün aynı zamanda Federe Kürdistan’a yapılan saldırılarda NATO ordusu olan Türkiye’nin kalıcı olarak üstler kurması, yerleşmesi İran içinde bir tehlikedir. Geçmişte hep şunu söylerdik; ‘Emperyalist güçler Büyük Ortadoğu Projesi’ni hayata geçirmek için ‘şeytan üçgeni’ diye tarif ettikleri Irak, İran ve Suriye’deki üçgeni yarmaları gerekiyordu.’ Irak savaşı oldu, orada bir istikrarsızlık yaratıldı. Suriye savaşı ardından orada bir istikrarsızlık yaratıldı. Ben onların deyimiyle söylüyorum; ‘Bu şeytan üçgenini yarmak için şimdi sıra İran’da.’ Yani dışarının teşvikiyle İran’da iç çatışmaların doğması içinde Federe Kürdistan saldırılarına sessizlik hakim. Türkiye’nin, Federe Kürdistan’da enerji politikaları, Neo-Osmanlıcılık, yayılmacılıkla amaçlarıyla sürdürdüğü saldırılar İran’ın etrafını çevreleme amacıyla NATO’nun da işine yarıyor.
 
 Dört halkın yan yana gelerek, otoriter rejimlere de güçlü bir halk mücadelesi ve dayanışmasının etkisi ne olur? 
 
Bu işin içinde Araplar, Acemler, Türkler, Kürtler var. Bu dört halk yan yana gelip, hem NATO’cu anlayışa hem de batılı emperyalist güçlere ya da şimdi doğudan yükselen emperyalist güçlere karşı ortak tavrı ortaya koymak zorundadır. Uzun yıllardır savaş ve çatışmalar Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde aynı amaca hizmet için çıkarılıyor. Belki içerik olarak bazı farklılıklar arz etse de özü itibariyle Büyük Ortadoğu Projesi’nin hayata geçmesidir. Bu da emperyalist güçlerin projesidir. Bu dört halkın yan yana gelerek, kendi otoriter rejimlerine, emperyalizmin bölgedeki jandarmalığı ve sözcülüğünü yapmakta olan iktidarlara karşı daha güçlü bir halk mücadelesi ve dayanışması sağlaması gerekiyor.
 
Bugün Efrîn ve Serekaniye’de okullarda Türkçe öğretiliyor. Efrîn’de PTT kuruldu. Türkiye yarın Hatay’da olduğu gibi buraları da ilhak eder mi? Rusya’nın Ukrayna’daki politikasının bir benzeri Efrîn ve Serekanîye için de uygulanır mı?
 
 
 Türkiye işgal ettiği yerlerde Antep’e bağlı üniversiteler kurdu. Sanki orası yarı Suriye, yarı Türkiye kenti gibi bir hal aldı. İktidar bu politikalarını arttırmak, kalıcılaştırmak isteyecektir. İlhak politikası Neo-Osmanlıcılığın bir parçasıdır. Bu hemen olmayabilir. Ancak şu anda bunun alt yapısı hazırlanıyor gibi görünüyor.
 
Bunun olma olasılığı zayıf değil. Neo-Osmanlıcı, yayılmacı politika derken; tam da bunu kastediyoruz. Türkiye işgal ettiği yerlerde Antep’e bağlı üniversiteler kurdu. Sanki orası yarı Suriye, yarı Türkiye kenti gibi bir hal aldı. İktidar bu politikalarını arttırmak, kalıcılaştırmak isteyecektir. İlhak politikası Neo-Osmanlıcılığın bir parçasıdır. Bu hemen olmayabilir. Ancak şu anda bunun alt yapısı hazırlanıyor gibi görünüyor. Türkiye’nin oralardan derhal çekilmesi gerekiyor. Suriye’de savaşın sonuna gelindi ama tam anlamıyla yeniden siyasi yapılanma ya da sorunların siyaseten çözülmesine dönük somut adımlar atılmadı. Yayılmacı siyasetle Türkiye bölgede hegemon güç olmak istiyor. Hegemon güç kim olmak istiyorsa; bunun savaş ve çatışma getireceğini biliyoruz. Bunun halkların yaşam hakkını gasp ettiğini, savaşı ve çatışmaları derinleştirdiğini biliyoruz. Türkiye’nin Rojava, Efrîn’e dönük politikalarını kabul etmiyoruz.
 
 Federe Kürdistan’a yönelik saldırılar bir ayını doldurdu. Rusya -Ukrayna savaşı ardından yeniden şekillenen bu saldırılarda enerji politikasının etkisi var mı. ABD ve NATO bu saldırıları destekliyor mu?
 
Emperyalist güçlerin bölgede sürekli kışkırtıcı bir rol oynamalarında en önemli etkenlerin başında enerji politikaları geliyor. Kapitalist üretim sisteminin enerji ihtiyacı çok fazla oluyor. Sistem ne kadar kendini geliştirir ise enerjiye de ihtiyaç da artıyor. Batı enerji ihtiyacının çoğunu Rusya dahil olmak üzere Afrika ve Ortadoğu üzerinden sağlıyor. Bugün devam ede Rusya ve Ukrayna savaşı emperyalist güçlerin yeniden güç dizilişinin göstergesidir. Daha önce dünyada tek kutupluluk vardı ve süper güç ABD’deydi. Bugün böyle değil. Doğu’da yükselen Çin, Hindistan ekonomisi, Asya Kaplanları dediğimiz... Oradan yükselen ekonomik gelişmeler dünyadaki emperyalist güçler arasında yeniden paylaşımı da beraberinde getiriyor. Bu çatışmalar maalesef önümüzdeki dönemde de artacak ve belirleyici olacak. Burada enerji nakil hatları, enerjinin üretilmesi ve denetlenmesi önem arz ediyor. Türkiye bütün enerji nakil hatlarının kendi ülkesinden geçmesini istiyor, başka ülkelerde bunu istiyor.
 
Türkiye bir NATO ülkesi olmasına rağmen dünyadaki gelişmeler karşısında Avrasya Paktı’na yakınlık gösterdi. Rusya ile ilişkileri geliştirdi. Zaten bundan sonraki süreçte artık herkes herkesle ilişki geliştirecek. Bugün İsrail, Rusya ile görüşüyor. Normal şartlar da beklenmeyecek bir şeydir. Bugün bütün ilişkiler yeniden karılıyor, taşlar yeniden diziliyor. O yüzden yıkıcı bir dönem, yeniden kuruluş dönemi gerçekleştirilecek ama aynı zamanda halklar, ezilenler, sömürülenler açısından da böyledir. Tersten olmadı doğanın diyalektiğine aykırıdır. Bir yerde taşlar yerinden oynuyorsa bu bütün canlı mekanizmayı baştan sona kadar etkiler. Türkiye’nin tekrardan NATO’ya yaklaşması, ABD ile ilişkileri düzeltmek istemesinin sebebi ihtiyaç duymasındandır. Şu anda mevcut iktidar kendi faşist rejimini tahkim etmek ve iktidar da kalmak için herkesle bıçak sırtında dans etmeye kalkışıyor. Bir yandan NATO ile yakınlaşması da - ki zaten kopmamıştı, biraz zıt işler yaptılar- bunları sağlamak içindir.
 
 AKP’nin yürütmesini üstlendiği bu politika başarılı olur mu?
 
Bu iktidar dış siyasette Türkiye’yi ‘oyuncak’ haline getirdi. Bu iktidar böyle devam ettiği sürece Türkiye daha da kötüye gidecek. Bugün attığı bu adımlarla kesinlikle Türkiye bütün komşu ülkeleriyle çatışmalı bir haldedir. Her ne kadar barışmaya çalışsa da sağlıklı bir ilişki sağlıyor, değil. İktidar, emperyalist güçlerin oyuncağı haline gelmiş ve iktidar da kalmak için de bu oyunda gönüllü olduğu görülüyor.
 
 Federe Kürdistan’a yönelik saldırılar, Şengal’de yaratılmak istenen kaosta bugün konuşulan temel konulardan. AKP’nin yayılmacı politikasına dikkati çektiniz, bu saldırılarda Kerkük ve Musul meselesi nerde duruyor?  
 
Musul ve Kerkük petrol havzaları olması nedeniyle oldukça önemsenen merkezlerdir. Türkiye, KDP ile işbirliğiyle Irak’ta büyük bir hegemonik alan yaratmaya çalışıyor. KDP, bugüne kadar elde ettiği hak ve statüyü kaybedecek bir sürecin içine girmiş durumda. Barzani ailesi, kendi siyasal ve öznel çıkarları, Türkiye’deki yatırımlarını garanti altına alma için koca bir Kürdistan’ı ateşin içine atıyorlar. Türkiye’nin Musul ve Kerkük üzerinde bir egemenlik kurma isteği var. Bugün bu KDP eliyle yapılmak isteniyor. Bunun içinde adımlar atılıyor. Irak’ta, Türkiye’nin varlığı diye bir soru sorulduğunda akla ilk olarak Milli İstihbarat Teşkilatı’nın örgütlenmesi geliyor. Bu kadar ciddi bir MİT örgütlenmesi var ve bunu bütün dünya biliyor. Bunlar dünya kamuoyunun gözü önünde yapılıyor. Kürtlere karşı bir düşmanlık politikası üzerinden hem onların enerji kaynaklarını denetlemek, fizikken de o coğrafya da bulunmak, siyasi olarak denetim altına alarak, Irak ve Suriye’de çalışma yürüten Kürt Özgürlük Hareketi’nin KDP’lileşmesini istiyorlar.
 
Rojava modeli Ortadoğu için önemli bir modeldir. Halkların kendi kendini meclisleşmeyle, doğrudan nasıl yönetebileceklerini, kadın -erkek eşitliğinin yönetimlerde nasıl sağlanabildiğini gösteren bir modeldir. Emperyalist güçler bu modelin Ortadoğu’da yayılmasını istemiyor. Ortadoğu’da bu model yayılırsa, kendileri o bölgeleri istedikleri gibi sömüremeyecekler. O yüzden ABD ya da farklı güçler Türkiye’nin Irak’ta etkin askeri müdahale yapmasının önünü açıyorlar. Başta ABD olmak üzere tüm emperyalist güçler dört parça Kürdistan’daki bütün Kürt örgütlülüklerini, KDP’lileştirmek, ona benzetmek ve denetlemek istiyorlar. Buna Rusya’da dahildir. Türkiye’nin buradaki pozisyonu çok net. Kürt düşmanlığı, Kürtler statü elde etmesin, Kürtlerin bütün maddi, manevi kaynakları kendi denetimin de olsun istiyorlar, Musul ve Kerkük’de buna dahildir.
 
Türkiye’nin Irak’a müdahale etmesi ve kaynaklarını kullanma isteğine Arap kamuoyu nasıl bakıyor veya var olan devletler nasıl karşılıyor? 
 
 
Rojava gibi bir model bölgede yayılırsa, halklar bunun uğrunda mücadele etme konusunda örgütlü gücünü büyütürse; bölgedeki otoriter rejimler ve yönetimler tehlikeye girecektir. Biraz bu iradeyi kırmak için yarı sessiz davranıyorlar. Fakat hiçbir Arap ülkesi yeniden Osmanlı politikasının bölgede hakim olmasını kabul etmez, istemez.
 
Türkiye’nin Federe Kürdistan bölgesine yönelik saldırılarına Irak hükümetinin bir tepkisi oldu ama zayıftı. Sadr hareketinin güçlü bir tepkisi oldu. Arap Birliği’nden güçlü bir çıkış olmadı. Fakat bu Arap ülkeleri Türkiye’nin Neo-Osmanlıcı politikalarının karşısında durmayacağı anlamına gelmiyor. Burada herkes zayıflatılmış bir Kürt hareketi istiyor. Kürt hareketi o kıvama geldiğinde devreye girmek istiyorlar. Zaten tehlikeli olan o. Tırnak içinde söylersek; ‘Önce Kürdü dövdürelim, iradesini kıralım ardından döner bakarız.’ Yoksa o kadar da kolay değil Türkiye’nin gidip, her yere yerleşmesi. Mısır’da, Libya’da yapamadı, güçlü bir karşı duruşla karşılaştı. Mavi Vatan projesinde batılı ülkelerinde etkisi vardı ama Arap ülkeleri tek vücut olup, Türkiye’nin Libya’ya doğru yayılmasını, egemenlik kurmasına karşı çıktılar, engellediler de… Türkiye’nin Libya’daki etkinliği çok çok azalmış durumdadır. Fakat Irak ve Suriye’de bu kadar açık, direk karşı duruş sergilememelerinin nedeni, Kürdün özgürlük anlayışı ve iradesini dövdürme, iradesini kırma, Rojava gibi bir modelin bölgede yayılmasının önüne geçmedir. Çünkü Rojava gibi bir model bölgede yayılırsa, halklar bunun uğrunda mücadele etme konusunda örgütlü gücünü büyütürse; bölgedeki otoriter rejimler ve yönetimler tehlikeye girecektir. Biraz bu iradeyi kırmak için yarı sessiz davranıyorlar. Fakat hiçbir Arap ülkesi yeniden Osmanlı politikasının bölgede hakim olmasını kabul etmez, istemez.
 
  İran açısından nasıl değerlendiriyorsunuz, onlar nasıl bakıyor tüm bu çizdiğiniz çerçeveye? 
 
NATO ve AB oluşumu İran’ın bölgede egemen güç olmasının önüne geçmek istiyor. İran’ın bölgedeki egemenliğini kırmak istiyorlar. Bunu bir tek AB ve NATO istemiyor aynı zamanda Arap Birliği de, İran’ın kuvvetinin azalmasını istiyor. Burada mesele Şii ve Sünni hegemonya. Suudi Arabistan bölgede egemen güç olmak istiyor ve bunun için her türlü çalışmayı, oyunu, oynuyor. İran ciddi yaptırımlarla karşı karşıya. Bu yaptırımları kırmak istiyor. Türkiye’nin yayılmacı politikalarından, Osmanlı hayallerinin zuhur bulmasından en çok rahatsız olacak ülke İran’dır. İran kendi alanı ve egemenliğini başkasına teslim etmek istemiyor. Türkiye ile İran arasındaki bu rekabet yeni değildir. Yakın tarih boyunca olmuştur. İran’da zayıflatılmış bir Kürt hareketi istemektedir. O yüzden Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik operasyonlara cepheden bir karşı duruş göstermiyor ama aslında kendinin etrafında, sınırlarında NATO gücü kesinlikle istemiyor. İran bir denge siyaseti yürütüyor. İran çok köklü bir devlet geleneğine sahiptir. Hızlı, aceleci davranmaz ama yeri geldiği zaman da bir tutum koyar. En nihayetinde bölgenin egemen gücü olmak için her kartı da oynar. Yeri geldiğinde ‘Kürdü dövdürme, yeri geldiğinde benim sınırlarıma yakın NATO’yu istemiyorum’ diyerek, karşıdan bir duruş da sergiler. Şu anda böyle bir dengeyle götürüyor.
 
Tabloyu HDP olarak değerlendirdiğinizde, ne öneriyorsunuz? 
 
Bölge ağır bir savaş ve çatışma altında. Bu Ortadoğu’nun kaderi değil. Bölgenin barış politikasına ihtiyacı var. Bölgenin halklarının iradesinin yan yana gelmesine ihtiyaç var. En nihayetinde emperyalist güçlerin bölgedeki sözcülüğü ve jandarmalığını yapan rejimlerle bu işler çözülmez. Büyük bir değişim ve dönüşüme ihtiyaç var. HDP olarak Büyük Ortadoğu Barışı’ndan söz ediyoruz, bunun içinde bir çaba içerisindeyiz. Büyük Ortadoğu Barışı’nın gelmesi için bölgede yaşayan bütün halklar kendi dillerini, ibadetlerini özgürce yaşayabilmeli, varlıkları devletlerin anayasalarında bir statüye kavuşmalıdır. Kürtler dört ülkede yaşıyor ama doğru düzgün bir yasal statüleri yok. Irak’ta Federe Kürdistan Bölgesi var onu da KDP’nin izlediği yanlış ve teslimiyetçi politika ile kaybetmek üzereler, dolayısıyla Kürt sorunun barışçıl, demokratik yöntemlerle çözülmesi, İran, Irak, Suriye ve Türkiye’de Kürtlere statü tanınması ve Kürtlerin eşit yurttaşlık temelinde haklarının sağlandığı model gelişmeli. Emperyalist güçler bölgeyi enerji ve Pazar kaynağı olarak görüyor, bu bölgenin hiçbir şekilde sömürülmesine izin vermeyecek, halkların kendi yaşam alanlarını savunacak bir bilincinin gelişmesi önemlidir. Bölgede yaşayan Kürt’ü, Türk’ü, Arap’ı, Acem’i, Ermeni’sine çağrımız, ortak yaşam kültürünü, demokratik bir zeminde, barışçıl bir biçimde anayasal güvence altına alacak şekilde tesis edebiliriz. Bizleri birbirimize karşı kışkırtan, Kürt’ü Arap’a, Arap’ı Kürt’e, Kürt’ü Kürt’e karşı kışkırtan politikalara karşı ‘Emperyalist güçlerin oyuncağı olmayacağız, biz bu coğrafyada barışı tesis edebiliriz’, perspektifiyle mücadelemizi yürütmemiz gerekir.
 
MA / Berivan Altan

Diğer başlıklar

20:40 CHP PM yarın olağanüstü toplanacak
20:06 Serra Bucak: Belediye başkanlarının yeri cezaevi değildir
19:46 Gabar Dağı’nda yeniden yangın çıktı
19:42 Kürtçe, Süryanice ve Ermenice kurslardan mezun olanlar belgelerini aldı
19:27 Muhittin Böcek adliyeye sevk edildi
19:22 Aydınlar barışı tartıştı: Direnenin direnenle dayanışma düzeyi düşük
19:11 Ege Denizi'nde 3,9 büyüklüğünde deprem
19:08 AKP’li Çelik'ten Özel'e yanıt
18:50 Emek ve Demokrasi Güçleri: Başkanları serbest bırakın
18:45 Deprem Bilimci Görür’den uyarı
18:18 Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı
18:16 'Kültürel soykırım' paneli: Köklerimize dönmeliyiz
18:08 İHD: Yangına geç müdahale ihlallere yol açtı
18:01 Bakırhan: Hukukun olmadığı bir sistem kimseye kazandırmaz
17:53 Aydın’da bir kadın katledildi
17:48 Bakan Tunç CHP’ye operasyonları eleştirenleri hedef aldı
17:43 Licê’deki yangın kontrol altına alındı
17:31 DEM Parti olağanüstü toplanıyor
17:27 Wan’da halk buluşmaları: Daha büyük bir mücadele başlıyor
17:14 Gözaltındaki Zeydan Karalar halkı belediye önüne çağırdı
17:07 Güney Kürdistan Ulusal Kürt Kadın Birliği Platformu deklare edildi
16:35 Çocuk çalıştayında deneyimler paylaşıldı: Modelimizi oluşturmalıyız
16:16 'Hêviyên Hunerê' sergisi açıldı
16:13 Özgür Özel: Bu savaş ilanı demokratik siyasete açılmıştır
16:03 KHK eylemi 137'nci haftasında: Barışın önü işe iadelerle açılır
15:44 Sabahat Tuncel: 8 Temmuz’da Ankara’da buluşalım
15:39 DEM Parti'den Semsûr Belediyesi'ne dayanışma ziyareti
15:37 Amedspor yeni sezon formalarını tanıttı
15:21 Dörtyol yangınında son durum
15:16 Muratpaşa'da aynı yerde ikinci yangın
15:12 Licê kırsalında yangın
15:10 Antalya Arkeoloji Müzesi yıkılacak
14:58 Adana Büyükşehir Belediyesi önünde gözaltı protestosu
14:44 Silivri açıklarında 4,1 büyüklüğünde deprem
14:36 Ağır hasta tutsaklar Aktaş ve Gurban'ın tahliyesini istediler
14:19 Çocuk çalıştayında anadilde eğitime vurgu
14:09 İki kentte gençlik çalıştayı: Üzerimize düşeni yapacağız
13:58 Erdoğan'dan 'süreç' açıklaması: Titizlikle çalışıyoruz
12:56 Hatay'da deprem
12:56 Bakırhan'dan operasyonlara tepki: Antidemokratik uygulamalardan vazgeçin
12:51 Cumartesi Anneleri: Vedat Aydın dosyasında cezasızlığa son verin
12:26 CHP'nin Kurtulmuş ile yapacağı komisyon görüşmesi ertelendi
12:17 DEM Parti, Semsûr ve Adana belediyelerini ziyaret edecek
12:15 Hatay’da yangın kısmen kontrol altına alındı
12:01 Kayıp yakınları: Vedat Aydın’ın faillerini açığa çıkarın
11:32 CHP MYK'si olağanüstü toplandı
11:18 Eş genel başkanlar: Bu operasyonlar çözümün yolunu tıkıyor
11:11 Gençlik çalıştayında Ortadoğu'daki krizler ve çözümler tartışılacak
11:07 DEM Parti’den önemli bilgilendirme: İsim bildirin
10:44 Gabar’da binlerce ağaç küle döndü
10:03 DEM Parti'den İzBB tepkisi: Barış umuduna zarar veriyor
09:49 Köylüler nöbette: Yasa geri çekilene kadar mücadele edeceğiz
09:17 Hastane sevki 15 defa engellenen tutsağa alzeheimer tanısı konuldu
09:12 AYM'den Kader Ortakaya kararı: Yaşam hakkı ihlal edildi
09:07 İzol Davası yeniden görülecek: Avukatlardan 'tutuklama' başvurusu
09:06 Asgari ücrete ara zam tartışmaları: Birleşik mücadeleyle yol alabiliriz
09:06 Uytun davası 16 yıldır sürüyor: Asker cezalandırılmadı, gaz fişeği bulunmadı
09:05 AKP'li Nasıroğlu'nun şirketi Sisê'yi talan ediyor
09:04 Helikopterden atılan Şiban’a verilen ceza onandı
09:03 ‘Tehlikeli’ gemi söküm için Aliağa'da
09:02 Suavi: Sanat barışla özgürleşir
09:01 Amed’de düzenlenecek gençlik çalıştayına davet
09:00 05 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
08:47 Belediye başkanı tutuklanmıştı: Vekili de gözaltına alındı
08:21 Dörtyol'da orman yangını: Bin 870 kişi tahliye edildi
08:02 CHP'li belediyelere operasyon: Karalar, Tutdere ve Böcek gözaltında
04/07/2025
22:52 Kürdistan ve Türkiye'de demokrasiyi sağlamalıyız'
21:06 Bakırhan'dan Soyer'in tutuklanmasına tepki: Derhal serbest bırakılmalı
20:31 Munzur Festivali çağrısı: Sanatçıların katılımı topluma güç verecektir
19:57 Zeytinlik yasasına karşı nöbette olan köylülere dayanışma ziyareti
19:44 Eskişehir'de madden aramaya ÇED olumlu kararı
19:33 KESK üyesi KHK'lilerin işlerine iadesi istendi
18:53 Omerya'daki yangın kontrol altına alındı
18:40 Yangından zarar görenlerle dayanışmaya valilik engeli iddiası
18:27 İhraç istemiyle disipline sevk edilen Jiyan Ormanlı'nın istifası istendi
18:07 Tunç Soyer ve CHP İl Başkanı Aslanoğlu tutuklandı
18:01 Pınar Bayrak'ı katleden Ziya Ecer’e ağırlaştırılmış müebbet
17:35 Pınar Bulunmaz davasında yine tutuklama çıkmadı
17:06 Diploma iptalini protesto eden öğrenci serbest
16:54 Tetwan’da ‘İnsan hakları ve barış’ paneli düzenlendi
16:34 Eskişehirliler Cengiz Holding'in maden projesine karşı eylemde
16:33 Buca ve Ödemiş’te yangın: Yerleşim yerleri boşaltıldı
16:10 Manavgat Belediye Başkanı gözaltına alındı
15:59 İstanbul'da 'Demokratik Toplum Çalıştayı' düzenlenecek
15:59 Xeceri'deki GES projesi iptal
15:41 İmamoğlu hakkında 'sahte diploma' iddianamesi
15:39 Gundik Festivali'ne itiraz: Fikriyatı başka yöne evrildi
15:31 ‘Öcalan’ın çağrısı Ortadoğu’yu istikrara kavuşturabilir’
15:24 ATK'den hasta tutsak Güler için ‘hayatını yalnız idame ettiremez' raporu
15:21 İnsan hakları sempozyumunda 'ortak mücadele' vurgusu
15:13 Defterdeki Kürtçe şarkılardan dolayı hücre cezası verildi
14:49 2 yıl 1 ay hapis cezasının gerekçesi: Öcalan'a 'PKK Lideri' demek!
14:39 DBP Agirî’de yeni yönetimini belirledi
14:29 Hindistan'da sel ve heyelan: 69 ölü, 110 yaralı
14:26 Ahmet Saymadi hakkında ceza ve tahliye
14:13 33 yıl tutsaklığın ardından Amed'de kitlesel karşılandı
14:07 Omerya’da ormanlık alanda yangın
12:51 Gabar'daki yangın geniş bir alana yayıldı
12:27 Meclis’te yemekten zehirlenme iddiası
12:09 Tunç Soyer: Dosyamızda cevabı olmayan hiçbir soru yok
12:07 Tunç Soyer ve 98 kişi hakkında tutuklama talebi
11:58 10. Yargı Paketi sonrası tutuklu/hükümlü sayısı
11:38 İzmir'deki yangınlarda son durum
11:11 Ailelerden İmralı’ya gitmek için başvuru
11:07 Diploma iptalini protesto eden öğrenciye gözaltı
10:58 Wan'da tutsaklara görüş yasağı
09:53 Eylemdeki işçilerden 'grev' uyarısı
09:52 Gelecek Partili Torun: Komisyon bir an önce kurulmalı
09:50 İzmir’de 137 kişi adliyeye sevk edildi
09:41 Köyden ilçeye atla gidiyorlar
09:38 Tutsak Güneş çoklu hastalıklarına rağmen tahliye edilmiyor
09:34 IHRNGO Direktörü: İran'da artan baskının amacı yeni protestoları engellemek
09:30 Gençler 'Barış ve Demokratik Toplum Süreci' gündemiyle buluşacak
09:23 Doğa harikası Heftbori HES'le yok edilecek
09:22 Amed Baro Başkanı: Sürece hukuki katkı sunmaya hazırız
09:21 Uluslararası Kürt-Alman Üniversitesi’ne dair merak edilenler
09:14 Türkiye’ye gelen aydınlar: Temel hedef Öcalan’ın özgürlüğüdür
09:07 Îdir'de bereketli kayısı hasadı
09:04 KNK Eşbaşkanı Karamus: Ulusal birlik için her zamankinden daha umutluyuz
09:02 Aydın: Ulusal kongreyi erteleme ve geciktirme şansı kalmadı
09:01 Wan'da 'Hêviyên Hunerê' sergisi açılacak
09:00 04 TEMMUZ 2025 GÜNDEMİ
03/07/2025
23:59 Festivalde pedallar madde bağımlılığına dikkat çekmek için döndü
23:52 Mehmet Çakas, Türkiye'ye sınır dışı edilmeyle karşı karşıya
23:13 'Demokratik Toplum Buluşmaları' sürüyor: Sürece sahip çıkalım
22:06 Tahliye kararı verilen gazeteci Aksu cezaevinden çıktı
19:22 Ödemiş'te orman yangında can kaybı 2'ye yükseldi
19:16 Tabutla AKP binasına yürüyen işçiler, iktidarı istifaya çağırdı
18:30 Zeynep Kınacı ve Sema Yüce Amed'de anıldı
18:08 3 işçi hayatını kaybetmişti: Kaza değil, cinayet
17:39 TÜİK enflasyon verileri, BES-AR'ın 16.52 puan gerisinde kaldı
16:58 Ege'de 3 kentte yangın
16:53 Aydın'da kadınlar süreci konuştu
15:33 İstanbul’daki yangın kontrol altına alındı
15:23 Tağar Çayı'nda bilirkişi incelemesi
15:22 Çocuğu intihara sürükleyen iki zanlı yine tutuklanmadı
15:18 Gazeteci Aksu tahliye edildi
15:17 DFG: LeMan dergisinin yanındayız
15:15 Dev Sağlık-İş bakanlık önünde: Bu teklifle müzakere değil mücadele edilir
15:08 DEM Parti: Silahsızlanmaya dair önümüzdeki hafta tarihi adım hazırlığı var
14:50 Musa Kaya'nın taziyesine kitlesel ziyaret
14:20 Çiftçiler 'talan kanunu'na karşı Meclis önünde: Zeytinimizi feda ettirmeyiz
14:15 Avukat Barış Işık yaşamını yitirdi
14:12 İstanbul ve Antalya orman yangını
14:10 Cudî Dağı’ında yangın
13:39 HDK'den direnişteki belediye işçilerine destek ziyareti
13:26 Bursa'da doğalgaz hattı patladı: 3 yaralı
13:25 Saraçhane gözaltıları adliyeye sevk edildi
13:25 Rêya Armûşê Belediyesi’nde yangın
13:20 TÜİK'e 'enflasyon' tepkisi: Emekçinin alım gücü 18 çeyrek altın azaldı