Ekinci: Mahkeme JİTEM Davasında yine beraat kararı verecek

img

ANKARA - Ankara JİTEM Davası’na dair mahkemenin ilk duruşmada niyetini belli ettiğini kaydeden dava avukatı Sertaç Kamil Ekinci, “Zihniyet aynı, heyet bir sonraki duruşmada muhtemelen bir kez daha beraat kararı verecek” dedi.

Ankara ve çevre kentlerinde 1993-1996 yılları arasında Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın'ın da aralarında olduğu 19 kişinin siyasi gerekçelerle infaz edilmesine ilişkin açılan JİTEM Davası, dün Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 1’inci Ceza Dairesi’nin bozma kararından sonra yeniden yargılama başlamadan sanıklar eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman için duruşmalardan vareste kararı verildi. Adalet Bakanlığı ise kovuşturma aşaması devam eden dosya hakkında bilgi talebinde bulunurken, müşteki avukatlarının devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker’in kardeşi Atilla Peker’in dinlenmesi ve sanıkların vareste tutulma kararlarının kaldırılması talepleri bir kez daha reddedildi.
 
‘ZİHNİYET AYNI’
 
Yeniden yargılamanın başladığı ilk duruşmayı değerlendiren dava avukatlarından Sertaç Kamil Ekinci, mahkeme başkanının kendini savunmadan ziyade bozulan kararı esas alarak, yeniden yargılama yapması gerektiğine dikkati çekti. İstinaf tarafından kararın bozulmasına karşı mahkemenin aldığı tutumunun “Ben bu karara itibar etmiyorum” şeklinde bir niyet beyanı olduğunu dile getiren Ekinci, “Bizim bozulma ardından dava da önemli ilerlemeler olabilir düşüncemiz de boşa çıktı. Zihniyet aynı olduğu için heyet bir sonraki duruşmada muhtemelen bir kez daha beraat kararı verecek” dedi.
 
 ‘MAHKEME NİYETİNİ BELLİ ETTİ’
 
Ekinci, yaptıkları istinaf başvurusunda sanıkların vareste tutulmalarının doğru dürüst bir yargılama yapılmasına engel olduğu, 2-3 duruşma gelen sanıkların sonrasında görülen ve 100’e yakın tanığın dinlendiği 20 duruşmaya katılmadığı, dinlenen tanıkların ifadelerinde geçenlerin sanıklara sorulmadığı, makul şüpheyi oluşturan delillere rağmen sanıkların tutuklanmaması, cinayetlerin arasındaki maddi ve siyasi bağlantıların değerlendirilmediği, bağlantılar değerlendirilmesi halinde TCK 77’nci madde kapsamında insanlığa karşı suç olduğuna dair işlem yapılması gerektiğini belirttiklerini söyledi. İstinaf kararında, müşteki avukatların taleplerinin kabul edildiğinin yazıldığının altını çizen Ekinci, “Bu da bizim saydığımız gerekçelerin kabul edildiği anlamına gelir. Yerel mahkemenin de bizim gerekçelerimizi dikkate alarak, yargılamayı yapması gerekir. Ancak bunu da yapmayacak. Yerel mahkeme niyetini belli etti” ifadelerini kullandı.
 
Yargılamanın artık bir çöp haline geldiğini söyleyen Ekinci, dün görülen duruşma ardından beklentilerinin de kalmadığını sözlerine ekledi.
 
‘DEVLET HUKUK DIŞINA ÇIKTI’
 
JİTEM davalarında yer alan siyasi cinayetlerinin çözümlerinin mahkemelerin yeteneğini aştığını belirten Ekinci, şöyle devam etti: “PKK’yle mücadelede devlet bir noktada hukuk dışına çıktı. Hukuk dışına çıktığında da bunu belli ajanları, elemanlarıyla birlikte gerçekleştirdi. Sonradan bu adamlara sahip çıktı, çıkmadı bu ayrı bir şey. Eğer bu tez doğru ise mahkemenin yine aynı devlete karşı bu şahısları yargılaması ciddi bir sıkıntı olur. Nitekim de böyle oluyor. Bu dosya siyasal dönemin etkisiyle açıldı. Dosyanın açılma tarihi 2011, işte Ergenekon operasyonları dönemi. O kaotik dönemde ortaya çıkan bir şeydi. Belki de sanıkların bazıları üzerinde siyasal bir etki yaratmak için ortaya çıktı. Bu bizim tezlerimiz tabi. Bunlar böyle ise mahkeme bunu yapacak yetkinliğe sahip değil.”
 
‘SİYASAL BİR MEVZU’
 
İşlenen binlerce faili meçhul cinayetin devlet politikası olduğunu vurgulayan Ekinci, “Bu devlet politikasını Ankara’da 3 tane gariban hakimle çözmeye çalışıyorsun. Bu gariban adamların elinde hiçbir şey yok ki; kocaman bir devlet politikasına karşı bir tane yiğit hakim mi çıkacak. Bu hukuki meseleden ziyade siyasal bir mesele. Hukukun amentüsü çiğnendiyse burada hukuk üzerinden konuşamayız. Siyasal niteliğini açık bir şekilde görmek gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nde maalesef siyasal sorunları ortadan kaldırmanın yolu olarak insanları, bireyleri tasfiye etme, öldürme kültürü var. Osmanlı İmparatorluğu’nda da Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kuruluşundan bugüne tüm tarihi, siyasal cinayet doludur ve hiçbiri aydınlatılmamıştır. Adam niyetini belli ediyor, ‘bu adamı öldürdüm failini de hiçbir şekilde yargılamam’ diyor. Bunu çok net ifade ediyor” diye konuştu. Ekinci, tüm bunlara karşı da hukuki mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.
 
Adalet Bakanlığı tarafından dosyanın akıbetine dair bilgi istenmesinin de iddia edilen bağımsız mahkeme kavramına aykırı olduğunu aktaran Ekinci, “Yaz aylarının başında Sedat Peker’in ifadeleri neticesinde bu dosya yeniden gündeme geldi. Yargılanan sanıklar arasında Mehmet Ağar var. Oğlu milletvekilidir. Ağar’ın emniyet teşkilatı içerisinde çok etkili bir şahıs olduğu biliniyor. Bu şahıs ilişkilerini devam ettiriyor, olabilir. Bu konuda da yazılı olarak bizim göreceğimizi bilmelerine rağmen ‘ne oldu ne bitti’ diye soruyorlar” dedi.
 
‘TUTUKLAMA İÇİN MAKUL ŞÜPHE VAR’
 
“Ceza yargılaması sadece delillerin değerlendirilmesi değildir” diyen Ekinci, şöyle devam etti: “Aynı zamanda sanıkların psikolojisi, sanıkların gerçekten yargılandıklarını hissetmeleri gerekir ve bu da ifadelerine yansır. Siz bu sanıkları bırakın tutuklamayı ki tutuklama için yeterli delil var. Bütün sanıklar hakkında kesinleşmiş yasadışı teşekkül kurmaktan mahkeme kararı var. Sadece Özel Harekât uhdesine kayıtlı uzi marka silahlarla işlenmiş cinayetler var. Yine Özel Harekât dairesine kayıtlı mavi çekirdekli mermilerle işlenmiş cinayetler var. Ayhan Çarkın’ın 20 yıl sonra yaptığı keşifte 100 ila 200 metre farkla cinayetlerin yerini doğru tespiti, kimlerin dahil olduğuna dair detaylı ifadeleri var. Onun dışında Mehmet Eymür’ün, Fikri Sağlar’ın, Kutlu Savaş’ın, sanık Oğuz Yorulmaz’ın annesinin ifadeleri var. Tüm bunlara bakıldığında sanıkların tutuklanması için makul şüphe oluştuğu görülüyor.”
 
‘YAZILI DELİLE ULAŞMANIN ÖNÜ BAŞTA KAPATILDI’
 
Başka dosyalara bakıldığında yani devletin karşısında olan kişiler söz konusu olduğunda ise deliller olmadan insanların tutuklandığı ve aylarca cezaevinde kaldıklarını hatırlatan Ekinci, “Ama bu tür davalarda ise makul şüpheyi oluşturan delillerle tutuklanması gereken sanıklar duruşmada vareste tutuluyor. Sanıklar da gerçek anlamda yargılandıklarını düşünmüyorlar. Onlar, ‘Ben devletim için cinayet işledim, devletim de beni koruyor’ diye düşünür. Oysa ki uzi marka silahlarla ilgili kara noktalar var ve onların istenmesi gerekir. Bunlar da MİT’te bunların istenmesinin önünün de yasama organı tarafından kesildiğinin bilinmesi gerekir. 2014’te MİT’ten mahkemelerin bilgi, belge istemelerine karşı kanun çıkarıldı. MİT’ten belge isteyemiyor mahkemeler. Hukukta yazılı delil kesin delildir. Tanık takdiridir yani mahkemenin takdirine göre esas alınır. Yazılı delile ulaşmayı baştan tıkadılar” şeklinde konuştu.
 
DAVAYA DAİR
 
1993-96 yılları arasında Ankara’da Altındağ Nüfus Müdürü Abdülmecit Baskın’ın da aralarında bulunduğu zorla kaybedilen veya yasadışı keyfi infaz edilen 19 kişiye ilişkin ilk soruşturma 2011 yılında başlatıldı. 20 Eylül 2013 tarihinde zamanaşımı riskinden dolayı Abdülmecit Baskın cinayetiyle ilgili iddianame düzenlenirken, 19 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen yeni iddianameyle Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lutfi Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeılı, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan cinayetleri de yargılamaya dahil edildi. Sanıklar Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman hakkında, “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında insan öldürmek” suçundan dava açıldı.
 
Ankara ve çevre kentlerinde 19 kişinin kaybedilerek, infaz edilmesine ilişkin Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 19 sanık hakkında 13 Aralık 2019 tarihinde beraat kararı verildi. Müşteki avukatlarının karara yaptığı itiraz Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1’inci Ceza Dairesi tarafından 23 Mayıs 2021’de bozuldu. 
 
MA / Berivan Altan

Diğer başlıklar

23:12 Halep’te 2 üniversite öğrencisi kaçırıldı
22:56 İran sinemasının usta ismi Behram Beyzayi yaşamını yitirdi
22:32 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’de abluka arttı
21:25 Hacı Özkal okurları ile buluştu
21:09 İzmir'de Gaxan etkinliği: Barışa vesile olsun
20:16 Bağımlılığa karşı örgütlü mücadele çağrısı
19:52 Çiğdem Kılıçgün Uçar: Umut hakkı barış, eşitlik, özgürlüktür
19:38 Alman aktivist Anna Liedtke için eylem
19:29 İstanbul’da kaza: 4 kadın işçi yaşamını yitirdi
19:26 Mûş beyaza büründü
18:12 Gazze’de 71 bin 219 insan katledildi
17:39 Silêmanî’ye çalışmaya giden genç ölü bulundu
17:20 Rusya’dan başkent Kiev’e saldırı
17:14 Arkaş'tan panele katılım çağrısı: Sorunları masaya yatıralım
17:02 Bayındır: Kürt halkı Önder Öcalan'dan ayrı olamaz YENİLENDİ
16:55 Gazeteci Aykol'un akciğerlerinden sıvı örneği alındı
16:51 Mêrdîn'de 4 Ocak çağrısı
16:47 Şêxmeqsûd ve Eşrefiye'de kuşatma ve saldırılar sürüyor
16:29 Türköne: Devlet Abdullah Öcalan’ın ‘Ortak yaşam’ vizyonuna geldi
16:13 Bismil’de Arjen Kültür ve Sanat Merkezi açıldı
16:06 Dêrsim’de ilk kar
15:59 4 Ocak mitinge çağrı:‘Umut hakkı’ sağlanmalı
15:34 Üç ilde erkek şiddeti: Bir kadın katledildi YENİLENDİ
15:15 Ertürk ve Kavak’ın tahliyesi talep edildi
15:01 Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği raporu: Kadınlar şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor
14:48 ‘Doğu Raporu’nun 30. Yılında: Dünden Bugüne Paneli
14:43 Dêrsim'de Gaxan etkinliği
13:42 Kayıp yakınları beş kentte adalet talep etti
13:34 Mêrdîn'de görüş mesafesi 5 metrenin altına düştü
13:23 HPG'li Lokman Gazyak anıldı
13:10 Emek ve Demokrasi Platformu: ‘Umut hakkı’ barışın toplumsallaşmasını sağlar
12:58 Cumartesi Anneleri Mehmet Özdemir’in akıbetini sordu
12:42 Sokağa çıkma yasaklarında katledilen sağlık emekçileri anıldı
12:40 Mersin’de 2 çocuk yangında yaşamını yitirdi
11:49 İBB’ye yeni operasyon: 4 gözaltı
10:34 Eşbaşkanlardan ‘Umut ve Özgürlük’ mitingine davet
09:32 Libya uçak kazasını incelemek için heyet gönderdi
09:07 3’ü kadın 4 öğrenciyi yaralayan kişi tutuksuz yargılanıyor
09:06 4 Ocak mitingine çağrı: 'Umut hakkı' bir halkın umudunun ilkesidir
09:06 Şaqayiq Nowruzi: İran’da kadın hareketi akan bir nehir
09:05 Kürdistan'da 300’ü aşkın arkeolojik alan baraj suları altında bırakıldı
09:04 Kadifekale'de özel savaş politikasına karşı yürüyüş
09:03 Erdoğan ‘kesinlikle bulacağız’ demişti: İnal’dan 20 yıldır haber yok
09:03 2026’da kadın mücadelesi ve örgütlülüğü daha da güçlenecek
09:02 Roboskî 14 yıldır kanıyor: Acımızı barış dindirir
09:01 Sistematik tacize uğrayan çocuğa polisten soru: Annen iftira mı atıyor?
09:00 Zam, enflasyon, yoksulluk: Türkiye 2026’ya ekonomik çöküşle giriyor
09:00 27 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:09 Şêx Meqsûd ve Eşrefiye'ye saldırı
07:57 38 il için yağış uyarısı
00:05 Demokratik Suriye Meclisi: 10 Mart Mutabakatı’nın başarısı acil bir ulusal öneme sahiptir
26/12/2025
23:50 Artuklu’da meşe ve çam fidanları toprakla buluştu
23:43 Gözaltına alınan gazeteci Mezarcı serbest bırakıldı
22:56 Amed’de bir kadını katleden Siraç Kartal tutuklandı
22:52 DEM Parti: Saldırılara karşı ortak mücadele hayati önemdedir
22:25 DAİŞ gümrük devriyesine saldırdı: 3 yaralı
22:03 Alevi Yüksek Meclisi: Cami saldırısının sorumlusu Şam’dır
21:36 Bakan Tunç’tan 11’inci Yargı Paketi savunması: Ceza adaletini sağlamaya yönelik bir düzenleme
21:25 Ankara'da Şeva Yelda kutlaması
20:40 Gazze’de can kaybı 70 bin 945’e yükseldi
20:28 Amed’de iş cinayeti
20:11 Süveydalı tutuklular açlık grevine başladı
20:05 Antalya'da polis şiddetine tepki: Sorumlular cezalandırılsın
19:23 Humus’taki cami saldırısını HTŞ’nin ‘eski’ kolu üstlendi
19:05 Alevi örgütlerinden katliamlara karşı mücadele çağrısı
18:28 Wan’da 223 işçinin eylemi sürüyor: Ne zaman dur diyeceksiniz?
18:18 HDK’deki çalışmaları nedeniyle sosyolog Berfin Azdal’a hapis cezası
18:12 'Yomra’da doğa talanına izin vermeyeceğiz'
17:24 MESEM protestosunda tutuklanan öğrencilere tahliye
17:22 Yeniden Refah Partisi’nden 102 kişi istifa etti
17:09 Mêrdîn’de 3 kişinin öldürülmesine dair hukukçular ve aileden açıklama
17:08 Katliam Yasası'nın durdurulması için BM'ye başvuru yapılacak
16:21 Humus’ta Alevilere ait camiye saldırı: Çok sayıda ölü ve yaralı var
16:20 Bayram ve Yıldeniz aileleri yaşamını yitiren yakınlarını andı
15:56 Keskin Bayındır: 7'den 70'e herkes mitinge katılmalı
15:49 Ankara'daki barınaklarda 10 ayda 17 bin köpek ölümü
15:42 Selma Kara'yı katleden faile ağırlaştırılmış müebbet cezası istemi
15:41 Şirnex’te ağaç kıyımının üstü brandayla örtülüyor
15:15 ABD'den Nijerya'ya DAİŞ operasyonu
15:12 Katliamın üzerinden 14 yıl geçti: Roboskî süreç açısından turnusol kağıdıdır
14:39 Adana'da 4 Ocak mitinginin çalışmaları için start verildi
14:34 Leyla Zana'ya saldırı ve hakaretlere suç duyurusu
14:13 Emeklilerden asgari ücret protestosu
13:54 Katliamların aydınlatılması için hukuki düzenleme ve komisyon talebi
13:53 Tutsaklara yeni yıl kartı
13:52 Humus’ta camide patlama: 3 ölü, 5 yaralı
13:28 ABB Başkanı Mansur Yavaş hakkında soruşturma izni talep edildi
12:43 Yolda önlem alınmamasına tepki: Hakkari’de ölüm var!
12:32 4 Ocak mitingine çağrı: ‘Umut hakkı’nı savunmak, barışı savunmaktır
12:30 DTSO Meclisi’nden çağrı: Barış ve ekonomi için somut adım şart
12:27 Nihal Ay’ın taziyesine kitlesel ziyaret
11:25 Enflasyonun düşeceğini bekleyenlerin oranı düştü
10:50 AİHM İmamoğlu dosyasını ‘öncelikli’ inceleyecek
10:16 Buca Belediyesi işçileri yeniden iş bıraktı
09:59 Süreç anketi: 'Umut hakkı' talebi yüzde 71 oranında
09:43 Karasu: Kürt halkının iradesinin dikkate alınması gerekiyor
09:20 Mazlum Ebdî Şam’a gidecek
09:17 Doğum izni düzenlemesi: Kadınların hayatını zorlaştıracak
09:17 Edebiyat, folklor, bilim ve direnişin sesi: Sehîdê Îbo
09:15 Kadınların talepleri 'yetersiz elektronik kelepçe' gerekçesiyle reddediliyor
09:14 Wan Barosu Cezaevi Komisyonu'ndan Kaya: Süreci sabote etmek isteyen hapishane ve yönetimleri var
09:13 Yazar Tunç: Mereş'te yaşananlar soykırımdı, devlet yüzleşmeli
09:13 Sanatçılar: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için miting alanını dolduralım
09:07 Gaxan'ın bu yılki gündemi: Demokratik toplum ve barış
09:06 Dumlu'da tutsaklara sistematik şiddet
09:01 İnsan hakları ve yargı açısından garabet bir yıl geride kaldı
09:00 Avrupa yıl boyunca Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü haykırdı
09:00 26 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:49 Çok sayıda kent için kar ve sağanak uyarısı
08:40 Futbolda bahis soruşturması sürüyor: 29 kişi hakkında gözaltı kararı
08:32 Colemêrg'de bir araç Zap Suyu'na yuvarlandı
08:30 Asgari ücret artışı Resmi Gazete'de yayımlandı
25/12/2025
23:55 Selim Sadak’ın hayati riski sürüyor
23:17 Erdîş’te yangın: 15 kişi hastaneye kaldırıldı
23:13 Wan’da kavgada bir kişi hayatını kaybetti
21:34 Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê’de abluka sürüyor
21:25 Asgari ücrete tepki: Geçim artık imkansız
20:56 Boş dairede bir kadın hayatını yitirmiş halde bulundu
20:17 Pulur’da Gaxan kutlandı
20:12 Aralık ayı katliamları yürüyüşle protesto edildi
19:37 Minbic’te 1 çocuk katledildi
19:35 İsrail Lübnan’da aracı hedef aldı: 2 ölü
18:54 DEM Parti İzmir Kadın Meclisi: Leyla Zana onurumuzdur
18:41 Geçiş hükümetine bağlı gruplar bir çocuğu katletti
17:35 Mazlum Alas'ın taziyesine kitlesel ziyaret
17:14 İran Kürt yurttaşa idam cezası verdi
16:47 Gazeteci Aykol'un tedavisi sürüyor
16:40 Emeklilerden iktidar protestosu: Bu iktidar sermayenin iktidarıdır
16:38 Nihal Ay'ın taziyesine kitlesel ziyaret
15:33 Pêrtag Belediyesi, GES kurulması için 350 dönümlük araziyi kiraya verdi
15:20 Mazlum Ebdî: Entegrasyon noktasında ortak anlayışa varılmıştır
15:04 MED TUHAD-FED: İstasyon Meydanı'nı barış meydanı yapalım
14:45 Sudan’da 73 kadın ve 29 kız çocuğu alıkonuldu
14:44 'Ajanlaştırma baskısına' karşı mücadele vurgusu
14:36 Ayşegül Doğan: Türkiye Suriye’de yapıcı rol oynamalı
13:36 İslami Araştırmalar Federasyonu eşbaşkanları seçildi
12:46 Eğitim Sen: Şiddeti çözmek uzun vadeli eğitim politikalarıyla mümkün
12:12 DEM Parti'den Leyla Zana'ya yönelik saldırılara karşı suç duyurusu
12:10 Mêrdîn'de Süryaniler ‘Doğuş Bayramı’nı kutladı
11:47 Wan'lı yurttaşlar: Devlet adım atsın
11:35 Libya heyetini taşıyan jete ilişkin yeni detaylar
11:16 Abdullah Öcalan: Demokratik İslam, Medine Vesikası’nın ruhuna dönmektir
11:09 Fenerbahçe Başkanı Saran adliyeye sevk edildi
11:00 Tülay Hatimoğulları: Kürt meselesi herkesin yüzleşmesi gereken bir meseledir
10:48 Riha’da ‘Umut ve Özgürlük’ mitingine çağrı
10:32 70 yaşındaki gazeteci 70 gündür direniyor
09:37 Kadınlara 4 Ocak çağrısı: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü haykıralım
09:30 Kriz, toplumsal çöküş ve direniş: Zibechi'den alternatif bir dünya okuması
09:28 Ercan Yılmaz: Meclis’e sunulan raporlar meseleyi çözme noktasında eksik
09:23 Bastonuyla açtığı çukurlara ‘umut tohumlarını’ ekti