DİHA Yazı İşleri Müdürü Müftüoğlu’na para cezası

img
DİYARBAKIR - KHK ile kapatılan DİHA’nın Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dicle Müftüoğlu’na, servis ettikleri haberler nedeniyle yargılandığı davada 1041 gün adli para cezası verilip, hüküm ertelendi. 
 
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 30 Ekim 2016’da kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda  (DİHA) 2015 yılında yayınlanan 20 habere ilişkin yapılan suç duyurusu üzerine ajansın Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dicle Müftüoğlu haklarında açılan davada karar açıklandı. Gazetecilerin "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istenen dava, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Güzüpek’in mazeret bildirerek katılmadığı dava duruşmasında Müftüoğlu ve avukatlar hazır bulundu. 
 
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada gazeteci Müftüoğlu’nun son savunması alındı.
 
‘GAZETECİLİK FAALİYETİNDE BULUNDUM’
 
Savunmasında daha önce soruşturma aşamasında verdiği ifadesini tekrar ederek, yasadışı hiçbir örgüt ile ilişkisini olmadığını söyleyen Müftüoğülu, “Yaptığım haberleri tamamen gazetecilik faaliyeti kapsamında yaptım. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” diyerek beraat talebinde bulundu.
 
Mahkeme heyeti ise, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 6. Maddesi kapsamında  Müftüoğlu’ndan ek savunma istedi. Müftüoğlu savunmasına ek yapacak bir şey olmadığını ifade etti.
 
MÜFTÜOĞLU: SUÇ İŞLEDİĞİMİ DÜŞÜNMÜYORUM
 
Davanın esası hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, ajansın Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek’in üzerine atılı “örgüte üye olma” suçunu işlediğine dair kesin ve yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Savcı,  Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dicle Müftüoğlu’nun ise TMK’nin 6. Maddesi’nin 4. Fıkrasında düzenlenen açıklama ve yayınlama suçunu işlediğini ileri sürerek cezalandırılmasını talep etti.
 
Savcının mütalaasına karşı söz alan Müftüoğlu, savcının mütalaasına katılmadığını belirterek, beraat talebini yineledi.
 
Avukatı Resul Temur ise, uzun süredir gazetecilik yapan müvekkilinin gazetecilik faaliyeti yürüttüğünü ve hakkına bu güne kadar başka bir soruşturma ya da dava açılmadığını belirtti. Yayınlanan haberlerin suç unsuru taşımadığını vurgulayan Temur, müvekkilinin beraatını talep etti.
 
GÖZÜPEK’E BERAAT, MÜFTÜOĞLU’NUN CEZASINA ERTELEME
 
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Güzüpek’in üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olmadığına hükmederek, hakkında beraat kararı verdi.  Mahkeme,  “örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde yayın yapma eylemini işlediğinin sabit olduğu” gerekçesiyle Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Dicle Müftüoğlu hakkında 1250 adli gün para cezası verdi.
 
Müftüoğlu’nun yargılama sürecindeki olumlu davranışlarını takdiri indirim sebebi sayarak verdiği cezayı 1041 gün adli para cezasına indiren mahkeme, yine Müftüoğlu’nun daha önce kasıtlı bir suçtan ceza almamış olması, suçtan dolayı kimsenin zararı uğramamış olmasını göz önünde bulundurarak verdiği cezasının hükmünün ertelenmesine karar verdi. 
 
Müftüoğlu’nun 5 yıl içerisinde başka bir dosyadan ceza alması halinde hakkında verilen para cezası kendisinden tahsil edilecek.