MERSİN – Cezaevlerinde süren açlık grevleri konusunda ölümlerin an meselesi olduğunu vurgulayan Cezaevi İzleme Komisyonu Sözcüsü Av. Selçuk Binici, bunun önüne geçmek için “İktidar ve ana muhalefet başta olmak üzere tüm siyasi partilerin tutukluların taleplerini dikkate alıp, İnfaz Yasası’nda Öcalan’ı kapsayan bir yol haritası çizmeleri gerekiyor” dedi.
İmralı Cezaevi’nde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 8 Kasım 2018’de açlık grevinebaşlayan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven'in eylemi 160’ncı gününe ulaştı. Leyla Güven’in ardından cezaevlerindeki siyasi tutukluların gruplar halinde dahil olduğu eyleme 1 Mart itibariyle tüm siyasi tutuklar katılmış durumda.
Tutukluların açlık grevinde olduğu cezaevlerinden biri Tarsus Kampüs Cezaevi. Buradaki T1, T2, T3 ve Kadın Kapalı cezaevlerinde kalan hasta tutuklular hariç tam 133 tutuklu açlık grevinde.
Açlık grevindeki tutukluların durumu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’ne bağlı avukatlardan oluşan Cezaevi İzleme Komisyonu tarafından gün gün takip ediliyor. Kurulan Komisyon Sözcüsü Av. Selçuk Binici, açlık grevlerinde gelinen noktayı Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.
‘SEÇİMDEN SONRAYA BIRAKILDI’
Tarsus Kampüs Cezaevi’nde, 23 kişiden oluşan ilk grubun 5 Ocak tarihinde açlık grevine başlaması sonrası eylemi yakından takip etmeye başladıklarını belirten Av. Binici, tutukluların yaşam hakkı ve sağlık hakları gibi birçok konuda bugüne kadar kamuoyunu bilgilendirdiklerini dile getirdi.
‘TEMEL TALEP ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİDİN KALDIRILMASI’
“Açlık grevleri başladığından bu yana bu konuda yaptığımız çağrılar, seçimlerden kaynaklı karşılık bulmadı” eleştirisinde bulunan Binici, birebir yaptıkları görüşmeler neticesinde tutukluların taleplerini şöyle sıraladı: “Tutukluların temel talebi, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve İnfaz Kanunu’nun başta Öcalan olmak üzere tüm tutuklulara uygulanması. Yine tecridin sonlanması ile yeni bir çatışmasızlık ve çözüm sürecinin başlamasını hedefliyorlar.”
‘KENDİMİZE YAPACAĞIMIZ KÖTÜLÜK, İNSANLIK İÇİN BÜYÜK BİR İYİLİK OLACAKTIR’
Bu taleplerin tamamen yasal talepler olduğunu vurgulayan Binici, eylemcilerin girdikleri eylem konusunda sağlam bir iradeye sahip olduğunu gözlemlediklerini de ifade etti. Binici, bunu şu sözlerle dile getirdi: “Tutukluların iradeleri çok sağlam. Kendilerini 1980’deki açlık grevi eylemlerindeki dirençle eş değer görüyorlar ve ‘Kendimize yapacağımız kötülük, insanlık için büyük bir iyilik olacaktır’ diyorlar. Yine diyorlar ki; ‘Biz kendimizi feda ederiz yeter ki çözüm süreci başlatılsın ve artık ölümler gerçekleşmesin’."
‘ÖLÜMLERİN YAŞANMASI AN MESELESİ’
Süren bu eylemlere siyasi iktidar ve ana muhalefet tarafından sessiz kalınmasının üzücü olduğunu beirten Av. Binici, yine açlık gervinde gelinen aşama dolayısıyla ölümlerin yaşanmasının an meselesi olduğu uyarısında bulundu. Binici, “Tarsus’ta açlık grevine giren tutuklular 90 günü geride bırakmış durumda. Bizler tutukluların sağlık durumunun çok kötü olduğunu gözlemledik. Tutukluların 11 ila 20 arasında değişen kilo kaybı yaşadıklarını tespit ettik. Hatta bazılarının durumları o kadar kötü ki, görüşe çıkamamaları nedeniyle kendileriyle görüşemedik. 5 Ocak’tan bu yana eylemde olanların durumu çok daha ağır. Bazı tutuklular, suyu bile arkadaşlarının yardımı ile ancak içebilirken, bazıları artık yutkunamadıkları için vitamin haplarını alamaz durumda. Özellikle de Suat Okur ve Zinnet Sağlam’ın durumları... Bun göstergeler ilerleyen günlerde eylemcilerin kalp krizi yaşayabilecekleri, hatta ölümlerin yaşanacağı bir evreye girebileceklerinin belirtileridir” diye konuştu.
'GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN YOLDAYIZ'
Tutukluların gelinen aşamada geri dönüşü olmayan bir sürece girdiğini söyleyen Av. Binici, “Özellikle de 5 Ocakta eyleme girenler için bunları söyleyebiliriz. 1 Mart tarihinden bu yana açlık grevi eylemine giren 123 tutuklu da kritik aşamaya girmiş durumda. Nedir bu kritik aşama; ilerleyen günlerde artık farklı hastalıkların ya da rahatsızlıkların başlayacağı anlamına gelen bir zaman dilimi. Açlık grevlerinde kritik aşama 35’inci gündür. Bu uzmanlar tarafından da belirtilen zaman dilimidir” dedi.
‘ACİLEN BİR YOL HARİTASI GEREKİYOR’
Av. Binici, kamuoyunda yaşanan sessizlik nedeniyle eylemcilerin canlarını feda edecek bir duruma geldiğini, bunun önüne geçmek için ise kendi aralarında nöbet sistemi oluşturduklarını paylaştı.
Binici, “Ölümlerin yaşanmaması için iktidar ve ana muhalefet başta olmak üzere tüm siyasi partilerin tutukluların taleplerini dikkate alıp, İnfaz Yasası’nda Öcalan’ı da kapsayacak bir yol haritası çizmeleri gerekiyor. Ve bu adımı da biran önce atmaları gerekiyor. Gerçekten geldiğimiz nokta çok kritik aşamada” dedi.
Tarsus T1, T2, T3 ve Kapalı Kadın cezaevlerinde açlık grevine giren tutukluların isimleri ve girdikleri tarihler şu şekilde;
* T1 Cezaevi:
5 Ocak: Halef Yiğit, Deniz Özdemir, Erdal Emeç, Fesih Tekin, M. Fatih Bingül, Serhat Yıldırım, Murat Karaaslan.
15 Şubat: Bişar Bilen.
25 Ocak: İhsan Taşdelen, Erkan Taşkan, Veysi Denizhan.
1 Mart: Turgay Yural, Davut Esen, Ümit Tamur, Nasrettin Zirek, Hakan Yıldırım, Abdullah Kaya, M. Emin Turan, Vedat Bilen, Şervan Sertkaya, Gazi Muratoğlu, Muhammet Akyüz, M. Siraç Aslan, Eyüp Ulusal, Baran Atay, M. Zahit Şahin, Hasan Yıldız, Ekrem Baydoğan, Ekrem Alaca, Sezer Özkan, Alican Eren, Doğan Sarı, Fethullah Hazar, Umran Aykut, Rıdvan Ulaş, Cihat Kızıltaş, Serdar Arslan, Kenan Şipal, Turan Ola, Ferhat Çalkın, Şahin Çağlar, Mehmet Abay, Mehmet Aslanhan, Nusret Kaya, Osman Sığınç, Ali Tanrıkulu, Gökhan Akyürek, Temer Yeşilbaş, Aydın Genç, Arif Şahin, Necat Öztekin, Savaş Deli, Müslüm Kaya, Mahmut Yalçın, Ferhat Kaya, Murat Bilen, Adnan Çoban, Serhat Borak, Nurullah Sertkaya, Bahattin Çelebi, Abdullah Arslan, Mehmet Kandemir, Serdar Arslan, Mehmet Sabri Karataş, Süleyman Cemil Kil Xelo, Selahattin Dilek, Eyüp Çelik, Vedat Bektaş, Sipan Sömer, İdris Değirmenci, Gökhan Çetin, Selahattin Ortaç ve Mihemed İbrahim.
* T2 Cezaevi
5 Ocak: Mervan Sungur, Hayrullah Turan, Çetin Ulu, Cevzet Derse.
1 Mart: Remzi Akyürek, Abdulhalim Özdemir, Agit Muratoğlu, Agit Tekin, Hadi Elçiçek, Cemal Kaplan, Ramazan Sever, Mübarek Aksu, Cumali Güngör, Cem Ekinci, Ferhat Eren, Vedat Çelikli, Hüseyin Naz, Reşit Alo, İbrahim Kaplan, Taner Sala, İmam Gümüş, Cihan Erkul ve Müslüm İlbey.
* T3 Cezaevi
5 Ocak: Suat Okur, Abdulselam Zeren.
1 Mart: Serhat Erden, Velat Açar, Resul Elçi, Ercan Taşkesen, Ahmetcan Bahadır, Ahmet Nas, Seyithan Karahan, Ali Özdemir, Mahmut Kaygan, Rıdvan Kaya, Mazlum Turhan, Emrah Kaplan, İsmail Kılıç, Vedat Çiçekçi, Mehmet Zeki Bayar, Serhat Oral.
* Kadın Cezaevi:
5 Ocak: Hatice Kaymak, Dilan Yıldırım, Menal Temel, Nurşen Tekin.
15 Ocak: Dilbirin Turgut, Leyla Teymur.1 Mart tarihinde de, Elif Kardağı, Elif Akçaren, Fatma Berfe, Fatma Ödemiş, Tuğba Sert, Berivan Sert, Şilan Fidan, Leyla Nergiz, Zelal Kara, Evindar Aydın, Ziynet Sağlam ve Sozdar Oral.
MA / Ergin Çağlar