DBP’li İnce: İşgale karşı herkes ses yükseltmeli

İSTANBUL - DBP’li siyasetçi Mehmet Reşit İnce, savaşın Türkiye halklarına kaybettirdiğine işaret ederek, "Sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler bu işgal politikasına karşı seslerini yükseltmeli" dedi. 
 
Türkiye, Temmuz ayı başında Federe Kurdistan Bölgesi'nin Duhok kentine bağlı Amêdiyê ilçe kırsalına geniş bir saldırı başlattı. Türkiye, 15 Haziran 2014 tarihinden önce bölgede bulunan 64 yerleşik üssü, 2024 itibarıyla 71’i geçti. Türkiye, saldırılarını sürdürdüğü yerlerde yeni üsler inşa ederek, kontrol noktaları kuruyor. Yüzlerce aile, söz konusu saldırılardan kaynaklı topraklarını terk etmek zorunda kaldı. KDP'nin her türlü istihbarat ve lojistik desteği sunduğu saldırılara tepkiler ise sürüyor. 
 
'SALDIRILAR YENİ DEĞİL'
 
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Marmara Bürosu'ndan Mehmet Reşit İnce, saldırıları değerlendirdi. Türkiye’nin uzun bir süredir Federe Kurdistan Bölgesi topraklarına saldırdığına dikkati çeken İnce, "Türkiye, Efrîn, Serêkaniyê’de yaptığı işgal politikasını şimdi de Başûrê Kurdistan’da yapmak istiyor” dedi. 
 
İnce, "Türkiye, Kurdistan’ı kuşatmaya hazırlanıyor. Mevcut haliyle saldırılar ciddi bir aşamaya evirilmiş durumda. Ancak bizler Türk devletinin Kurdistan bölgelerine yönelik saldırılarının ilk olmadığını biliyoruz" diye kaydetti. 
 
‘KDP’NİN TARİHİ İHANET TARİHİDİR’
 
KDP'nin saldırılardaki işbirliğine değinen İnce, "KDP’nin Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği ilk ihanet değil. Tarihi ihanet dolu bir KDP söz konusudur. 1946 yılında Mahabad Cumhuriyeti’nin yıkılışında bile ihanet etmiştir. KDP’nin ihaneti ve işbirliği yıllara dayanıyor. Gelinen aşamada Barzani ailesi, ihaneti aşan bir duruma gelmiştir. Kendi düşmanıyla birlikte Kürt halkını bitirmeye çalışıyor. Aslında kendini bitiriyor bunun farkında değil” ifadelerini kullandı.
 
EKONOMİK KRİZ, SAVAŞ VE İMRALI TECRİDİ
 
Türkiye'nin Suriye'deki paramiliter grupları da bölgeye kaydırdığına dikkati çeken İnce, derinleşen saldırıların PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit politikalarıyla bağlantılı olduğunu söyledi. İnce, "Türkiye toplumsal barış istiyorsa, Türk devleti İmralı’ya gitmelidir” dedi. Savaşın Türkiye halklarına ekonomik yansımasının ağır olduğunu ifade eden İnce, "Türkiye’nin savaş politikalarından kaynaklı artık insanlar çöpten yemek topluyor. Savaşa ayırdığı bütçeyi halklara vereceği yerde, gidiyor çetelere veriyor. Dolayısıyla bir barış aşamasına girilmek isteniyorsa ilk önce Sayın Abdullah Öcalan ile görüşülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
İnce, şöyle devam etti: "Bu savaş sadece Kürtlerin değil, aynı zamanda Türklerin de sorunudur. İnsanları birbirleriyle düşmanlaştıran bir iktidar var karşımızda. Bu anlamada bizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Tüm sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler, bu işgal politikasına karşı ayağa kalkmalı ve seslerini yükseltmeleri gerekiyor” diye belirtti.