HDP’nin açıklamasına müdahale: Milletvekilleri yaralandı

img

DİYARBAKIR - HDP’nin İmralı tecridi ve YSK’nin KHK kararına karşı yapmak istediği kitlesel basın açıklamasına dönük polis müdahalesinde, HDP Milletvekili Remziye Tosun ve Musa Farisoğulları yaralandı. TEM Müdürü’nün talimatı ile başlayan müdahale, Güvenlik Şube Müdürü’nün “müdahale etme” talimatına rağmen yapıldı. 

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü’nün, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ile Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) KHK’li eşbaşkanlara mazbata verilmemesine ilişkin Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda yapacağı açıklamaya polis izin vermedi. Sabah saatlerinden itibaren parkı zırhlı araçlarla abluka altına alan polis, yurttaşların girişini engelledi. 
 
VALİLİK YASAKLAMASI
 
DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları, Remziye Tosun, Semra Güzel ve Saliha Aydeniz, partililer ve çok sayıda yurttaş parka geldi. Polis müdürü, HDP’li vekillere valiliğin yasaklama kararı gerekçesiyle açıklamaya müsaade etmeyeceklerini söyledi. Açıklama yapmakta kararlı olan HDP’liler, polis müdahalesine maruz kaldı. 
 
Güvenlik Şube Müdürü’nün ikaz yaptığı sırada Terörle Şube Müdürü müdahale talimatı verdi. TOMA’nın müdahale etmesi üzerine Güvenlik Şube Müdürü’nün “müdahale etme” anonsları dikkate alınmadı. 
 
HDP’Lİ VEKİL TOSUN YARALANDI
 
Polis müdürünün talimatıyla TOMA aracı, HDP’li vekillerin içinde bulunduğu grubu hedef aldı. TOMA müdahalesi sonucunda HDP’li vekil Remziye Tosun, sert bir şekilde yere düştü. HDP’li vekiller ve yurttaşlar, Tosun’a müdahalede ettiği sırada TOMA’nın müdahalesi de devam etti. Bu sırada HDP’li vekil Musa Farisoğulları da darp edildi. Farisoğulları da gözünden yaralandı. Çağrılan ambulansı bekleyen HDP’li vekiller çevik kuvvet polisleri tarafından coplu saldırıya uğradı. Ambulansın gelmesiyle sağlık ekiplerinin Tosun’a müdahale ettiği sırada TOMA’dan tekrardan tazyikli su sıkıldı. HDP’li Tosun, ambulans ile bir özel hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Tosun’un bilinci açık olduğu belirtildi. HDP’li Farisoğulları da aynı hastanede tedavi altına alındı.  
 
YÜRÜYÜŞE GEÇİLDİ
 
Daha sonra polisin park içinde bulunan yurttaşlar ve gençlere dönük devam eden müdahalesi üzerine, kitle yola çıkarak “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıp zılgıt çekerek yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında polisin gazetecilere müdahale girişimi üzerine tartışma yaşandı. Kısa süreli tartışma gazetecilerin tepkisi üzerine sona erdi.
 
Müdahale sırasında polislerce yere yatılarak darp edilen bir kişi gözaltına alındı. 
 
Koşuyolu Parkı’ndaki müdahale ardından kitle dağıldı.