Çiftçi traktörünü satılığa çıkardı

img

URFA - Bozovalı şeker pancarı yetiştiricisi Hasan Kurtaran, hasadın gübre, mazot, su, elektrik ve işçiliği karşılamadığını belirterek, "Açığı kapatmak için ya traktörü ya da aracımı satacağım" dedi. 

Türkiye Şeker Fabrikası'na ait 14 fabrikanın bu yıl satılmasının ardından şeker pancarı yetiştiricileri, traktörünü satacak noktaya geldi. Urfa'nın Bozova ilçesi Norçin mahallesinde 311 dönüm tarlada şeker pancarı eken çiftçi Hasan Kurtaran, bu yıl büyük zarar ettiklerini söyledi. 1996 yılından bu yana çiftçilik yaptığını belirten Kurtaran, çiftçilerin aldıkları desteklemenin borçlarını dahi karşılamadığını, açıklarını kapatmak için ya traktörlerini, ya da araçlarını satacaklarını dile getirdi. 
 
Hava sıcaklığındaki yükseliş ve yağışın az olmasından kaynaklı istenilen verimi alamadıklarını anlatan Kurtaran, "Bu yıl zararımız büyük. 311 dönüm şeker pancarı ektik. 311 dönümden 2 bin 252 ton pancar kaldırıp, sattım. Bu yıl yağmurun az yağması nedeniyle şeker oranı çok az oldu. Devlet bu yıl şeker pancarı alım fiyatını 2 lira 35 kuruş olarak belirledi. Bu fiyat polera (Şeker) oranı yüzde 16 olan şeker pancarı için belirlendi. Benim pancarımın şeker oranı ancak yüzde 11'i buldu. Ben ancak pancarı 1 lira 60 kuruşa satabiliyorum" dedi. 
 
BORÇLAR ARTTI 
 
Bu yıl 2 bin ton şeker pancarını Malatya'daki Şeker Fabrikası'na sattığını belirten Kurtaran, "2 bin ton pancar yaklaşık 300 bin TL demek. Bana sattıkları gübre 80 bin, Mazot 40 bin, su, elektrik derken gider çok, gelir yok. 311 dönümün elektrik- su parası 70 bin TL. İşçiliği, mazotu, gübresi, bir yıl bu tarlaya baktım ancak borçlu çıkıyorum. Ya traktörümü ya da aracımı satıp paranın üstüne ekleyeceğim ki açığımı kapatayım" diyerek zor duruma dikkat çekti. 
 
PAMUK DA AYNI
 
Aynı zamanda 180 dönüm pamuk da ektiğini, ancak hükümetin yılın başında belirlediği pamuk fiyatına sadık kalınmadığını ve fabrikaların bu fiyatı 3.60'a kadar düşürdüğünü vurgulayan Kurtaran, "Bu düşüş sadece çiftçinin cebinden çıkıyor. Sürekli çiftçiye verilen destekleme gündemde. Ektiğim biçtiğim ürün para etmiyorsa o destekleme bizi kurtarmıyor" diyerek hükümetin çiftçinin sesini duymamasından yakındı. 
 
MA / Arjin Dilek Öncel