Un ve ekmek fiyatı artınca halk değirmene dönüş yaptı

img

HAKKARİ - Artan un ve ekmek fiyatları nedeniyle halk yeniden değirmenlere yöneldi. Çukurca’da yıllardır değirmen işleten Abdullah Kaynak, zamlardan sonra insanların değirmene akın ettiğini ve talebi karşılamakta zorlandığını söyledi. 

Hakkari’de un torbası 130, ekmek fiyatı 1 buçuk TL’ye çıkınca kullanılmayan değirmenler yeniden çalışmaya başladı. Özelikle dar gelirliler değirmenin yolunu tutarken, Çukurca’ya bağlı Narlı (Biyadir ) köyünde yıllardır değirmen işleten Abdullah Kaynak, talebi karşılamakta zorlandığını söyledi. Son zamanlarda değirmenin 24 saat çalıştığını anlatan Kaynak, sıranın bir haftada geldiğini belirtti. Eskiye dönüş olduğuna dikkat çeken Kaynak, "Az sayıda köylü buğdaylarını öğütüyordu. Ekmek ve un fiyatları artınca insanlar daha ucuz olduğu için değirmeni tercih ediyor" dedi. 
 
‘100 YIL ÖNCEYE DÖNÜŞ OLDU’
 
Ailesinden kalma yaklaşık yüz yıllık taş değirmende geçimin sağlayan Kaynak, “Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim, halk 50 yıl 100 önceki yaşamlarına geri dönüyor. Bunun da başlıca sebebi yaşam şartlarıdır. Artık her şey ateş pahası. Alım gücü kalmadı ve insanlar geçinemiyor. Ellerinde ne kaldı? Ellerinde kalan tek şey, topraktan elde edecekleri ürünlerdir. Bu yüzden herkes nerede imkan bulursa ekine yöneliyor ve bununla geçinmeye çalışıyor” diye konuştu. 
 
'DEĞİRMEN 24 SAAT AÇIK'
 
Kent merkezi dahil her taraftan buğday öğütmeye gelindiğini dile getiren Kaynak, “Bölgede çok sayıda değirmen olmasına rağmen bir çoğu işleyemez durumda. Ben yaklaşık yüz yıldır ayakta tutabildiğimiz babamdan kalma değirmeni işletmeye devam ediyorum. Bu değirmene Hakkari’den, Lêwin mıntıkasına, oradan Çığlı (Aşût) köyüne ve Çukurca’nın bütün köylerinden halkımız geliyor. Halkımız eğer 70-80 kilometre mesafeden geliyorsa bunun tek sebebi mecburiyettendir. Kasım ve mayıs aylarının dışında kalan aylarda un öğütüyorum. Bu ekonomik krizde halka yardımcı olmak için 24 saat değirmeni açık tutuyorum. Günde 200 kilo un öğütüyorum” bilgisin verdi. 
 
'BİRLİKTE ÜRETİYORUZ'
 
24 saat boyunca eşine yardımcı olduğunu vurgulayan Remziye Kayan da, “Susam döneminde tahin üretiminde çalışıyoruz. Çünkü susamın işlemesi zahmetli bir iştir. Şimdi ise gece gündüz buğday öğütmede eşime yardımcı oluyorum” dedi. 
 
‘UN PAHALI BUNA MECBURUZ’
 
Değirmen buğday getiren Ramazan Deniz adlı köylü ise, şunları dile getirdi: “Köylerimiz çok bereketli. Burada susam, mısır, buğday, arpa, pirinç ve benzeri birçok ürün ekiyoruz. Hayat o kadar pahalılaştı ki artık nasıl geçineceğimizi bilemiyoruz. Çukurca merkezinde fabrika ununun fiyatı 130 TL'ye dayandı. Ne bir maaşımız var ne de ekonomik durumuz. Bu yüzde ektiğimiz buğdayı değirmene getirerek maliyeti aza indiriyoruz." 
 
MA / Hamza Gündüz