KKP Genel Başkanı Çiftyürek: Yan yana gelme vakti geldi

img

DİYARBAKIR - KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, içeride ve dışarıda Kürtlere karşı artan saldırılara dikkati çekerek, “Kürt siyasi partilerinin kendi aralarındaki sorunları artık bir kenara bırakıp, yan yana gelerek iktidar hedefiyle ortaklaşmaları gerekir” dedi.

Kürt ulusal birliğine dair kimin, ne düşündüğü öğrenmek üzere Kürt siyasi partileri ve örgütleriyle başlattığımız dosya dizimize Kürdistan Komünist Partisi (KKP-Partiya Komunist a Kurdistan) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek'le devam ediyoruz. 
 
Kürdistan Komünist Partisi’nin (KKP) geçmişi, Türkiye Komünist Emek Partisi'nin (TKEP) Kürt kolu olarak 1 Mayıs 1980'de kurulan Kürt Özerk Örgütü’ne uzanıyor. Mart 1982’de toplanan KÖÖ, kuruluş kongresinde partileşerek Kürdistan Komünist Partisi (KKP) adını aldı. Partinin Genel Sekreterliğini ise Sinan Çiftyürek üstlendi. 1986’da diğer Merkez Komite üyeleri ile birlikte tutuklanan Çiftyürek, 1990’da cezaevinden çıktıktan sonra gerçekleşen 3. Genel Kongresi’nde TKEP’den ayrılan KKP oluşumu içinde yer aldı.
 
ÖSP’E KKP ADINI ALDI 
 
2000’li yılların başında yasal bir siyasi parti kurma çalışmalarının KKP içinde tartışmaya açılması ile birlikte Mezopotamya Sosyalist Partisi (MESOP) Girişimi ile farklı siyasal geleneklerden gelen sosyalistlerle görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmelerin sonucunda, 21 Aralık 2011 tarihinde Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) kuruldu. Sinan Çiftyürek, Kurucu Genel Başkan olarak görev üstlendi. 
 
ÖSP, 17 Kasım 2018’de gerçekleşen 3’üncü Genel Kongresi’nde ismini Kürdistan Komünist Partisi (KKP) olarak değiştirdi.
 
KAPATMA DAVASI AÇILAN 4 PARTİDEN BİRİ
 
Programında “Ezen ve ezilen ulusların varlığı koşullarında ve ulusumuzun kendi ulusal devletini kurma zorunluluğu nedeniyle Türkiye komünist hareketi ile birbirini tamamlayan bir politik yönelimi hedefler. İdeolojik-kuramsal üretimde ve politik mücadelesinde Marksizm-Leninizmi rehber edinir” ifadelerinin yer aldığı parti, adında yer alan “Kürdistan” ifadesi nedeniyle hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatma davası açılan 4 partiden biri.
 
Yargıtay Başsavcılığı Şubat 2019'da, KKP ile birlikte Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’nin (PAK) tüzük ve programının Anayasası'nın 3, 68/4 ve Siyasi Partiler Kanunu'nun 78, 79/a, 80, 81, 82, 83 ve 96. maddelerine aykırı bölümler içerdiği gerekçesiyle partilerin kapatılması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. AYM, partilerin itirazda bulunduğu bu başvuruya dair henüz kararını açıklamış değil. 
 
‘YAN YANA GELME ZAMANI’
 
Uzun soluklu bir mücadele geleneğinden gelen KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek,  Kürtlerin bugün ulusal ittifaklarını sağlamaları konusunda “Kürdistan'ın bir sömürge olması, halkımızın baskı altında olması, tüm ulusal demokratik taleplerinin, varlıkların dahi yok sayılması başlı başına bir nedendir" diyor. 
 
Parti olarak da Kürt ulusal ittifakına bu pencereden baktıklarının altını çizen Çiftyürek, sıraladığı bu nedenlerden dolayı Kürt siyasi partilerinin kendi aralarındaki sorunları artık bir kenara bırakıp, yan yana gelerek iktidar hedefiyle ortaklaşmaları gerektiği görüşünde.
 
Çiftyürek, özellikle bugün İran ve Amerika arasındaki güncel sorunların yarattığı gerilim üzerinden Kürtlerin taraf olmaya zorlanmasının Kürt ulusal birliğine olumsuz etki  edeceği düşüncesine sahip.
 
Amerika ve İran arasında Ortadoğu'da süren güç savaşlarında komünist hareketlerin Batı'nın emperyal geçmişi nedeniyle Amerikan karşıtı ve İran yanlısı tavrı ile birlikte Kürtleri anti-emperyalistlik üzerinden İran yanlısı tutum almaya zorlayan tutumlarını eleştiren Çiftyürek, Amerika'nın da İran'ın da ‘emperyalist’ birer ülke olduğunu kaydetti.
 
'KÜRTLER TARAF OLMAYA ZORLANIYOR’
 
Çiftyürek, Kürtlerin ABD ve İran arasında taraf olaya zorlanmasını, "Amerika ve İran arasındaki hegemonya savaşı, Irak üzerinde başka bir noktaya evrildi. Kasım Süleymani'nin ve El Mühendis'in öldürülmesi Kürtleri bambaşka bir noktaya zorluyor. Amerika ile İran arasındaki hegemonya savaşı. Biri küresel emperyalist bir devlet, diğeri ise bölgesel emperyalist devlet. Bu savaşta Kürtler bir taraf olmaya zorlanıyor. Kimileri de anti-emperyalist yükü Kürtlerin omzuna bindirmek istiyor. Amerika'nın karşısında, İran'ın yanında durmaya zorluyorlar. Bu da önemli bir sorundur. Kürtlerin öncelikle kendi aralarında ulusal bir ittifak kurmaları lazım. İran zaten mağdur değildir, emperyalizme karşı savaşmıyor. Kürtlerin esasen Amerika ve İran arasındaki çelişkileri gündemine alarak kendi ulusal çıkarlarına göre hareket etmeleri gerekir. Kendi ulusal çıkarları için de acilen Ulusal Kongre kuramıyorlarsa bile ortaklaşmaları, yakınlaşmaları lazım. Son olay bir şeyi daha güncelleştirdi. Irak kurulurken zaten yapay bir devlet. Şiistan, Sünnistan ve Kürdistan" sözleriyle değerlendiriyor.
 
'KÜRTLER İTTİFAK YAPMAYA MECBURDUR’
 
Bu koşullar altında Kürt ulusal birliğinin hem Kürt örgütleri arasındaki farklılıklar hem Kürt coğrafyasının dörde bölünmüş olması hem de iç ve dış dengeler açısında ‘gerçekçi’ olmadığı yönündeki kimi görüşler üzerinde duran Çiftyürek’in bu bakış açısında sahip kişi ve örgütlere yanıtı şu: "Kürt ulusal birliği gerçekçi midir? Buradan bir tespit yaparak gitmemiz gerekir. Kürt ulusal birliği zorunludur. Kürt ulusal partileri, büyüğüyle küçüğüyle ittifak yapmaya mahkumdurlar, mecburdurlar. Bu, coğrafyanın emridir." 
 
ULUSAL İTTİFAK ZEMİNİ
 
Çiftyürek, bu görüşlerinin gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Bugün sokakta halka sorarsanız 'Kürt halkının sorunu nedir?' diye, 'İttifak kurmaları lazım' der. Bu gerçekçi midir? Sorunlar nelerdir? Biz bunu hemen gerçekleştirebiliriz miyiz? Biz umutluyuz, kararlıyız. Biz bu konuda bütün gücümüzü, çabamızı, faaliyetimizi, ağırlık merkezimizi buna ayırdık. Ama temkinliyiz, yaşanmış tecrübelerimizden dolayı temkinliyiz. Konsept farkı var aramızda, bundan dolayı temkinliyiz. Bu konsept farkının getirdiği sorunlar var aramızda. Bu sadece bizimle A partisi arasında değil, Güney ile Kuzey arasında başta olmak üzere 40 yıllık soğuk savaş yılları var. Biz bu duvardan bazı tuğlaların indirildiğini ifade ettik. Şimdi bizim bu duvarı yıkmamız lazım ulusal ittifak konusunda. 
 
O nedenle; 'Ulusal ittifakı uzun soluklu tartışacağız' dedik. Bugün güncel sorunlarda tutum alalım, ulusal ittifak zamanımızı alabilir, kalıcı olması bakımından. Şimdi içerde ve dışarda artan saldırılara karşı öncelikle ortak tutum alınırsa sokakta birlikte ıslanıp, birlikte ısınırsak kitabi olarak ulusal ittifakın zeminini güçlendirebiliriz." 
 
KÜRTLERİN TARİHSEL TRAJEDİSİ
 
Çiftyürek, 17. yüzyılda Şii yayılmacılığın temsilcisi İran ve Sünni yayılmacılığının temsilcisi Osmanlı devleti arasındaki siyasi rekabette taraf olmaları nedeniyle Kürtlerin sahip olduğu ülkelerinin 1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşmasıyla ikiye, Birinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye'nin kurucu anlaşması olan Lozan Antlaşması ile dörde bölünmesini de "Kürtlerin tarihsel trajedisi" olarak niteliyor. 
 
‘KÜRTLER TUTUM ALMAYA ZORLANIYOR’
 
Bugün benzer bir durumun yaşanması riski bulunması nedeniyle ise Çiftyürek, şu uyarılarda bulunuyor: "Siyaset üzerinde yapılan basınç nedeniyle Kürt siyasetini karşı kutuplara itmesi, Kürtlerin tarihsel trajedisidir. Önce Kasr-ı Şirin, sonra Kürdistan'ın 4’e bölünmesi işi şirazesinden çıkardı zaten. Dört parçaya bölünme, Kürdistan'ın tarihsel trajedisini oluşturdu. Dün Şii-Sünni ayrışması üzerinden bir Osmanlı bir de Fars İmparatorluğu arasında ikiye bölündüler, sonra dörde bölündüler. Dördü arasında Kürtler tutum almaya zorlanıyor. Şu an izliyoruz, bölgenin anti-emperyalist yükü Kürtlerin sırtına bindirmek istiyorlar. Hangi zeminde? Kimi Şii Hilali, kimi Sünni ittifakı zemininde bindirmek istiyor. Kürtler her ikisini de reddetmelidir. Kürtler kendileri olmalılar, kendi ulusal çıkarlarını düşünmeliler. Bölgesel, ülkesel ve 4 parça olarak kendi ulusal çıkarlarını merkeze almalılar. Bu ulusal çıkarları kiminle yakınlaşmayı gerektiriyorsa bunu esas almalılar. Bunun için de illaki başta büyük partilerimiz olmak üzere bunları ortaklaşmaları gerekir. Kürt partileri ortaklaşamıyorlarsa bile yakınlaşmaları gerekir. Bu kritik evrede yakınlaşamıyorlarsa bile karşıt bir pozisyon almamaları gerekir. Kendi ulusal çıkarlarını merkeze almaları lazım. Kürt ulusal demokratik hareketi kesinlikle ve kesinlikle kendisi olma çizgisinde ısrar etmelidir. Kürt halkı hiçbir zaman Şii ya da Sunni Hilali yanında ya da karşısında bir tutum almak zorunda değildir. Kendi çıkarlarını öne çıkarmalıdır."
 
HEM COĞRAFYANIN HEM HALKIN BASINCI 
 
12 Kürt partisinin ulusal birlik yolunda attığı önemli adımlardan biri 24 Haziran 218 Genel Seçimlerinde oluşturdukları ‘seçim ittifakı’ oldu. 31 Mart Yerel Seçimlerinde de sürdürülen bu ittifak üzerinde duran Çiftyürek, "Biz geçici olarak kendimize bir isim koyduk: Kürdistan İttifak Çalışması. Bu ittifak, iki çalışmayı yürütüyor. Biri kalıcı ulusal ittifak çalışmasını, diğeri de güncel sorunlara karşı tutum alacak. Kalıcı ulusal ittifaka ilişkin hepimiz istekliyiz, hepimiz kararlıyız. Çünkü üzerimizde hem coğrafyanın basıncı var hem de halkımızın basıncı var" diye belirtti.
 
Çiftyürek de, kurulan seçim ittifakının ulusal birliğin evrilmesi yolunda Kürt partileri arası kırmızı çizgilerin olmaması gerektiği görüşünde. Bunun nedenlerini ise şöyle açıklıyor: "Biz Kürtler arası ittifakta kırmızı çizgi tabirini kullanmıyoruz. Partiler arası kırmızı çizgiden ziyade bir araya geldiğimiz 10 partinin ortak bazı çizgileri belirlemesi lazım. Bu 10 parti; 'Biz ve sömürgeciler arasında olmazsa olmaz şartımız budur' demeli. Her birimiz kırmızı bir çizgi ortaya koyarsak, bunun altından kalkamayız. Bunun için partilerimizin kırmızı çizgi ile gelmemesi gerekir. Mümkün olduğu kadar uzlaşmacı çizgiyle gelmeleri lazım."
 
Çiftyürek'in Kürtleri anti-emperyalist tutum alamaya çağıran diğer farklı uluslardaki yoldaşlarına da bir çağrısı var. O çağrı ise şu: "Vekiller arası süren savaş, devletler arası savaşa dönüşebilir. Kürtler son derece dikkatli olmalıdır. Bizi eleştiren sosyalistlere söylüyoruz: Kürt halkı tek başına antiemperyalist yükü taşıyamaz. Kaldı ki Amerika karşısında, sizin yanında yer alın dediğiniz anti-emperyalist değil, emperyalistin ta kendisidir." 
 
MA / Mehmet Şah Oruç

Diğer başlıklar

14:14 Zınar Altuntaş hayalini gerçekleştirdi
14:07 Komisyonda tutanakların okunmasında 'fikir' ayrılığı
14:01 Komisyon ‘İmralı ziyareti’ gündemiyle toplandı
13:19 AP Türkiye Raportörü Amor DEM Parti'yi ziyaret etti
13:06 Mêrdîn’in gizli cenneti Qurdîs’te sonbahar görüntüleri
13:03 DEM Parti Eskişehir'de halk toplantısı düzenleyecek
13:01 Artuklu Üniversitesi’nde ‘kişiye özel kadro’ alımı mahkemeden döndü
12:27 Kurtulmuş: Mühim olan İmralı ziyaretinin komisyon ile paylaşılması
12:26 BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye’ye ilk resmi ziyaret
12:24 Tahliye edilen 30 yıllık tutsak: Kürtler özgürlüğüne kavuşacaktır
12:23 AB Komisyonu Rusya'yı kara listeye aldı
11:50 İSİG Kasım ayı raporu: 216 iş cinayeti yaşandı
11:43 Sağlıkçılar temizlikte çalıştırılmak zorunda bırakılıyor
10:04 Bahçeli'den süreç için yasal düzenleme açıklaması
10:00 Nobel Ödüllü isimler Barış ve Demokratik Toplum Konferansı’na katılacak
09:47 Ukrayna ve ABD heyeti Miami'de görüşecek
09:33 Kuvvetli yağış ve buzlanma bekleniyor
09:19 İlk ziyaretine 7 yaşında gitti, 29 yıldır cezaevindeki babasının yolunu gözlüyor
09:11 ÖHD Eş Genel Başkanı: Meseleye bütüncül hukuk çerçevesinde yaklaşılmalı
09:10 İlahiyatçı Salar: Diyanet hutbelerde süreci halka anlatmalı
09:09 Prof. Dr. Levent Köker: Çözümle Türkiye demokratikleşme sürecine girecek
09:07 TÜGVA'nın 'asimilasyoncu' projelerini kayyım finanse ediyor
09:05 Devrim komünlerle adım adım ilerliyor
09:00 04 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
03/12/2025
23:47 Tecavüz faillerine beraat!
23:43 Stutgart’ta Alevi ve Durzi halka saldırılar protesto edildi
23:03 Çocuk ölümlerini protesto eden 16 TİP'li genç tutuklandı
22:54 Amedspor Down Sendromlu Zınar’ın hayalini gerçekleştirecek
22:50 İsrail 10 yıl sonra Lübnanlı yetkililerle görüştü
21:01 Akış’ın tutukluluğuna devam kararına tepki: Darbe sürüyor
20:37 KDP, Xebat ve Lecan’a ağır silahlı güçleri yerleştirdi
20:18 BMGK 14 yıl sonra Şam’ı ziyaret edecek
20:16 Cenevre eyleminde Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü istendi
19:00 Şam’a füzeli saldırı
18:52 Serra Bucak’tan Ongözlü Köprü ve Hevsel Bahçeleri açıklaması
18:49 KHK eylemi: Arkadaşlarımız derhal görevlerine iade edilmeli
18:31 Asgari ücret için ilk toplantı tarihi belli oldu
18:24 TÖP üyeleri serbest bırakıldı
18:19 30 yıldan sonra tahliye edilen Çirik: Diğer tutsakların da özgürlüğü yakındır
18:03 Barış Annesi Aliye Timur son yolculuğuna uğurlandı
17:49 Colemêrg Belediye Eşbaşkanı Akış’ın tutukluluğuna devam kararı
17:37 Kuzey ve Doğu Suriye Halklar Meclisi tüzüğünü kabul etti
17:34 Divandere'de 8 kadın öğrenci zehirlendi
17:30 İran güçleri Ezîze Mûradiyan adlı Kürt kadını gözaltına aldı
17:17 AB ülkeleri Rusya'dan gaz ithalatı yapmamak üzere anlaştı
17:13 KESK: İktidarın sadık bürokratlarına 30 bin TL seyyanen zam
16:56 HPG'li Serhat Korkmaz'ın taziyesine kitlesel ziyaret
16:49 Katledilmek istenen Yasemin Durbak'a dayanışma ziyareti
16:35 Barzani: Entegrasyon garantisi olmadan QSD'nin silah bırakması beklenemez
15:38 'Engelliler ayrımcılığa, izolasyona mahkum ediliyor'
15:37 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
14:47 Okullarda ücretsiz yemek davası görüldü: 3 çocuktan 1'i okuldan aç dönüyor
14:04 Erdoğan: Kürt sorunu 'benim sorunumdur' iradesini bugün de taşıyoruz
12:16 Gülistan Kılıç Koçyiğit'ten 'Bahçeli'ye darbe olur' iddiasına yalanlama
12:10 Abdullah Öcalan’dan bütüncül hukuk mesajı: Demokrasi dışı müdahale olgusu Türkiye gündeminden çıkar
12:05 İngiltere'den sürece destek
11:39 Prof. Bose’den Abdullah Öcalan’ın çağrısına destek: Taraflar bu umut anını değerlendirmeli
11:30 TÜİK'in enflasyon oranı yine düşük çıktı
11:25 Okullarda ücretsiz yemek davası: Ne bakanlık ne de yargı çocukları aç bırakamaz
11:12 Bahçeli: Süreçten asla geri adım atmayacağız
10:52 Dêrsim’de fuhuş ağı: İsim isim teşhir ederek anlattı
10:34 DEM Parti MYK toplandı
10:32 Gazeteciler raporu: Gözaltı, soruşturma tutuklama, ceza, işten çıkarmalar sürüyor
10:16 Özgür Ülke anması: Hakikat açığa çıkarsa barışa o kadar yakın oluruz
10:08 TÖP üyesi 5 kişi gözaltına alındı
10:03 Dicle Nehri'ne düşen çocuğun cenazesi bulundu
09:55 Nahit Eren'den 'transfer' müjdesi: Söylemler kulübü yıpratmamalı
09:33 Urartular'ın 'başkenti işgal' altında
09:31 Hastane yol gösterdi: İhtiyaçlarını karşılayamaz, ancak R Tipi'ne sevk edilebilir!
09:20 Dr. Gezer: Engellilerin ailelerinin kaygıları ortadan kaldırılmalı
09:19 Prof. Dr. Şebnem Oğuz: Süreç, Türkiye'nin geleceğini belirleyen bir eşik
09:17 Mêrdîn’de uyuşturucuya karşı harekete geçtiler
09:15 Öldürülen gazeteci Hakan Tosun'un ablası: Adalet yerini bulmalı
09:07 Wan’da 10 ayda 158 hak ihlali yaşandı
09:05 Gençlerden çağrı: Uyuşturucu ve fuhuşa karşı birlikte önlem alalım
09:00 Dêrazor'un bir yanı yıkım, diğer yanı inşa
09:00 03 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
00:05 Amedspor’dan SMS kampanyası
02/12/2025
23:34 'Qamişlo’dan göçertilenlerin geri dönüşü sağlansın' çağrısı
23:23 Trump'tan Venezuela ve Kolombiya’ya kara operasyonu tehdidi
23:00 AB'nin eski dışişleri şefine gözaltı
22:11 Licê’deki fuhuş çetesine karşı toplantılar yapıldı
20:36 Dicle Nehri'ne düştüğü iddia edilen çocuk bulunamadı
20:33 Savcılıktan öz savunmaya ceza istemi
20:29 Putin: Avrupa savaş istiyorsa, hazırız
20:08 BM: Sudan savaşında 14 milyon kişi yerinden edildi
20:03 Gazeteci Karabay cezaevinden çıktı
19:10 İsrail saldırılarında 257 gazeteci katledildi
18:31 Mahkeme, hasta tutsağın tahliyesini engelleyen İGK kararını yasaya uygun buldu!
18:09 223 işçinin eylemi sürüyor: Ranta geçit vermeyeceğiz
18:07 Netanyahu: Şam’dan Hermon Dağı’na kadar silahsız bölge istiyoruz
17:46 Manavgat Belediyesi soruşturmasında 19 gözaltı
17:42 DEM Parti Heyeti İmralı'dan döndü
17:34 Lacan'da gerginlik sürüyor: Gazetecilerin ekipmanlarına el konuldu
17:15 Şüpheli çocuk ölümü davasında tahliye kararı
16:41 Ankara'da Savunmaya Özgürlük Nöbeti: Adaletin sesi yeniden yükselecek
16:19 ABD Adana konsolosu DEM Parti'yi ziyaret etti
15:59 Cinsel saldırıya uğrayan çocuk mahkemede dinlenecek
15:43 Gazeteci Karabay'a ceza ve tahliye
15:31 Besta’da asker gözetiminde ağaç kıyımı sürüyor
15:27 Amed'de Jineolojî atölyeleri başlıyor
15:22 Gazeteci Aykol'un tedavisi sürüyor
14:24 Dêrsim Emek ve Demokrasi Platformu: Alevi katliamına karşı ortak irade büyütülmeli
14:10 İzmir Barosu: Avukatların çalışma koşulları adil olmalı
14:04 Danıştay'a çağrı: Okullarda ücretsiz yemek davasını kabul et
13:36 Mîdyad’ta şüpheli kadın ölümü
13:34 Mahalleliler, taş ocağı çalışmalarını durdurdu
12:45 Bakırhan: Abdullah Öcalan'la görüşülmesi sorunun siyasal zemine taşınmasını sağladı
12:42 DSİ barajında çalışan işçi yüksekten düşerek hayatını kaybetti
12:13 İmralı Heyeti Abdullah Öcalan ile görüşmek için yola çıktı
12:02 Özgür Ülke gazetesinin bombalanması protesto edilecek
12:00 Federe Kürdistan ve idaresi dışındaki bölgelerde Kürt nüfus 10 buçuk milyona ulaştı
11:57 Filozof Ceruti: Abdullah Öcalan'ın çağrısı Ortadoğu'ya örnek olabilir
11:41 Amed Büyükşehir’den Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisi açıklaması: Kararlıyız
11:36 Arap Alevileri: Suriye'deki Alevi katliamı derhal durdurulmalı
11:22 Duruşma için getirildiği Ahlat'ta 3 ay hücrede tutulacak
11:05 31 yıllık tutsağın tahliyesi Seyit Rıza'nın sözleri gerekçe gösterilerek ertelendi
11:02 Salih Müslim: Demokrasi yoksa entegrasyon da yok
11:01 Kürt mahallelerinde çete yapılanmaları
10:48 Putin ve ABD Ortadoğu Temsilcisi Witkoff Ukrayna'yı görüşecek
10:44 Bahçeli’den süreç açıklaması: Ok yaydan çıkmıştır, gemiler yakılmıştır
10:10 'Burası Kürdistan'dır' diyen Taşkesen'e sanal medya paylaşımından 4 yıl 2 ay ceza
09:40 5 kentte ‘borsa manipülasyonu’ soruşturması: 10 gözaltı
09:40 Alagöz'ün Giresun'daki maden genişletme isteği askıya çıktı
09:38 Hakime rüşvet suçlaması, eşine 9 milyon TL avukatlık ücreti kararı
09:05 Tehdit edilen eşbaşkanlar: Halkın iradesine saygı göstermek zorundalar
09:04 Mazgêrt avcıların hedefinde: Halk ve canlılar tedirgin
09:03 11'inci Yargı Paketi yarın görüşülecek: ‘Yama’ değil yeni bir İnfaz Kanunu lazım
09:03 Yerine kayyım atanan Akış’ın davası yeniden görülüyor
09:02 Yanlış restorasyon Wan'ın belleğini yok ediyor
09:01 Her yönüyle 'yaralı' bir kent: Şam
09:00 02 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
01/12/2025
23:52 Amasya'da cezaevi nakil aracı kaza yaptı
23:48 2026 yılı bütçe teklifi komisyonda kabul edildi
23:01 Geçiş Hükümeti, Süveyda'da bir kişiyi katletti
22:16 Trump, Netanyahu ile görüştü
22:12 Humus’un doğu kırsalında işkence ile toplu gözaltılar
21:15 Barrack, Şara ile görüştü, Trump desteğini yineledi
20:45 Özgür Özel'e yanıt: Kürtleri sadece sıkıştığınızda hatırlamayın
20:16 Bankacı Seçil Erzan'a 102 yıl 2 ay hapis cezası
19:41 Erdoğan: Süreç yeni bir dönemin kapısını açacak
19:34 Ukrayna'da ailelerini yitiren çocuklar Türkiye'de tecavüze uğradı
19:15 31 yıldan sonra tahliye edilen Esen: Başaracağımız günler yakın
18:24 15 yaşındaki MESEM öğrencisi ölü bulundu
18:12 Beyza Yavuz'un şüpheli ölümüyle ilgili 1 kişi tutuklandı
17:35 Gazeteci Aykol’un tedavisi devam ediyor
17:32 ÖHD: Kadın tutsaklar çifte görünmezlik yaşıyor
15:45 Barış Annesi Aliye Timur yaşamını yitirdi
15:25 Şirnex'teki baskı ve provokasyon girişimleri bütçe görüşmelerine taşındı
15:22 30 yılın ardından tahliye olan Çirik’ten örgütlülük vurgusu