ANKARA - “Demokratik Toplum Buluşmaları” kapsamında Ankara ve Konya’da gerçekleştirilen 25 toplantıda 50 bin kişiyle buluşuldu. DBP İç Anadolu Bölgesi Eşsözcüsü Ensar Bozkurt, “Orta Anadolu Kürtleri sürecin tamamen yanında” diye belirtti.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” sonrası başlayan sürece dair halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla gerçekleştirdiği “Demokratik Toplum Buluşmaları”, Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde yoğun ilgiyle devam ediyor. Bu kapsamda İç Anadolu Bölgesi’nin Konya ve Ankara kentlerinde 25 toplantı gerçekleştirildi. 20 Haziran’da Konya’nın Ereğli ilçesinde başlayan toplantıların 10’u DEM Parti il ve ilçe binalarında gerçekleştirilirken, 8’i demokratik kitle örgütlerine yönelik toplantılar oldu. Geri kalan 7 toplantı da köy ve mahallelerde yapıldı. Söz konusu toplantılarda yaklaşık 50 bin kişiyle temas kuruldu.
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri Öztürk Türkdoğan, Canan Çağlayan, Parti Meclisi (PM) üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İç Anadolu Bölgesi Eşsözcüleri Bedriye Irmak ve Ensar Bozkurt ile Wan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Abdullah Zeydan’ın katıldığı toplantılarda halk, geçmiş süreçlere değinerek, devlete dönük güvensizliğini dile getirdi. En çok sorulan soru ise sürecin hangi aşamada olduğu ve nasıl ilerleyeceği oldu. Toplantılarda halk, Abdullah Öcalan’a ve DEM Parti’ye olan güvenlerini vurgularken, tartışmalarda hukuki ve yasal talepler öne çıktı. Devletin sunacağı yasal güvencelerin halkın güvenini kazanmanın anahtarı olduğuna işaret edildi.
Toplantılar Ağustos ayının bitimine kadar sürecek. Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirilen toplantılarda yer alan DBP İç Anadolu Bölgesi Eşsözcüsü Ensar Bozkurt, toplantılara dair değerlendirmelerde bulundu.
‘ORTA ANADOLU KÜRTLERİ SÜRECİN YANINDA’
Toplumun ciddi bir beklenti içerisinde olduğuna dikkat çeken Bozkurt, “Toplumsal barış için öncelikle halkın seçilmişlerinin özgürlüğü sağlanmalıdır. Kayyum uygulamalarının sona ermesi, belediye başkanların serbest bırakılması ve Kobanê Davası tutsaklarının davalarının düşürülmesi yönünde talepler var. Bu kaygı bir güvenlik kaygısıdır ve bunun bir çerçeveye oturtulması beklentisi de var” diye belirtti. Orta Anadolu Kürtlerinin beklentilerinin yüksek olduğunu söyleyen Bozkurt, “Halk ciddi bir heyecan ve moralle bir beklenti içerisinde ve bu sürecin de parçası olmak istiyorlar. ‘Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız’ diyorlar. Orta Anadolu Kürtleri sürecin tamamen yanındadır” dedi.
‘SÜREÇ BAŞARIYA ULAŞACAK’
Barış talebinin toplumsallaşabilmesi için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını dile getiren Bozkurt, “Partimiz toplumun farklı kesimleri, inanç grupları, demokratik kitle örgütleri, odalar, sendikalar ve en geniş alanlarda toplumla bir araya gelmenin yönteminin arayışı içerisindedir. Kürdistan ve Türkiye'de toplam 2 bin toplantı alma kararımız var ve bu sadece bir aylık çalışmadır. Ancak süreç devam ettikçe yaşanacak yeni gelişmeler de önemlidir. Sayın Öcalan’ın bu süreçte söyleyecekleri ve değerlendirmeleri bizlere yön verecektir. Gittiğimiz her toplantı ve halk buluşmasında halkın da buna hazır olduğunu görüyoruz. Umudumuz büyü, bu süreci başarıya kavuşturacağız” ifadelerini kullandı.
MA / Ömer Güngör