İSTANBUL - Tüm olumsuzluklara rağmen halkın barış umudu ve özleminin güçlü olduğunu belirten İstanbul Newroz Tertip Komitesi Başkanı Veysi Eski, Yenikapı’da 1 milyonu ağırlamayı hedeflediklerini söyledi.
Bu yıl "Rêbertiya Azad Civaka Demokratîk" ve "Özgürlük İçin Demokratik Toplum" şiarlarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamalarının önemli merkezlerinden biri de İstanbul. Kentteki halklar, 23 Mart Pazar günü Yenikapı’da Newroz ateşinin etrafında buluşacak. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde gerçekleştirilecek Newroz’un hazırlıkları ise tüm hızıyla sürüyor. Günler öncesinden Newroz ateşiyle ısınan ilçelerde, 23 Mart’a çağrı çalışmaları devam ediyor.
İstanbul Newroz Tertip Komitesi Başkanı Veysi Eski, bu yıl 1 milyonu ağırlamayı hedeflediklerini belirtti.
BİN KİŞİ GÖREV ALACAK
Çalışmalar kapsamında her ilçede komisyonlar kurulduğunu söyleyen Eski, Newroz’a katılım çağrısı yapan 150 bin el bildirisinin mahalle, ev ve işyerleri gezilerek dağıtıldığını dile getirdi. Eski, hazırlıklar kapsamında ayrıca Kürtçe ve Türkçe yazılı 500’e yakın pankart ile 400 billboardın asıldığını aktardı. Newroz alanında bine yakın kişinin görev alacağını kaydeden Eski, kutlama için resmi iznin verildiğini belirterek, ekledi: “Görevli arkadaşlarımız gelen misafirlere yardımcı oldukları gibi alanın güvenliğini de sağlayacaklar. En az 50 avukat görev alacak. Sosyal medyada sponsorlu çağrılarımız da olacak. 23 Mart’a kadar İstanbul’un çeşitli ilçelerinde Newroz ateşleri yakılacak. Sanatçılar Kadir Çat ve Praksis Grubu sahne alacak. Konuşmacılar arasında Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları, siyasetçi Gültan Kışanak, İmralı Heyeti’nden Sırrı Süreyya Önder ile siyasetçi arkadaşlarımız olacak. Sahne hazırlıklarımız tamamlanmak üzere.”
ÖZGÜRLÜK NEWROZU
Newroz’un tüm Ortadoğu halkları tarafından kutladığını ancak Kürtler için ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Eski, Newroz’un Kürt halkı için sadece bir bayram değil, aynı zamanda direnişin ve özgürlüğün sembolü olduğunun altını çizdi. Eski, “Newroz, Kürt halkı için Devrimci Kawa’nın Zalim Dehak’a karşı yaktığı ateşin yanı sıra üç çöpün yanmasıyla Mazlum Doğanların şahsında vücut bulmuş bir simgedir. Kawa'nın yaktığı direniş ve özgürlük meşalesi, Mazlum, Zekiye ve Rahşanlar şahsında günümüze kadar gelerek, Kürt halkının direnişi haline geldi” diye belirtti. Bu yılın şiarının “Özgürlük İçin Demokratik Toplum Newrozu” olduğunu anımsatan Eski, “Demokratik toplumun inşasında, Newroz’un bir kaldıraç olacağını düşünüyoruz. Demokratik toplum inşası sadece Kürt halkı için değil, Türkiye ve Ortadoğu halkları için elzem hale gelmiştir. Orta Asya'dan Balkanlara, Ortadoğu'ya kadar bütün halkların kutladığı Newroz’un resmi tatil olarak ilan edilmesi tam da bu sürecin ruhuna uygun bir tercih olacağını düşünüyorum. Buradan yetkililere de, böyle bir çağrı yapmış olayım” dedi.
KATILIM ÇAĞRISI
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çağrısının tüm halklardan büyük bir ilgi gördüğünü söyleyen Eski, şöyle devam etti: “Bu sürecin önünü açacak olan Sayın Öcalan'ın çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi ve Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü sağlayacak adımlardır. Bu bilinçle Newroz alanlarındaki birinci talep Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması, ikincisi ise demokratik toplumun inşası için hukuki ve siyasi zeminin gereğinin yapılması olacaktır. Newroz alanında halkımıza sürprizlerimiz olacak. Bütün olumsuzluklara rağmen halkların barış umudu ve özlemi çok güçlü. 23 Mart’ta Yenikapı’ya en az 1 milyon insanın akın edeceğini düşünüyoruz. Tüm halkımızı Pazar günü saat 10.00'da ‘Özgürlük İçin Demokratik Toplum’ Newrozu’na bekliyoruz.”
MA / Esra Solin Dal