ANKARA – HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığındaki heyet Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 8 Şubat’ta detaylarını açıklayacağı program kapsamında muhalefet partilerini ziyaret etme programının startını verdi. HDP’nin Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile başlayan ziyaret trafiğinin ikincisi HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan başkanlığında, Saadet Partisi’ne (SP) gerçekleşti. SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu partisinin genel merkezinde ziyaret eden Buldan’a, Parti Sözcüsü Ebru Günay, Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ile Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan eşlik etti.
HDP, Türkiye’deki temel sorunlar, AİHM kararı, demokrasiye dair önerilerinin bulunduğu paketi muhalefet partilerine sunacak.
Gazetecilerin fotoğraf çekmelerine izin verildikten sonra basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık bir saat sürdü.
‘TEMEL MESELELERİNİ İSTİŞARE ETTİK’
Görüşmenin ardından Buldan görüşmeye dair kısa bir açıklama yaptı. Buldan, yeni bir program başlattıklarını belirterek, programın demokrasi programı olduğunu söyledi. Program kapsamında siyasi partileri ziyaret ettiklerini belirten Buldan, “Siyasi parti olarak ilk görüşmemizi Saadet Partisi ile yaptık. Daha sonra CHP, İyi Parti daha sonra belki randevu isteyeceğiz ama Gelecek Partisi ve DEVA Partisi ile de görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmenin elbette ki Türkiye’deki demokratik güç birliğine büyük bir katkı sunacağı kanaatini paylaşıyoruz. İçeride Sayın Temel Karamollaoğlu ile Türkiye’nin temel meselelerini konuştuk. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz başta olmak üzere, hukuk alanında yaşanan sorunlar, haksız tutuklamalar, Selahattin Demirtaş kararı, bunun yanında Türkiye’nin yoksulluk meselesi, aş, iş, sefalet meselesi yani Türkiye’nin temel meseleleri bunlar. Biz Saadet Partisi ile bugün bu konuları biraz istişare ettik” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ’
Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbette ki siyasi partiler arasında görüşmeler, müzakereler, diyalog zeminleri Türkiye’nin geleceği açısından önemlidir. Biz bugün bunu başlattık. Bu başlattığımız süreçle birlikte Türkiye’nin yakın gelecekte demokratikleşme alanında muhalefet partilerinin ortak bir zeminde buluşabilmelerinin önünü açmaya çalışıyoruz. Ümit ediyor ve diliyoruz ki demokratikleşme meselesinde ve Türkiye’nin yaşadığı bütün sorunlar konusunda muhalefet partileri bu sorunları çözme konusunda bir yol kat eder. Bizim geliş amacımız budur.”
Buldan ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. AİHM’in Demirtaş kararı ile ilgili SP Genel Başkanı Karamollaoğlu’nun görüşünün ne olduğu yönündeki soruya Buldan “AİHM kararı acilen uygulanması gereken bir karardır. Sayın Karamollaoğlu’da bu konudaki görüşlerini ifade etti ama kendi görüşlerini kendisine sorsanız kendi açıklarsa daha isabetli olur. Ancak biz bu konuyu gündeme getirdik tabi ki” yanıtını verdi.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Yeni bir çözüm süreci başlıyor mu sorusunu Buldan, “Hayır. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve sorunlarını konuştuk. Bir çözüm süreci ortada yok, bunun başlamasına dair bir ibarede yok ortada” dedi.
DEMOKRASİ İTTİFAKI
Ziyaretlerin muhalefet partileri ile ilgili bir ittifak görüşmesi içerip içermediği yönündeki soruya Buldan, “Demokrasi ittifakı. Yol temizliği dediğimiz hukuk alanında, demokrasi alanında, haksız tutuklamalar meselesi, ekonomik kriz meselesi bütün bunları bir demokrasi ittifakı çerçevesinde konuşuyoruz. Başka bir ittifak söz konusu değil” dedi.