Çelebi: Libya mutabakatı zaman kazanmaya dönük

img
İSTANBUL - Türkiye'nin jeostratejik haritasında Libya’nın önemli bir yer tuttuğunu, sahada çatışırken aynı zamanda masada iş tutmaya çalıştığına dikkati çeken gazeteci Mehmet Ali Çelebi, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Ankara'daki mutabakatın zaman kazanmaya dönük olduğunu söyledi. 
 
Küresel güçler ile bölgesel iktidarların karşı karşıya geldiği Libya’da, dengeler hızlı bir şekilde değişiyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı birliklerin stratejik öneme sahip Sirte'yi ele geçirmek için operasyon kararına karşı, Mısır Parlamentosu gizli bir oturum gerçekleştirerek, Libya'ya asker gönderme kararı aldı. UHM, Mısır Parlamentosu’nun Libya'ya müdahale yetkisi vermesini “savaş ilanı” olarak nitelendirirken, Türkiye ile Rusya arasında 4 madde üzerinde mutabakat sağlandı. 
 
Libya’da yaşanan gelişmeleri, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan 4 maddelik mutabakatın olası yansımalarını, Libya’daki gelişmelerin İdlib’de yaşananlarla bağını, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan Meis-Navtex krizini Uluslararası İlişkiler Uzmanı gazeteci Mehmet Ali Çelebi değerlendirdi.
 
 
Türkiye'nin jeostratejik haritasında Libya önemli yer tutuyor. Libya sahasında Rusya güçlerinin de olduğu ittifakla savaşırken, masada Rusya ile iş tutmaya çalışıyor. 
 
Ortadoğu’da hiç eksilmeyen çatışmalı ortamda ibre yeniden Libya’ya dönmüş durumda. Türkiye Libya’da nasıl bir politika izliyor? 
 
Türkiye, Libya ve Suriye'ye hayat-memat meselesi olarak bakıyor. Ağır tavizler vererek, kendi itibarını, irtifasının düşüşünü önemsemeyerek, çapraşık ittifaklarla, Katar'ın askeri gücünü, Suriye Milli Ordusu (SMO) maaşlarını, çatışma harcamalarını finanse etmesiyle kendisine yer açıyor. Bu şekilde birçok kesimi zor durumda bırakıyor. Türkiye'nin dış politika çerçevesi, konjonktürel dalgalanmalarda güçlüye yanaş, oyun kuramıyorsan, oyun kurana eklemlenip paylar al veya oyun bozucu yöntemlerde ustalaş olmuş. Türkiye enerji tedarik alanlarını çeşitlendirmek, Libya'da neredeyse bedavaya getirmek istiyor. Yine Libya üzerinden su kıtlığı, gıda kıtlığı, çatışmalar, yönetimlerin ekonomiyi talan etmesi nedeniyle artan gelir dağılımı adaletsizliği nedeniyle yoksullaşıp Avrupa'ya göç edilirken, Suriye'de oldukça işlevsel olduğunu gördüğü "göçmen kartı"nı kullanacak pozisyonda olmak istiyor. ABD, Ortadoğu'da makası iyice daraltıp, Rusya'ya geniş alan açıp güç paylaşımı yaparken, Türkiye bıraktığı boşlukları doldurmak istiyor. Bir nevi Yemen, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin'de oyun kurucularından olan, bu şekilde iç ve dış siyasette etki katsayısı artıran İran gibi bölgesel bir aktör olmak istiyor. Türkiye'nin jeostratejik haritasında Libya önemli yer tutuyor. Bunun için de Libya sahasında Rusya güçlerinin de olduğu ittifakla savaşırken, masada Rusya ile iş tutmaya çalışıyor. Yani sahada birbirine sapan savururken, masada gülücüklerle al-ver oynuyorlar. Yazılı veya sözlü açıklamalarda da isim vermeden birbirlerini terörizmi desteklemekle, zorbalıkla suçlayabiliyorlar.
 
Türkiye ile Rusya arasında imzalanan 4 maddelik mutabakatı nasıl okuyorsunuz? 
 
21-22 Temmuz takvimli Ankara'da imzalanan 4 maddelik Türkiye-Rusya mutabakatı zaman kazanmaya dönük. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin başkanlığındaki Rus siyasi-askeri heyeti, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetin mutabakatında Suriye mutabakatlarında olduğu gibi BMGK'ce "terörist" ilan edilen kişi ve gruplara karşı mücadele sözü verildi. İroni işte, iki taraf da kimin ne çevirdiğini biliyor. Libya'ya çatışan güç gönderenler Libya bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünden söz ederken alaylarının alıcısı olacağını düşünüyorlardı. Ortak Çalışma Grubu’nun oluşturulması, sürdürülebilir ateşkes için Libyalı tarafların teşvik edilmesi, 19 Ocak 2020’deki Berlin Konferansı çerçeveli siyasi diyalog, insani yardımın ulaştırılması için önlemler içeriyordu. Bu mutabakat ile ateşkes sağlanamaz. Sirte'ye dayanmış UMH güçleri ya çekilecek ya kıyasıya bir savaş verilecek. Bu mutabakat metniyle sadece konuşmaya devamda anlaştılar yani. Putin, Libya'da biraz ön açtı Türkiye'nin de yer tutması için. Böylece hem İdlib'den çözülmesini kolaylaştırmak istedi hem Rusya Federasyonu'ndan gelenlerin imhası iki ülkede de kolaylaşacaktı hem heybesine Türkiye'den turplar dolduracaktı. Türkiye de sahada olunca Rusya aynı zamanda İhvan fobisi yaşayan ABD müttefiki Mısır, BAE, Suudi Arabistan ve Afrika ülkeleri üzerinde nüfuz artıracaktı. Kuzey Afrika ülkelerini ve Türkiye'yi yardım istemeye muhtaç hale getirip Libya çıtasını yükseltip yontmayı hedefliyordu. 
 
 Peki Libya’daki gelişmelerin İdlib’de yaşananlarla bir bağlantısı var mı? 
 
Tabi ki Ortadoğu'da birleşik kaplar misali cereyan ediyor, askeri-siyasi gelişmeler. Boşlukları doldurup 'stratejik çalımlar' atmaya çalışıyor her aktör. Hatırlarsak Suriye için ilk Astana görüşmesi Türkiye-Rusya-İran arsında 23 Ocak 2017'de yapıldı, yeni Astana'lar ve Soçi zirveleri ile sürdü. Sahada vekalet güçler üstünden savaşıyorlardı, Astana masasında da komplimanlar yapıp farklı planlar ve ekonomik projeler kotarıyorlardı. Putin, Çar I. Petro'nun öyle hareket etmelisin ki çevrendeki devletler Rusya'dan yardım istemek zorunda kalsın mealindeki anlayışı ile Astana'yı kendisine muhtaçlık artsın diye tedavüle çıkarmıştı. Öyle de yaptı, cepheden ağır güç harcayacağını Astana ile Şam kırsalından diğer kentlerden cihadist grupları anlaşmalarla İdlib'e süpürdü. Yine hatırlarsak; yılın hemen başında 2 Ocak 2020'de AKP-MHP ittifakı, Libya'ya asker gönderme tezkeresi çıkardı. 5 Ocak'ta Cumhurbaşkanı tarafından TSK'nin Libya'ya asker sevkine başladığı açıklandı. Sonrası İdlib'de Şubat ayında bazen Suriye Milli Ordu-HTŞ koalisyonu Suriye ordusu karşısında ilerledi, bazen de Rusya, Suriye, İran güçleri ilerliyor bazı yeri ele geçiriyordu. Rusya'nın diş göstermesini sağladı Suriye-İran. M4 otoyolunun güneyini temizleme paniği yaratma, burun sürtme, bıçak sırtı hissiyatı yaratma stratejisi uygulandı ve TSK İHA'sı düşürüldü. Türkiye'nin İdlib'deki gözlem noktaları bir bir rejim hatlarının içine alındı. HTŞ gibi gruplar kuzeye odaklanınca rejim zayıflayan güney hattına da yöneldi.
 
Gelinen aşamada Libya'nın ekonomisin en büyük kısmını oluşturan, dünyanın en kaliteli petrolünün çıktığı bölge, Misrata ve Cufra etrafındaki Petrol Hilali'ni Türkiye-UMH-Katar ittifakına bırakmayacaklardır. Sirte ve Cufra'yı Türkiye ittifakına terk etmeyecekler. Mısır'a Tobruk'taki Temsilciler Meclisi operasyon izni verdi, Mısır hava operasyonları yapacaktır. Libya'da Rusya, Türkiye angajmanlı sınırlar çizmeye gidiyor süreçler. Yani yekpare Libya hayal artık.
 
 
 İdlib'de çivi çiviyi sökecek ve alan kaybettikçe cihadist gruplar birbirlerine düşecek. Bir hikayeye ihtiyacı olan içerde sıkışmış İran, artık İdlib'de Rusya'nın ‘uzatma oyunu’nu istemiyor.
 
Son dönemde İdlib’te yaşananları nasıl okumak gerekir? 
 
Türkiye İdlib'de suya çivi çakmaya kalktı, suya çivi çakılmaz. İdlib'de aktörler arasında çatlaklar derinleşti, bıçak kemiğe dayanıyor. İdlib'de defter dürme aşamasına geçildi. Ateşkes sonrası kıskaç ve yakın markaja alma Haziran ve Temmuz’da yaşandı. Ateşkes sonrası İdlib’de ilk büyük Rus bombardımanı 8-9 Haziran 2020’de oldu. Türkiye Libya’da 7 petrol ruhsat alanı belirlediğini açıklayınca, Libya ve Suriye’de çatışmalar artınca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu İstanbul toplantısını iptal etti. Hemen ardından Mısır lideri Libya sınırına gidip, Türkiye destekli güçlere müdahale tehdidinde bulundu. Temmuz’da da İdlib'de şiddetli çatışmalar ve hava saldırıları yaşandı. Silahlı gruplar birkaç kez dronlarla saldırılar yaptı Lazkiye'deki Rus hava üssüne. 
 
Bundan sonra da İdlib'de olan Libya'yı, Libya'da olan İdlib'i çalkalayacaktır. Rusya, İran, Suriye ve Hizbullah güçlerinin hava ve karadan yoğun bir İdlib harekatı başlatmasının eli kulağında diyebilirim. İdlib'de faylar kıracak bir dip dalgasının homurtuları var. HTŞ ve diğer güçleri M4'ten uzaklaştırıp tamamen Hatay şeridindeki mülteci kamplarına süpürme harekatının zilleri çalıyor. İdlib'deki aktörler köpürtüyor. Savaşan güçlerin dünya görüşünü vareste tutarak bir kıyas gerekirse, ABD güçlerine karşı Vietnam savaşının gidişatını değiştiren 1968 'Tet Baskını' kadar olmasa da mini bir 'Tet Saldırısı' görebiliriz. 
 
İdlib'de çivi çiviyi sökecek ve alan kaybettikçe cihadist gruplar birbirlerine düşecek. Bir hikayeye ihtiyacı olan içerde sıkışmış İran, artık İdlib'de Rusya'nın "uzatma oyunu"nu istemiyor. Şunu da söylemek gerekir ki Suriye algoritmasında İdlib kritik ancak çözüme ulaşmada tayin edici kent değil.
 
TSK de ciddi hazırlık yaptığından, yoğun cephane ve ağır silah sevk ettiğinden şiddetli çatışmalar yaşanacak görünüyor. Yani anlaşmayla bir yerleri alma karşılığında İdlib'i verme safhası aşıldı. Kalabildiği kadar kalmaya çalışma, verebildiği kadar zayiat verme anlayışı hakim. Dolar fırladı, altın fırladı, Türkiye ekonomisi çöküyor, Libya ve Suriye cephesindeki harcamaları kaldıramaz yanılgısına düşmemek lazım. Katar, Azerbaycan, Almanya, İngiltere gibi ülkeler siyaseten de ekonomik olarak da Türkiye'ye kaynak aktarıyor, silah alışverişi yapıyor. Türkiye'yi tamamen Rusya'ya kaptırmamak için, uluslararası sermayeye her yolu açtığı için Merkel, Trump ve Johnson'un hala önemli desteği söz konusu AKP-MHP yönetimine. Türkiye'ye sınır ötesi Pençe-Kartal, Pençe-Kaplan diye adlandırılan kara ve hava operasyonları Trump'ın, Merkel'in desteğinin ne boyutta olduğunun, Ankara'ya kredinin sürdürüldüğünün göstergelerinden. Harekat Trump-Erdoğan 8 Haziran 2020 görüşmesinden sonra başlatılmıştı. Rusya, zaten 97 yıllık cumhuriyette ilk kez bu kadar dediğini yaptırdığı, diplomasiyi çoraklaştırmış bir yönetim bulmuş, bu dalı kırmaz. 
 
 
 Uzun vadede Doğu Akdeniz'deki enerji potansiyeli, birçok aktörü devre dışı bırakacak, bazı ülkeleri altüst edecek, çok denklemi yeniden bozup şekillendirecek. 
 
Yine Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında NAVTEX ve anti-NAVTEX tartışmaları var. İki ülkenin birbirine karşı NAVTEX yayınlamasıyla ne amaçlanıyor?
 
NAVTEX, avcıların dağıldıkları arazide birbirlerini vurmaması, kimin alanının neresi olduğunun belirlenmesi için belirledikleri işaret-parola denebilir. Seyir uyarıları, hava, tehlike, emniyet ile ilgili durumları yayınlayan Navigational Telex deniyor. NAVTEX ilan eden "Ben buradayım, bilginiz olsun" demiş oluyor. Doğu Akdeniz krizi yeniden alevlenmiş oldu NAVTEX ilanı ve Yunanistan'ın anti-NAVTEX kararı ile. Dalga nasıl patladı. 22-23 Temmuz 2020'de Türkiye Antalya Kaş-Çukurbağ Yarımadasının karşısındaki Meis Adası (Kastellorizo) ile Rodos Adası arasında fırkateynler eşliğinde Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'ni sondaj için yönlendirdiğini ilan etti. Meis ve Rodos hattı Türkiye-Libya arasındaki Münhasır Ekonomik Alan anlaşması güzergahı için önemliydi. Yunanistan'ın savaş gemileri Meis Ada'sına gönderdiği, Türkiye'nin de Aksaz üssünden 18 Türk Savaş gemisini bölgeye sevk ettiği ortaya çıktı. Alman basını çatışmayı Merkel'in devreye girerek önlediğin yazdı, Ankara da teyit etti. Doğu Akdeniz neden çatışma göze aldıracak kadar önemli? Herkes doğalgaz ve petrol rezervlerine bakıyor. Görülmeli ki 2011 “Arap Baharı”, “Halklar Baharı” denen isyanların özgürlükçü yöne evrilmesini önlemek, eski despotlar devrilirken yerine gelenleri denetime almak için ayaklanmalara müdahalelerin nedenlerinden biri de Doğu Akdeniz’de keşfedilen doğalgaz sahaları idi.  
 
Bağlarsak şimdilik kızgın demir, kelebek etkisiyle çok ülkenin eli yakacağından Doğu Akdeniz'de bir savaşı göze alamaz taraf ülkeler. Nitekim Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, cumhurbaşkanının "bir müddet bekletelim'" dediğini ve bekleme aldıklarını açıkladı 28 Temmuz'da. Ancak uzun vadede Doğu Akdeniz'deki enerji potansiyeli, birçok aktörü devre dışı bırakacak, bazı ülkeleri altüst edecek, çok denklemi yeniden bozup şekillendirecek. Libya, Suriye, Doğu Akdeniz'de de çözüm halklar odaklı diplomasiden, denize kıyıdaş olan ülkelerin halklarına saygıdan ve bütün kaynakların tahakküm oluşturma güdüsünden uzak kaynakların eşitlik temelinde değerlendirilmesinden geçiyor.
 
MA / Ferhat Çelik 

Diğer başlıklar

20:53 Afgan mülteciler zorla ülkelerine gönderiliyor
20:37 Gazze’de 17 kişi soğuktan yaşamını yitirdi
20:33 Başkurdistan’daki Marksist grup üyelerine ağır ceza
20:27 Amed'de Ayşe Şan için anma
20:20 Barışa İhtiyacım Var Kadın İnisiyatifi: Savaş bütçesiyle militarizm kuşatılıyor
20:11 Ahmet Özer: Süreç için herkese düşen sorumluluklar var
19:52 Ankara'da kadın cinayeti
19:38 KHK eylemi: Hukuksuzluklar son bulana kadar mücadelemiz sürecek
19:31 TJA: Leyla Zana’ya yönelik ırkçı sloganlar kabul edilemez
19:27 Okulda çocuklara silahlı araçlar tanıtıldı
18:48 Komisyondan rapor için ‘yazım ekibi’ kararı
18:40 Cenevre’den çağrı: 'Umut hakkı' derhal uygulanmalı
18:14 Arkaş: Artık Kürtlerin varlığı inkar edilemez
18:07 Görüşme sona erdi: Kanun teklifinin çerçeve metni Meclis'e sunulacak
17:52 Kızını ve torununu katleden Keskin’e ağırlaştırılmış müebbet
17:49 Veysi Aktaş: Mücadelemiz norm dışı devlete karşıdır
17:43 Avukat Suna Bilgin’e 6 yıl 3 ay hapis cezası
17:12 Arhavi’deki çevreciler: Mücadelemiz devam edecek
16:34 Kurtulmuş ve siyasi parti koordinatörlerin görüşmesi başladı
16:31 Dilan Karaman İnceleme Komisyonu: Bilgiler titizlikle derleniyor
16:28 Diba Keskin: Dilimize sahip çıkmazsak yok olacağız
16:21 DEM Parti Meclis Kadın Grubu’ndan ‘istismar’ açıklaması
16:10 'Hakime rüşvet' haberinin erişim engeli haberine de erişim engeli
16:06 25 yıl hapis cezası verilen taciz faili tutuklanmadı
16:04 Gazeteci Aykol’un tedavisi antibiyotiklerle sürüyor
15:56 Oluç: Cumhurbaşkanlığının kimi merkezi yetkileri yerellere devredilmeli
15:32 Arkaş: Önder Apo dışında kimse Türk-Kürt barışını sağlayamaz
15:22 Diyanet’in bütçesi beş bakanlığa ayrılan paydan fazla
15:20 ‘Dayanışmayı büyüterek barışı inşa etmek mümkün’
15:17 DEM Parti, Meclis'te çocuk istismarı için araştırma komisyonu istedi
14:31 İHD: KHK'liler görevlerine iade edilsin
14:10 AYM, Tayfun Kahraman'ın tedbiren tahliyesini reddetti
13:57 Meclis kreşinde Yerli Malı Haftası konusu: SİHA ve savaş
13:56 Kayyım önce koli dağıttı sonra ihale imzaladı
13:32 Gazeteci Diren Yurtsever'e ceza istemine ret
13:21 İmralı Heyeti üyesi Sancar: Şimdi, barış hukukunu kurmanın zamanıdır
12:14 Kurtulmuş ve komisyondaki partilerin koordinatörleri bir araya gelecek
12:07 Miting deklarasyonu: Hukukun anahtarı ‘umut hakkı’nın uygulanmasındadır
11:58 10 Ekim Katliamı davasında 3 polis için soruşturma izni
11:23 31 yıllık tutsaklığın ardından memleketine döndü
11:17 'Siyaset konuştun' denilerek işten çıkarıldı
10:57 Gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin İstanbul'da anılacak
09:25 Çiftyürek: Devletin bir beyanda bulunması lazım ki süreç hukuki olarak ilerlesin
09:19 Alman Sosyolog: Abdullah Öcalan'ın çağrısı nadir umut anlarından biridir
09:16 Buluşmaya katılanlar: Meclis Komisyonu tutanakları açıklamalı
09:13 Anneler: İmralı'ya gitmemiz kabul edilsin, Abdullah Öcalan'ı alıp gelelim
09:11 Şiyar Be! Platformu Licê'de temsilcilik açacak
09:09 'Sinemanın dil ve kültür üzerindeki etkisi büyük'
09:07 MAF-DAD Eşbaşkanı Geisweid: 'Umut hakkı'nı uygulamayan Türkiye Konseyden ihraç edilmeli
09:06 Garzan Mezarlığı’nın yok edilip 267 cenazenin çalınmasının üzerinden 8 yıl geçti
09:05 'Nazım ve Cihan'ın tek amacı halkın yaşadıklarını dünyaya duyurmaktı'
09:01 Kültür rüzgarının estiği bir yılda Kürtçe için statü çağrısı büyüdü
09:00 Almanya: Güç de yetki de belediyelerde
09:00 17 ARALIK GÜNDEMİ
16/12/2025
23:36 İstanbul Valiliği’nin yasakları hukuka aykırı bulundu
22:53 Bismîl’de Barış ve Demokratik Toplum Buluşmalarına çağrı
22:48 Konya’da iş cinayeti
22:34 DEM Parti milletvekilleri: Yanlış politikaların dönüşü kaos oluyor
21:31 Koma Amed Ankara'da konser verecek
20:57 Humus ve Lazkiye’de Alevi yurttaşlar kaçırılıyor
20:22 İsrail cezaevlerinde 9 bin 300 Filistinli tutuluyor
19:59 Tülay Hatimoğulları: Demokratik seviyenin hukuki bir sürece kavuşmasını istiyoruz
19:41 Suriye Geçiş Hükümeti QSD’ye saldırdı
19:36 223 işçinin direnişi 140'ıncı gününde
18:52 ‘KCK Basın Davası’ ertelendi
18:49 İnsan Hakları Haftası etkinlikleri sürüyor
17:57 Suriye Geçiş Hükümeti, uluslararası hukuk uzmanını tutukladı
17:09 Gazeteci Aykol'un tedavisi devam ediyor
17:04 Arkaş : Her iki taraf da hakikatle yüzleşmeli
16:46 İran’da bir tutsak dudaklarını dikerek açlık grevine başladı
15:55 PFDK 224 futbolcu ve 24 hakeme daha bahis cezası verdi
15:33 Ahmet Özer’den DEM Parti’ye ziyaret: Süreç tarihidir
15:01 Agirî’de görkemli halk buluşması: Sürecin yol haritası manifestodur
14:45 HPG'li Hacı Başaran'ın taziyesine kitlesel ziyaret
14:43 Sağlıkçılar ısrarlı: Eziyet yönetmeliği geri çekilsin
14:37 İHD’den tutsaklara dayanışma kartı
14:36 Berfin Nûrhaq ve Sema Roza İzmir'de anıldı
14:14 ‘İnsan hakları savunucusu Suna Bilgin tahliye edilsin’
14:03 Cezaevi raporu: Kelepçeli muayene, ağız içi arama, ilaç verilmemesi, tehdit
14:02 Mali Müşavirlerden yetkilerinin devredilmesine tepki
13:45 Komünal çalışmanın ürünü Ronahî Halkevi açıldı
13:43 Bozan'dan kelepçeli tedaiye tepki: İşkence ve kötü muameledir
13:20 5 gazetecinin adli kontrol tedbiri kaldırıldı
12:47 DEM Parti İmralı Heyeti ile AKP görüşmesinin tarihi belli oldu
12:40 ‘Umut ve özgürlük’ mitingi düzenlenecek
11:56 Sancar: Gündemimizde olan barış yasasıdır
Davutoğlu: Türkiye içindeki yasal düzenlemeler süratle yapılmalı
11:55 İşçilerin eylemleri 9'uncu gününde
11:54 İstanbul'da ev baskınlarında 12 kişi gözaltına alındı
11:32 Ayşe Şan Amed'de çeşitli etkinliklerle anılacak
11:01 DEM Parti ve AKP milletvekilleri Wan’ın sorunları için bir araya geldi
10:26 Bir mezar hasreti: Nazım ve Cihan'ın köşesi
10:19 İmralı Heyeti ile Gelecek Partisi görüşmesi başladı
09:41 Aykol tutsakların sesi olmaya devam ediyor: Hücre cezasından beraat etti ama tahliyesi engellendi
09:36 İlçeden geçen uluslararası yol tehlike saçıyor
09:35 Kayyımın bitmeyen 12 milyon TL'lik mezbahası!
09:26 Rojhilat Aksoy: Festivalde komün ruhu oluştu
09:25 Nazım'ın gülüşünde devrim gizliydi
09:25 Doğa talanına karşın palamut ekimi
09:19 Sait Yıldırım’ın tahliyesi ‘örgütsel’ konuştuğu iddiasıyla engellendi
09:17 Çilek üreticileri: İthalat durdurulmazsa üretici ayakta kalamaz
09:14 Şiddet uygulayan zabıtalar mağdur, kendisi şüpheli oldu
09:11 Kooperatifçilikle geçinen köyde 92 yıldır tiyatro sahnesi kuruluyor
09:08 Aydın'dan çağrı: Bütçe halka ayrılsın
09:04 Türkiye hangi ‘özerklik’ maddelerinde çekimser?
09:02 2025 Ekoloji Karnesi: Dünya yok oluşa gidiyor
09:00 16 ARALIK 2025 GÜNDEMİ
08:17 Meteoroloji'den sağanak ve kar yağışı uyarısı
08:07 GAİN'e operasyon: Şirket yetkilileri gözaltında, TMSF kayyım olarak atandı
15/12/2025
23:41 BES-AR: Asgari ücretle insanca yaşam mümkün değil
23:36 Buğday silosunun altında kalan işçi hayatını kaybetti
21:52 Tom Barrack ile Netanyahu görüştü
21:07 Xarpêt’ta iş cinayeti
21:04 Paramiliter grupların işkence ettiği Efrînli hayatını kaybetti
21:01 Wan’da engellilerle atölye çalışması
20:58 Erciyes Üniversitesi’nde bir kadın katledilmek istendi
20:34 ATK raporlarının kadın davalarındaki rolü: Asıl sorun sistemde
20:15 Gülderen Varlı: Kayyımların usulsüzlükleri Şam'a kadar yol olur
20:04 DEM Partili Uçar: Norm dışı devlet hala devrede
19:57 Sel sonrası Endonezya’dan 'orman ruhsatı' hamlesi
19:48 Rojava Kadın Platformu’ndan sel mağdurları için yardım çağrısı
19:43 DEM Parti milletvekilleri: Asker ve polisler çetelerle işbirliği yapıyor
19:33 Sevcan Demir'i katleden faile ağırlaştırılmış müebbet istendi
19:25 Erdoğan: Ayrıştırıcı söylemlere izin vermeyeceğiz
18:15 İran'da 1’i çocuk 4 Kürt yurttaş gözaltına alındı
18:08 Suudi Arabistan’da 340 kişi idam edildi
18:04 Okul müdürü, öğrenciyi darp etti
18:00 Adana Kadın Platformu: Meclis’teki çocuk istismarının üstü örtülmesin
17:15 İsrail saldırılarında 70 bin 665 kişi hayatını kaybetti
17:09 Sincan Cezaevi'ndeki şüpheli ölüm için soruşturma talebi
17:06 Siyasi tutsaklara üzerinde ‘İtirafçı sol terör örgütü’ yazılı kimlik dayatması
17:04 Adalet Bakanlığı önünden seslendiler: Hakan Tosun’a ne oldu?
17:00 Arkaş: Demokratik cumhuriyete entegreye varız
16:44 Kayyım müdürünün ‘para’ dağıttığı görüntüler için Bakanlığa çağrı
16:28 KAYY-DER'den 'Gaxand Gecesi'
15:51 Gazeteci Aykol'a bir kez daha kan takviyesi yapıldı
15:49 Tülay Hatimoğulları: Yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalı
15:32 'Umut hakkı mutlaka güvenceye kavuşturulmalı'
15:12 Wan’daki halk buluşmasına binler katıldı: Mücadelemiz Önder Apo’nun fiziki özgürlüğüyle sonuçlanacak
15:00 Berfîn Nûrhaq ve Sema Roza Mêrdîn ve Amed'de anıldı
14:12 Kazanhan'ı katleden polis 11 yıldır yakalanamıyor
14:00 5 No'lu'daki katliam ve işkencelerle yüzleşme çağrısı
12:37 Hatay'da 4.2 büyüklüğünde deprem
12:35 Aykol’a mektup: Bizim dünyamızda en çok sen varsın
12:20 'Silahların susması başlangıçtır, hedef pozitif barış'
11:52 İmralı Heyeti, Davutoğlu ile görüşecek
11:37 BİSAM Raporu: Yoksulluk sınırı 94 bin 393 lira
11:30 DEM Parti İmralı Heyeti ile Özel görüşmesi ertelendi
11:25 İnşaat çalışanı artı, sanayininki düştü
11:00 Gazeteci Kurt'un tahliyesinin ertelenmesi kararına itiraz reddedildi
10:32 Nazım Daşdan ve Cihan Bilgin anılacak