Gençliğin ilk hedefi tecridi kırmak

img

DİYARBAKIR - HDP Gençlik Meclisi Kongresi’nde mücadele ruhunu bir kez daha ortaya koyduklarını belirten Ümit Akbıyık, "Gençliğin ilk hedefi tüm topluma dayatılan tecrit politikasını kırmak olacak" dedi. 

Diyarbakır'da 26 Aralık 2021'de binlerce kişinin katılımıyla 3'üncü Olağan Kongresi'ni gerçekleştiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi'nin yol haritası netleşiyor. HDP Gençlik Meclisi, özellikle bölge kentlerinde gözaltı, tutuklama, ajanlaştırma, fuhuş ve bağımlılık kıskacına alınmak istenen gençleri çalışmalarına katıp, örgütlüğünü büyütmeyi hedefliyor. Yine “Bağımlılığı kıralım, yeni yaşamı kuralım” kapsamında çalışmalarına hız verip, özellikle PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki devam eden ve tüm cezaevlerine yayılan tecridi kırmayı hedefliyor. 
 
HDP Gençlik Meclisi üyesi Ümit Akbıyık, kongre sonrası oluşan havayı, iktidarın gençlere yönelik politikaları ve çalışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu. 
 
GENÇLİK HEDEFTE 
 
İktidarların her dönem gençliği kontrol altına almak için çok yönlü politikalar geliştirdiğine dikkati çeken Akbıyık, AKP-MHP iktidarının da özellikle bölge kentlerinde tüm imkanlarıyla gençliğe yöneldiğini söyledi. Akbıyık, iktidarın "örgütsüz, bilinçsiz, asimilasyon politikalarına yenilmiş, yozlaşmış, kimliğinden ve toplumsal gerçekliğinden uzaklaşmış, iktidarın politikalarına angaje olmuş bir gençlik kitlesi yaratma" amacının olduğunu vurguladı. Akbıyık, bu politikalara karşı mücadele etmelerinden dolayı sürekli iktidarın hedefinde olduklarını kaydetti. 
 
VERİLEN CEVAP 
 
Yıllardır maruz kaldıkları çok yönlü saldırılar karşısında mücadele etmekten vazgeçmediklerini vurgulayan Akbıyık, baskıların zirve yaptığı dönemde Diyarbakır’da gerçekleştirdikleri büyük kongrenin önemli olduğunu ifade etti. Akbıyık, "Faşist sistemler gençliğin gücünü ve onlara karşı nasıl bir mücadele hattı öreceklerini biliyorlar. Bizim yaptığımız bu kongre de yaratılmak istenen korku politikasına bir cevaptı. Tüm bu kaçırma, gözaltı, tutuklama ve baskılara cevaptı. Kongreyle gençlerin politik duruşunu sahiplenmesi, kendi kimliğini sahiplenmesi ve mücadele ruhunu yansıtması bir umut göstergesi oldu" diye konuştu.  
 
DİRENİŞ RUHU 
 
İktidarın yaşadığı sosyal, siyasal, ekonomik ve askeri krizlerin farkında olduklarını ifade eden Akbıyık, şunları söyledi: "Tüm bu çıkmazlara rağmen iktidar, topluma yöneliyor. Topluma uygulanan bu baskıyı kıracak, belli noktalarda faşist iktidara karşı alternatif bir yaşamı ve sistemi örecek olan da gençliktir. ‘Şimdi Gençlik Zamanı’ şiarıyla düzenlediğimiz kongrede tüm bu baskılara karşı direnen gençliğin duruşunu göstermesi ve mücadele ruhunu ortaya koymasını amaçlamıştı. Binlerce polise rağmen binlerce gencin coşkulu bir şekilde kongreyi sahiplenmesi de kongrenin bir amacıydı. İktidarın HDP için ‘mecali kalmamış bir parti’ söylemine de bir cevaptı. Oysa salondaki coşku sistemin mecalinin kalmadığını gösterdi. Yine önümüzdeki sürecin mücadele hattını da ortaya koydu.”
 
TECRİDE KARŞI TAVIR 
 
Kongrede binlerce gencin sloganlarıyla PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride karşı net mesaj verdiğini söyleyen Akbıyık, şunları ifade etti: "Gençliğin tecride karşı duruşu, tavrı netti. Bu süreçten sonra gençliğin ilk hedefi İmralı’da uygulanan ve tüm topluma dayatılan tecrit politikasını kırmak oldu. Kırılan bu tecritle de Türkiye’de ve Kürdistan’da demokratik bir yaşamı ortaya koymanın bir kararlılığı gelişti diyebiliriz."
 
BAĞIMLILIĞA KARŞI KAMPANYA
 
Akbıyık, uzun bir süredir çalışmalarını sürdürdükleri bağımlılığa karşı kampanyalarına da değindi. Akbıyık, kongrenin hem kampanya süreci için umut olduğunu hem de gençliğe umut verdiğine işaret ederek, "Tüm illerde gençlere, yoz politikalara alternatif olarak alanlar açmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda gençlerin bir araya getirmeyi hedeflediğimiz kurumlar açmayı hedefliyoruz. Biz gençlerin yaptığı kongre umut yarattı toplumda. Bu mücadele ruhunu çalışmalarımıza da aktaracağız. Kongrede nasıl bir mesaj ortaya koyulduysa bizler de o iradeyi çalışmalarımızda göstereceğiz” şeklinde konuştu.