Birçok kentte 15 Şubat baskınları: Onlarca kişiye gözaltı

img

HABER MERKEZİ - Diyarbakır, Dersim, Van, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok kentte çok sayıda adrese yapılan baskınlarında HDP'li eşbaşkanların da aralarında bulunduğu onlarca kişi gözaltına alındı.  

 
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999'da devletlerarası operasyon sonucu Türkiye'ye teslim edilişini 21'inci yıldönümü öncesi birçok kentte çok sayıda adrese baskın düzenlendi. Baskınlarda, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri ve gençlerin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.  
 
DİYARBAKIR
 
Diyarbakır’da sabah saatlerinde birçok adrese baskın düzenlendi. Baskınlarda, HDP İl Örgütü yöneticisi İrfan Söner, Bağlar İlçe Eşbaşkanı Mehmet Atlıhan ve Yenişehir İlçe Eşbaşkanı Sadrettin Kaya, Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyesi Mele Yusuf Andan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bağlar İlçe Örgütü yöneticisi Ali Alkan, HDP Bağlar İlçe Örgütü yöneticisi Abdullah Dengiz ve Bağlar Belediyesi eski Meclis üyesi Rıfat Turfan gözaltına alındı. HDP Bağlar ilçe yöneticisi Fattullah Işıktaş’ın da evine baskın yapıldığı, ancak evde bulunmadığı için gözaltına alınmadığı belirtildi. 
 
Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen siyasetçiler, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
 
AİLE FERTLERİNE HAKARET EDİLDİ
 
Kayapınar'ın Fırat Mahallesi’nde DİK üyesi Mele Yusuf Andan’ın evine yapılan baskında, polislerin aile fertlerine hakaretlerde bulunduğu belirtildi. Andan ailesi, polislerin baskında kendilerini yere yatırdığını, silah doğrulttuğunu ve hakaretlerde bulunduklarını söyledi. 
 
Kayapınar'ın Pirinçlik (Qirxalî) mahallesindeki ev baskınında HDP İl Örgütü yöneticisi Halef Carış (59) gözaltına alındı. Askerlerin, baskın sırasında evdeki eşyaları dağıttığı ve bilgisayar hard-diski, tablet ile bazı fotoğraflara el koyduğu kaydedildi. 
 
Mahallede bulunan karakolda bekletilen Carış’ın, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği bilgisine ulaşıldı. 
 
DERSİM'DE 10 GÖZALTI
 
Dersim merkezde de sabah saatlerinde üniversite öğrencilerinin kaldığı yurtlar, öğrenci ve HDP'lilerin evlerine baskın düzenlendi. Baskınlarda ismi öğrenilemeyen 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen kişiler İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
 
Kentteki gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.
 
MARDİN 
 
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde yapılan baskınlarda ise, Sait Sırdaş (21) isimli kişi gözaltına alındı. Baskın sırasında evdeki eşyaları dağıtan polislerin, gözaltına aldıkları Sırdaş'ı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı TEM Şube'ye götürdükleri öğrenildi. 
 
Öte yandan, Mardin'de geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan 3 tutuklu babası Abdülkadir Çalhan ve oğlu Abdullah Çalhan emniyet işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Çalhan ailesinin evine yapılan baskında gözaltına alınan HDP Gençlik Meclisi üyeleri Özgür Bulut ve Hamza Yıldırım'ın gözaltı süreleri ise 4 gün daha uzatıldı. 
 
Bulut ve Yıldırım halen İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor. 
 
VAN'DA 47 GÖZALTI
 
Van'da 55 eve eş zamanlı baskın yapıldı. Baskınlarda 47 kişi gözaltına alındı. "Devrimci Gençlik Hareketi (DGH) üyesi" oldukları iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclis (PM) Yunus Durdu, Van Yüzüncü Yıl Bilim Antropoloji Sanat ve Kültür Derneği (BASK-DER) üyeleri ve üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 47 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor. 
 
Gözaltına alınan kimi isimler şöyle: BASK-DER üyesi Ozan Yıldız, HDP PM üyesi Yunus Durdu ile Eda Ümmiye Tekin, Tuğçe Şeymanur Şahin, Mehmet Soner Bilir ve Sinan Kaplan
 
MERSİN  
 
Mersin'in Akdeniz ilçesinde, HDP İlçe Örgütü yöneticisi Ahmet Yıldırım evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Yıldırım'ın sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındığı öğrenildi
 
ANKARA, İSTANBUL...
 
Yine, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda kentte de birçok eve baskın düzenlendiği öğrenildi. Söz konusu kentlere yapılan ev baskınlarında da aralarında HDP'li yönetici ve üyeler ile gençlerin de bulunduğu onlarca kişi gözaltına alındı.