ODTÜ'lüler Rektör Kök’ü protesto etti

img

ANKARA – ODTÜ öğrencileri, “Yandaş politikalarla ODTÜ geleneğini çiğneyen, akademik özgürlüğü tehdit eden ve öğrencilerin sorunlarına kulak asmayan rektörlüğün açılışını reddediyoruz” diyerek akademik yıl açılış törenini protesto ederek, Rektör Kök'ü konuşturtmadı. 

 
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, Kültür ve Kongre Merkezi’nde (KKM)  gerçekleşen 2019- 2020 Akademik Yıl Açılış Töreni’nde Rektör Verşan Kök’ü protesto ederek “Alternatif açılış” yaptı. 
 
KONUŞMA YAPAMADI 
 
Rektör Verşan Kök, program kapsamında açılış konuşmasını yapacaktı. Kimlik kontrolüyle kongre merkezine alınan öğrenciler, rektör Kök’ün konuşmasından önce  “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganlarını attı. Öğrencilerin protestosu üzerine, Rektör Kök’ün konuşma yapacağı program, “güvenlik sorunu” gerekçe gösterilerek iptal edildi. 
 
Programın iptal edilmesi üzerine öğrenciler, salondan slogan atarak ayrıldı. Öğrenciler, üniversitenin Fizik Bölümü’nün bulunduğu alanda açılış şenlikleri düzenledi.  
 
‘REKTÖRLÜĞÜN AÇILIŞINI TANIMIYORUZ’
 
Öğrenciler paylaştıkları etkinliklere çağrı metninde şunları belirtti: “ODTÜ bileşenleri birçok canlının kendi kimliğiyle bir arada var olabildiği, ayrıştırmaya ve ötekileştirme yer vermeyen, bilime ve akademik özgürlüğü temel alan üniversite mücadelesine devam ediyor. Atandığı günden bu yana üniversite özerkliğine aykırı davranan öğrenci ve akademisyenleri polis şiddetine maruz bırakan, yılların emeğiyle yeşertilen ormanları iktidara teslim eden öğrencilerin bir araya geldiği alanları daraltan rektörlüğün açılışını reddediyoruz.
 
Yandaş politikalarla ODTÜ geleneğini çiğneyen, akademik özgürlüğü tehdit eden ve öğrencilerin sorunlarına kulak asmayan rektörlüğün açılışını reddediyoruz. ODTÜ öğrencileri olarak kendi sözümüzü söylüyor ve üniversite yönetimi açılışını tanımıyoruz. Herkesi KKM'de gerçekleşecek açılışı protesto etmeye ve daha sonra Fizik çimlerinde gerçekleştireceğimiz ODTÜ açılış törenine çağırıyoruz.”