'Uğur'u, Ceylan'ı unutmak ihanettir'

img
MARDİN - Kızıltepe'de, 2014 yılında polislerce henüz 12 yaşında iken 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz mezarları başında alındı. HDP'li Pero Dündar,  Uğur ve katledilen diğer çocukları unutmayacaklarını belirterek, "Uğur'u, Ceylan'ı unutmak ihanettir" dedi. 
 
Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki evlerinin önünde 21 Kasım 2014 günü polislerce üzerlerine açılan ateş sonucu bedenine 13 kurşun saplanan 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz’ın katledilmesinin üzerinden 16 yıl geçti. Uğur ve babası, katledişlerinin yıl dönümünde mezarları başında anıldı.Anne Makbule Kaymaz’ın yanı sıra HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar ile partinin il ve ilçe örgütü yöneticileri yer aldığı anmaya, mezarlık çevresinde yaşayan ve Uğur'ın yaşıtı olan çocuklar da katıldı.
 
Anma, demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler ile öldürülen çocuklar için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Sonrası ilk sözü HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday aldı.
 
Uğur Kaymaz ve babasının hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye'de polis kurşunu ile çok sayıda çocuğun öldürülmeye devam edildiğini söyleyen Kuday, "Uğur ve Ahmet'in katilleri cezalandırılsaydı; bugün Kemal Kurkut ve onun diğer arkadaşları, Ceylan ve diğer çocuklar ölmeyebilirdi. Uğur ve Ahmet'in anısı önünde saygı ile eğiliyoruz" dedi. 
 
'UĞUR, CEYLAN, KEMAL KÜRTLERİN TARİHİDİR'
 
HDP Milletvekili Pero Dündar ise, konuşmasında Uğur Kaymaz'ın öldürülen diğer Kürt çocukları ile birlikte özgürlüğün sembolü olduğunu ifade etti.
 
Devletin çaresizliğinden dolayı Uğur ve babasını öldürdüğünü söyleyen Dündar, Uğur Kaymaz anısına yapılan park ve heykelin yıktırılmasının da devletin aciz ve çaresizliğinin göstergesi olduğunu belirtti. 
 
Dündar, Uğur ve babasının cinayeti konusunda isim vermeden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı da eleştirdi.
 
Dündar, şunları söyledi: "Bugün buraya gelenler Uğur Kaymaz'ın adını anıyor, katillerinin cezasız bırakılmasından bahsediyor. Ama onlar iş başında iken Uğur öldürüldü. Bu devlet katilleri ile yüz yüze gelmediği, öldürülen çocukların annelerinden af dilemediği sürece bu devlet bir devlet olamaz. Kürtlerin dostu olamaz. Bugün Uğur, yarın başka Uğurlar. Sadece Uğur değil, Ceylan değil, diğer çocuklar. Cizre'de, Nusaybin'de, Sur'da katledilen çocuklar. Gün gün panzerler altında öldürülen çocuklar. Kürt çocuklarını öldürmeyi kendilerine meslek edinmişler. Kürtlerin yok edilmesi için son okumuşlar. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Uğur, Ceylan, Kemal Kürtlerin tarihidir. Unutmayacağız." 
 
Uğur Kaymaz'dan bu yana değişen tek şeyin Kürtlerin daha fazla öldürülmesi olduğunu belirten Dündar, bunu kabul etmeyeceğini vurguladı.
 
AKP ve MHP iktidarından hesap sorana kadar mücadele edeceklerini söyleyen Dündar, Uğur Kaymaz ve katledilen diğer çocukları unutmayacaklarını dile getirerek, "Uğur'u, Ceylan'ı unutmak ihanettir" dedi. 
Açıklamanın ardından anma, okunan dualarla sona erdi.