DBP Kongresi’nde katılan siyasilerden 'ortak mücadele' çağrısı

img
ANKARA - DBP Kongresi’nde konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, demokrasi isteyen bütün kesimlerin ortak mücadele etmesi gerektiğini belirtirken, ESP Genel Başkanı Şahin Tümüklü, “Kobane ruhu ile Gezi ruhu birleştirmek zorundayız” dedi. 
 
Dünya Ticaret Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 5. Olağan Kongresi, konukların konuşmaları ile sürüyor.
 
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, “Zorlu süreç bir yanıyla iktidarın uygulamaları açısından, işçiler, emekçiler için zorlu bir süreç. Ama aynı zamanda da siyasi iktidar açısından da zorlu bir süreç. İktidarın bütün uygulamalarına karşı barış ve demokrasi isteyenler, emeğinin haklarına sahip çıkanlar mücadele eğilimi istediği içerisindeler” dedi.
 
Gürkan, “Bu iktidarın ekonomik alanda uyguladığı her bir politika işçiler ve emekçiler için katmerleşmiş sömürüdür. Uygulanan ekonomik politikalar iş cinayetlerin artması anlamına gelmektedir. Yoksulluğun artması anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı. 
 
Gürkan, AKP hükümetinin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmak için, işçi sınıfının kıdem tazminatı gibi kazanılmış haklarını hedeflediğini de belirtti.
 
ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
 
AKP iktidarı ve politikalarına karşı ortak mücadele çağrısı yapan Gürkan, “Kayyum demek, Kürt halkını iradesini tanımamaktır. Kentlerin oluşturduğu kaynaklara peşkeş çekilmesi demektir. AKP iktidarı daha çok adliye daha çok cezaevi açmaktır. Bu iktidarın uygulamaları cezaevi demektir.  Aslında çıkış yolu çok basit. Demokrasi isteyen bütün toplumsal ve siyasal kesimlerin ortak mücadele platformudur. Biz bunu 7 Haziran seçimlerinde, 31 Mart yerel seçimlerinde nasıl olacağını gördük” diye konuştu. 
 
DEVRİMCİ PARTİ: DİRENCİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ
 
Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren de, yaptığı konuşmasında “Saray iktidarının zulmü karşısında Kürt halkı ile yan yana tek adam diktatörlüğüne karşı direncimizi yükselteceğimize yoldaşlarımız önünde söz veriyoruz. Tarih bir gün diktatörlüğünü sürdürebilmek için suni savaş gündemi yaratanları mutlaka yargılayacaktır. Mücadeledeki yükseliş sokakta, alanlarda yerimizi almamızı çağırıyor” ifadelerini kullandı.
 
PKK öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın “Teslimiyet ihanete, direniş zafere götürür” sözünü hatırlatan Öneren, “Aziz Güler’in (BÖG Komutanı) dediği gibi ayakkabı bağlarımızı sımsıkı bağladık ve saatimiz de devrime ayarladık” dedi. 
 
ESP: ÇOĞRAFYA KÜRTLERİN ÖZGÜRLÜK SİYASETİYLE ŞEKİLLENİYOR
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi(ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise, “Bu coğrafyanın kaderi ya da kadersizliği, politikası ya da politikasızlığı Kürt halkının mücadelesi ve onun merkezinde durduğu politik özgürlük siyasetiyle şekilleniyor” diye belirtti.
 
Rejimin sömürü siyaseti üzerine kurulu olduğunu ifade eden Tümüklü, “O nedenle terk etmiyor savaşı. Barış isteyen, demokrasi isteyen bu halka tankları, tüfekleri asimilasyonu ile gidiyor ama her seferinde ‘Bijî berxwedan’ sloganını buluyor karşısında" diye konuştu.
 
Tümüklü,  konuşmasına şöyle devam etti: “Kaderimiz bu coğrafyada ortak. Gezicilerle, Kaz dağlarında ortak. Türkiye işçi ve emekçileriyle ortak. Bunu birleştirmek zorundayız. Kobane ruhu ile Gezi ruhunu birleştirmek zorundayız. Biz bunu birleştirirken bambaşka bir coğrafyayı yaratacak olan cesareti oluşturacağız. Faşizme karşı iki şey yapmak zorundayız. Savaşa karşı savaşmak zorundayız ki barışa kazanalım. Dayatılan inkara ve asimilasyona karşı direnişi örgütlemek zorundayız. Biz bu zamandan geçiyoruz. Biz teslim olmayanlar kuşağından gelenler olarak buna asla boğun eğmeyeceğiz.”
 
KESK: SAVAŞ REJİMİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ
 
Konuşmasında Türkiye’deki ezilen hakların bir “varlık ve yokluk” mücadelesi yürüttüğü üzerine duran KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de, “Rejimin karakteri belli. Tüm dünyada sağ popülist rejimlerin uygulamış olduğu politikalar insanlık tarihi açısından da bir savaş rejimiyle karşı karşıyayız” dedi. 
 
Bozgeyik, yoğun faşizan baskılara karşı ortak mücadele hattının örülmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Kongre, faaliyet raporlarının okunmasıyla sürüyor.