Mesud Barzani'den Rusya'ya çağrı: Devreye girin

img
ANKARA – Federe Kürdistan Bölgesi eski Başkanı Mesud Barzani, Erbil’de kabul ettiği Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan Suriye’deki Kürt halkının daha fazla acı çekmesine yol açacak bir olay ya da değişimi engellemek için Rusya’nın rol oynamasını istedi.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Türkiye’ye Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri operasyon için yeşil ışık yakmasıyla eş zamanlı olarak Irak’a ziyaret düzenledi. Lavrov, Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Hewler’de ve Bağdat’ta çeşitli temaslarda bulundu.
 
Lavrov, temasları kapsamında Hewler’de eski ve yeni başkanlar Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani’yle biraraya geldi.
 
Yapılan bu görüşme sonrası Mesud Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, Kürt liderin Rusya’dan Fırat’ın doğusu için devreye girmesini ve Suriyeli Kürtleri korumasını istediği belirtildi.
 
Açıklamada “Başkan Barzani, Suriye’deki Kürtlerin geleceğiyle ilgili endişelerini Rusya Dışişleri Bakanı’na iletti ve Rusya’nın, Suriye’deki Kürt halkının daha fazla acı çekmesine yol açacak bir olay ya da değişimi engellemek için rol oynamasını istedi” denildi.
 
‘RUSYA’NIN YETKİLERİNİ KULLANMASINI TALEP ETTİ’
 
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro üyesi Hoşyar Zebari de, Mesud Barzani’nin görüşmede “Rojava’da insani bir dramın yaşanmasını istemediklerini, bu nedenle Moskova yönetiminin bu konuda tutum almasını” talep ettiğini belirtti.
 
Yapılan görüşmede Irak’a ve enerjiye ilişkin gündem maddelerinin de ele alındığını paylaşan Zebari, Mesud Barzani’nin Suriye’ye ilgili taleplerini ise şöyle aktardı: “Rojava’daki gelişmeler de ele alındı, özellikle Fırat’ın doğusunda yaşanan olaylar görüşüldü. Bu konuda da ortak bir görüşte mutabık kalındı. Biz açıkça bölgede yaşanan askeri bir eylemden sonra oluşabilecek istikrarsızlıkta endişe duyduğumuzu dile getirdik. Başkan Barzani o bölgede insani bir dramın yaşanmaması ve yeni bir göç dalgasının oluşmaması için Sayın Lavrov’dan Rusya’nın yetkilerini kullanmasını talep etti.”