Demokrasi Nöbeti'nde konuşan Sarısaç: Biz kalacağız ama kayyum ve Saray gidecek

img

VAN - HDP Milletvekili Murat Sarısaç, “Bu faşist ve soykırımcı zihniyetleri engellemek, yenmek için ne gerekiyorsa ama ne gerekiyorsa elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Biz kazanacağız, biz burada kalacağız, gidecek olanlar kayyum ve kayyum zihniyetinde olan Saraydır” dedi.

 
Van’daki Demokrasi Nöbeti 23’üncü gününde de HDP İpekyolu İlçe binası önünde yapılan açıklama ile devam etti. Basın açıklamasına HDP milletvekillileri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamanın yapıldığı alan polis araçlarıyla kapatılarak yurttaşların açıklamaya katılması engellenirken, “Kayyum idaresi değil halk iradesi” yazılı pankart açıldı. Nöbet eyleminde konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, 23 gündür alanda olduklarını ve alanlarda olmaya devam edeceklerini söyledi.
 
'40 YILDIR BOYUN EĞMEDİK, EĞMEYECEĞİZ'
 
Kayyum tarafından çalınan haklarını 23 gündür aradıklarını söyleyen Sarısaç, “Çeşitli oyunlarla halkın büyük bir irade beyanı ile seçtikleri belediye başkanlarını görevden alan bu ceberut devlet anlayışı halka, biz seçilmişlere baskı uygulayarak büyük bir zulüm ile yapılan hukuksuzluğu engellemeye çalışıyorlar. Biz de onların bu zulmüne karşı direnmeye devam ediyoruz. Ne yapılması gerekiyorsa halkımızla beraber bunu yapmaya devam edeceğiz. Bu halk 40 yıldır nasıl boyun eğmediyse bugün yine dimdik ayakta, yine boyun eğmiyor. Bunu gördükleri için aynı şekilde polisiyle, valisiyle, askeriyle tüm yetkilileriyle bunu durdurmaya çalışıyorlar. Halk 23 gündür Amed, Van ve Mardin’de bunlara boyun eğmediklerini gösteriyor, tepkilerine devam ediyor. Halk teslim olmayacağını ve boyun eğmeyeceğini söyleyerek buralarda direniyor” dedi. 
 
'KENAN EVREN'İN UZANTISI OLAN BU HÜKÜMETİ MAHKUM EDECEĞİZ'
 
Araçlarla etraflarının çevrildiğine ve halkın alana gelmesine engel çıkartıldığını söyleyen Sarısaç, “Polisin elindeki kameralarla en demokratik sloganı atan insanları suç işlemiş gibi gözaltına alıyor. Geçtiğimiz gün burada bir gencimiz Kürdistan dediği için gerekçe göstermeden gözaltına alınmaya çalışıldı. Polisler bu hukuksuzluklarına gerekçe dahi gösterecek durumda değiller. Saray nasıl bu darbeyi yaparken bu kayyumlara gerekçe gösteremiyorsa onların yansıması, turnusol kâğıdı olan polisler de hiçbir gerekçe göstermeden ya kalkanını kullanıyor, ya gaz bombasını kullanıyor ya da Sarayın güdümüne giren yargısıyla insanları gözaltına alarak etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Saray, yargı, polis ve asker bir olmuş Kürtlerin irade beyanını yok saymaya ve buna karşı çıkanı da bastırarak, döverek, gaz bombalarıyla ya da gözaltına alarak bastırmaya çalışıyor. Ama Diyarbakır zindanlarından nasıl ki Esat Oktaylara boyun eğmediysek, bugün de Kenan Evren’in uzantısı olan bugün ki faşist hükümeti mahkum edeceğiz” dedi.
 
‘BİZ KALACAĞIZ KAYYUM VE KAYYUM ZİHNİYETİ GİDECEK’ 
 
Bölgede yıllardır katliamların sürdüğünü ve katliamlara karşı direnişinde devam ettiğini belirten Sarısaç, “Onların daha önce yaptığı katliamlar bize nasıl geri adım attırmadıysa bugün de aynı şekilde hepimizi isterse tutuklasınlar, zindanlara dahi doldursalar biz haklı olduğumuz için bundan geri adım atmayacağız. Amed’de, Van’da, Mardin’de, Kürdistan’da ve Türkiye’nin her yerinde demokrasiye inanan, barış umudu olan herkes adına bir söz veriyoruz ki ne yaparlarsa yapsınlar, nasıl geliyorlarsa gelsinler, kimleri gözaltına almak istiyorlarsa istesinler biz geri adım atmayacağız. Buradaki eylemselliklerimiz de burayla sınırlı kalmayacak. Çünkü biz haklı olduğumuzu biliyoruz. Barışı egemen kılabilmek için bu faşist ve soykırımcı zihniyetleri engellemek, yenmek için ne gerekiyorsa ama ne gerekiyorsa elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Bunun sözünü bütün halklarımıza veriyoruz. Biz kazanacağız, biz burada kalacağız gidecek olan kayyum ve kayyum zihniyetinde olan Saraydır” dedi.
 
Açıklama “Direne direne kazanacağız” sloganı ardında yapılan oturma eylemi ile son buldu.