BM raportörleri Diyarbakır’ı ziyaret edecek

img

DİYARBAKIR - HDP Dış İlişkiler Komisyonu, hazırladığı kayyum dosyasıyla uluslararası alanda kayyum atamalarına karşı harekete geçti. Bu kapsamda BM raportörleri Ekim ayında Diyarbakır’a ziyaret gerçekleştirecek. 

İçişleri Bakanlığı’nın Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarını görevlerinden uzaklaştırarak yerine kayyum ataması ardından partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) kararıyla başlayan “Kesintisiz eylem” süreci devam ederken, HDP Dış İlişkiler Komisyonu uluslararası alanda harekete geçti. 
 
Dış İlişkiler Komisyonu, “siyasi darbe” olarak değerlendirdiği kayyum atamalarına karşı hazırladığı geniş kapsamlı dosyayı bütün kurumlar ve elçiliklere gönderdi. Komisyonun gönderdiği kayyum dosyalarına kısa bir sürede Avrupa başta olmak üzere Amerika ve Rusya’dan kayyum uygulamalarının yanlış olduğuna dair geri dönüşler oldu, bu konuda açıklamalar yapıldı.  
 
AK YEREL YÖNETİMLER KONGRESİ DİYARBAKIR’I ZİYARET EDECEK
 
Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi’yle diyaloga geçen komisyon, görevden uzaklaştırılan belediye eşbaşkanları ile 30 büyükelçiliğin ve uluslararası basın kuruluşlarının görüşmesini de sağladı. Bu kapsamda BM raportörleri Ekim ayı içerisinde Diyarbakır’a ziyaret gerçekleştirecek. Raportörler, bölgede belediyelerin durumuna dair bir takım gözlem ve temaslarda da bulunacak. 
 
KAYYUM AVRUPA KONSEYİ GÜNDEMİNE TAŞINACAK
 
Komisyon, temas halinde olduğu uluslararası kurumlar aracılığıyla kayyum atamalarını Avrupa Konseyi’nin çeşitli oturumlarında gündeme getirecek. Bu temasla birlikte görevden uzaklaştırılan HDP’li belediye eşbaşkanları, birçok dünya ülkesinde bulunan belediye başkanlarına yaşadıkları hukuksuzluğu ve kayyum uygulamalarına dair bilgilendirmede bulundu. 
 
ULUSLARARASI KURUMLAR ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİRECEK
 
Komisyonun çalışmaları kapsamında önümüzdeki günlerde birçok uluslararası kurumun içinde bulunduğu heyetlerin Diyarbakır, Mardin ve Van’a ziyaretlerinin sağlanacağı da öğrenildi.
 
HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'nde 18 Eylül'de görülecek duruşmasına katılacak olan heyetlerin, duruşmanın yanı sıra kayyum uygulamalarını teşhir edecek çalışmalar yürütecek. 
 
ULUSLARARASI DAYANIŞMA AĞI GENİŞLETİLDİ
 
Partinin kayyum atamalarına karşı uluslararası alanda yürüttüğü çalışmalara ilişkin konuşan HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, kayyum atamalarının yapıldığı 19 Ağustos’tan bu yana uluslararası alanda yoğun mesai harcadıklarını belirtti. Özsoy, bununla uluslararası dayanışmayı genişleterek kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.
 
‘KAYYUM REZALETİNİ DUYMAYAN KALMADI’
 
Kayyum atamalarına tepkilerin yükseldiğini ifade eden Özsoy, “Dünyada bu kayyum rezaletini neredeyse duymayan kalmadı. Avrupa’daki bütün sosyalist ve sosyal demokrat partilerin çatı örgütü olan Avrupa Sosyalist Partisi, en üst perdeden açıklamalarını yaptı, dayanışmalarını ifade etti. Uluslararası kamuoyunda bu kayyum rezaletinin tamamen gayrimeşru olduğu konusunda bir kanaat oluşabildi” dedi.
 
‘KAYYUM SİYASETİNİ ULUSLARARASI ALANDA TEŞHİR ETTİK’
 
DBP’li belediyelere kayyum atamalarının yapıldığı 2016 yılından bu yana kayyumlarla ilgili uluslararası alanda çalışmalar yürüttüklerini aktaran Özsoy, “Kayyum siyasetini, mantığını uluslararası alanda çok önemli oranda zaten teşhir etmiş durumdayız. Şimdiki çalışmalarımız eski sürecin devamı olarak da kabul edebileceğimiz yeni bir sürecin başlangıcı. Türkiye’de biraz normalleşen bir süreç beklenirken, pimi çekilmiş bir el bombası gibi 3 tane belediye eşbaşkanımızı görevden aldılar” diye belirtti. 
 
AVRUPA VE AMERİKA’YA HEYETLER GÖNDERİLİYOR
 
Partisinin MYK kararıyla başlayan “kesintisiz eylem” sürecine denk bir çalışmanın uluslararası alanda yürütüleceğinin altını çizen Özsoy, “Eş Genel Başkanımızın da aralarında bulunduğu bir heyet Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta temasları sürüyor. Yine Amerika ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine çok sayıda heyetler gönderiyoruz. Diplomasi çalışmalarımızda kayyum rezaletini teşhir ederek, insanların bu konuda aktif, somut tavır almasını sağlayacağız. Bu konuda meşruiyeti tamamen sağladık” dedi.
 
İSVEÇ PARLAMENTOSU’NDA KAYYUM OTURUMU
 
Geçtiğimiz hafta İsveç Ulusal Parlamentosu’nda kayyum atamalarıyla ilgili oturum gerçekleştirildiği bilgisini de veren Özsoy, kayyum atamalarını Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi’nin acil gündemlerine almayı hedeflediklerini söyledi. 
 
Özsoy, kayyum gündemli diplomatik temaslarında Avrupa’da bulunan belediyelerle HDP’li belediyeler arasında “kardeş belediyecilik” noktasında da çalışmalar sürdürdüklerini aktardı.
 
MA / Özgür Paksoy