HDP’den şerh: Maddeler, genel yararı ve kamu vicdanını esas almamakta

img
ANKARA - Torba teklife muhalefet şerhi veren HDP, çiftçinin ödeyeceği faiz oranının yüzde 5 arttığı, yurttaşların ÖTV zammı ile karşı karşıya kaldığını belirtti. "Maddeler, genel yararı ve kamu vicdanını esas almamakta" denilen şerhte, kâğıt, kağıdın ithali, baskı malzemelerindeki KDV ve gelir vergisinin kaldırılması gerektiği vurgulandı.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP), AKP milletvekillerinin imzasıyla Meclise sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 18 maddelik Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine muhalefet şerhi düştü. 
 
HDP, tarımsal kredi borçlarının yapılandırılması, basılı kitap ve süreli yayınların teslimini katma değer vergisinden (KDV) istisna etmeyi ve petrol piyasasında düzenlemeleri de içeren torba yasa teklifine düştüğü muhalefet şerhinde, iktidarın seçim öncesi Meclis gündemine getirdiği torba teklifin, seçime ve ranta endeksli olduğu belirtildi. Torba teklife, sorunların görülmediği ve çözüm üretilmediği eleştirisinin getirildiği şerhte, AKP’nin çıkmazda olduğu ve 31 Mart seçimleri öncesi çıkmazdan kurtulmak için bu ve benzeri torba yasa tekliflerinin Meclis gündemine getirildiği görüşüne yer verildi.
 
KARL MARX VURGUSU
 
Rant ve seçim endeksli torba tekliflerin, hukuk devleti ilkesinin yozlaşma sebebi olduğunun belirtildiği şerhte, Karl Marx vurgusu da yapıldı. Söz konusu şerhte, “Karl Marx’ın, 1842-43 yılları arasında Rheinische Zeitung gazetesi için Ren Eyalet Meclisi’nde 1841’de yürütülen ‘Odun Hırsızlığı Tartışmaları’ ile ilgili yazdığı bir dizi makaleden ilhamla, ilgili kanun teklifinin çok sayıda maddesi için şunları söyleyebiliriz: İlgili maddeler, genel yararı ve kamu vicdanını esas almamakta; toplumun bir kesiminin beğenisini karşılamak üzere seçim öncesi siyasi rant sağlamayı amaçlamaktadır. Böylece ortaya genel yararı gözetmek zorunluluğu ile bağlayıcılığı olan bir kanun değil, toplumun belli bir kesimi ile siyasi iktidar arasında bir ayrıcalık sözleşmesi açığa çıkmaktadır” denildi. 
 
ÖDENME TARİHİ ÖNE ÇEKİLİYOR
 
Şerhte, teklifin alınan geri kazanım katılım paylarının beyan edildikleri ayın son gününe kadar ödenmesinin sağlanmasının amaçlandığı 5’inci maddenin, yurttaşların aleyhine olduğu belirtildi. Söz konusu maddeye ilişkin, “Yurttaşlar poşet hariç söz konusu listede yer alan diğer kalemlerin geri kazanım katılım payı ödemesini ‘beyanı takip eden ikinci ayın son gününe kadar’ ödemek yerine ‘aynı ayın sonuna kadar’ ödemek zorunda kalacaklardır. Bu düzenlemeyle böylelikle yurttaşların yapması gereken bir ödemenin son tarihi öne çekilmiş olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
 
BASILI KİTAP VE SÜRELİ YAYINLAR İLE İLGİLİ DÜZENLEME
 
Şerhte, basılı kitap ve süreli yayınların teslimini KDV’den istisnayı amaçlayan düzenlemenin yayıncılığın içerisinde bulunduğu sorunları kapsamadığı yönünde eleştiri getirildi. Şerhte, “Yayıncılık dünyasının talepleri doğrultusunda kâğıtta da KDV sıfırlanmalı, kâğıt ithalatı için ödenen yüzde 8’lik KDV, baskı malzemeleri için ödenen yüzde 18’lik KDV, yazar ve çevirmenlerden alınan yüzde 18’lik KDV ve yüzde 17’lik gelir vergisi kaldırılmalıdır” ifadeleri yer aldı.
 
‘YURTTAŞLAR ÖTV ZAMMI İLE KARŞI KARŞIYA’
 
 Cep telefonları ile diğer alıcısı bulunan verici portatif (cellular) telsiz telefon cihazlarının, özel tüketim vergisi oranlarının yüzde 50’ye kadar arttırabilmesini öngören düzenlemenin ise yurttaşların ÖTV zammı ile karşı karşıya bırakacağı belirtildi.
 
ÇİFTÇİNİN YAPILANDIRMA İLE  ÖDEYECEĞİ MİKTAR YÜZDE 5 ARTTI
 
Teklifin  çiftçi borçlarının yapılandırılmasını öngören madde ile ilgili şerhte, AKP hükümetinin politikaları nedeniyle çiftçilerin giderek borçlandığı hatırlatılarak, düzenlemenin çiftçinin yapılandırma ile ödeyeceği miktarı belirlemek için kullanılan faiz oranının yüzde 5’lik bir artışla, yüzde 10 olarak belirlendiği yer aldı.
 
MA / Diren Yurtsever