Temelli: Ya son vereceğiz ya da daha kötüsünü yaşayacağız

img

MERSİN - HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 24 Haziran’ın önemli bir eşik olduğunun altını çizip, “Ya buna son vereceğiz ya da bu güne kadar yaşadıklarımızın çok daha kötüsünü yaşamak zorunda kalacağız” dedi. 

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve beraberindeki HDP’li heyet DİSK’e bağlı Genel İş Mersin Şubesi’nde Akdeniz Belediyesi’nde güvenlik soruşturması kapsamında işten çıkarılan işçilerle bir araya geldi.  
 
7 Haziran seçimlerinden sonra Suruç, Ankara, Diyarbakır ve Antep’te bombaların patlamasına dikkat çeken Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Gözleri kara bir hükümet bizim seçimlerimizi ve irademizi hiçe saydıkları yetmiyormuş gibi sadece onlar ile kalmadılar. Aynı zamanda işçilerle ve emekçilere yönelikte bir saldırı gerçekleştirdiler.  İşte o saldırın ve kayyumun yapıldığı illerden biride Mersin’in Akdeniz Belediyesi’dir ve Akdeniz Belediye Eşbaşkanı’dır.  Biz burada raporlarımızı sayın vekilimize ve genel başkanımıza sonmuşuz, ancak erken genel seçim, aslında baskın seçim gündeme geldi. Bu baskın seçim işçi ve emekçiler için önemlidir. Çünkü demokrasinin, hukukun, eşitliğin, barışın olmadığı yerde zulümdür. Aramızda işinden olmuş bebeği ile gelen anne, sadece babası cezaevinde diye işinden oldu. Bunun gibi haksız bir şekilde işinden edilen yüzlerce arkadaşımız var” dedi. 
 
‘AKP İKTİDARINI DEVİRMEK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’
 
“Biz emekçiler olarak bu otoriter diktatör rejime 24 Haziranda net bir cevap vereceğimizi burada bulunan HDP’li heyete de net bir şekilde söylüyoruz” diyen Göksoy, “Biz çocuklarımızın geleceği için, barış, emek ve ekmek için her türlü bedeli ödedik. Ancak bu iktidarı alaşağı edemedik. Fakat 24 Haziran’da sadece devrimcilerin, Kürtlerin, sosyalistlerin ve demokratların değil Türkiye’de yaşayan tüm halkların netleşme günüdür. Biz emekçiler olarak burada net olduğumuzu ve bu iktidarı devirmek için AKP diktatörlüğünden kurtulmak için sokaklarda, mahallelerde yani yaşamın her alanlarında bunun propagandasını yapacağız. Şuanda bizim işimizden de aşımızdan da önemli olan bu seçimlerdir, bu seçimlerde AKP iktidarını devirmek için mücadele edeceğiz. Bu iktidar gittikten sonra demokrasinin ve barışın geleceğine de inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 
‘HAK GASPLARI VAR’
 
Kendisinin Üniversite emekçisi olduğunu, anne ve babasının ise fabrika işçisi olduğunu belirten HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Fakat ne çocukluğumda ne de çalışma hayatımda işçi ve emekçiye zulmün bu derece yükseldiği bir dönemi hiç yaşamadık. Türkiye tarihinde işçi ve emekçilerin düşmanları var oldu, ancak bu denli bir yönelim görülmemiştir. İşçi ve emek düşmanlığı ile karşı karşıyayız. 24 Haziran’da seçimler yapılacaktır. Bu günden sonra en önemli gündemimiz budur. Bu ülkede savaş, şiddet ve zulüm var, birde emeğin hakların, sosyal hakların gaspı var. Tüm bunların bir biri ile ilişkisi var. Bu iktidar bir iktidar bile olmaktan çıkmıştır. Artık ceberrut bir yapıya dönüşmüş bir tekçi zihniyet her şeye el koyma peşinde, her şeyi yutan bir kara deliktir. Savaş ve yolsuzluk politikaları ile ayakta durmaya çalışan bir ceberrut anlayışla karşı karşıyayız. 24 Haziran seçimleri bu anlamıyla bizim için artık çok önemli bir eşiktir. Ya buna son vereceğiz ya da bu güne kadar yaşadıklarımızın çok daha kötüsünü yaşamak zorunda kalacağız” dedi. 
 
‘ÜLKE KHK’LERE YÖNETİLİYOR’
 
Osman Baydemir ve Selma Irmak’ın vekilliklerinin düşürülmesine tepki gösteren Temelli, “Neden bunu yapıyor. 24 Haziran’a şurada kaç gün kalmıştır, dönem sonuna bile bırakmıyor. Buna bile tahammül edemeyecek kadar artık kötülük vücut bulmuştur AKP iktidarında. Bu denli içleri ve zihniyetleri kötüdür. 15 Temmuz darbe kalkışmasını bahane ederek on binlerce insan KHK’lar ile işinden edilmiştir. Bende ihraç edildim biliyorsunuz. Bizim hiçbir yasal hakkımız yoktur. Bizim şimdi tek yasal hakkımız mecliste kurulan komisyonlar. Komisyona bir dilekçe verdik bakalım ne zaman bize sıra gelecek. Benim ömrüm yetmeyecek, umarım genç arkadaşlarımın ömrü yeter. Biz ihraç edilenlerin tek bir özelliği var, hepimiz muhalifiz, yani bu taşeron sistemine muhalifiz. Bu güvencesiz çalışmaya muhalifiz. Bu sisteme bu rejime muhalifiz. Muhaliflerden kurtulmanın yolu olarak KHK’ler ile ülkeyi yönetiyorlar. Bakın OHAL yine 3 ay uzatıldı. Neden çünkü bunlar güzelliğe düşman, doğaya düşmandırlar. Bunların dertleri insanı insana kırdırtmak ve düşman etmektir, çünkü bununla ayakta durmaya çalışıyorlar. Gırtlaklarına kadar burca batmışlar. Kalkıp Mersin’de 20 milyar dolara Nükleer Santral yapıyorlar. Bu parayı Ruslar bulup getirmeyecektir. Yeni bu bunlara bulduracaklardır. Türkiye’nin en pahalı elektriğini yine bu ülkeye satacaklar, işte bu nasıl yoksullaştığımızın bir örneğidir. Mersin tarımını, ekonomisini çökertecekler, bu havzayı uranyum çöplüğüne çevirecekler. Çünkü bunlar insana düşmandır. Bunlar doğaya güzelliğe düşmandır. tıpkı o ÖSO çeteleri var ya yağma görüntülerini gördük, bunlar onun kravat takmış, takım elbise giymiş halidir. Yaptıkları yağmadır, talandır. İşte bu yalana, bu talana ancak birlikte mücadele ederek dur diyebiliriz. Ben inanıyorum ki bu mücadelenin sonuna geldik, bu gidişata dur demek için halklar olarak HDP bu mücadelenin öncüsüdür.  Tüm halkları bu temelde mücadeleye davet ediyoruz” diye belirtti.
Temelli daha sonra ise işçilerin sorunlarını dinledi.
 
‘BİR DEMOKRASİ AÇIĞI VAR’
 
Son olarak HDP’li heyet Yenişehir ilçesinde bulunan Dia Centr Toplantı Salonu’nda Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) ile bir araya gelerek, Mersin’deki programlarını sonlandırdı. Burada konuşan Temelli, “Bugün bir seçim sathına girdik, 66 gür sonra olağan üstü yasalar ile olağan üstü seçime gireceğiz. Türkiye bir sıkışmışlık yaşıyor. Bunu nasıl aşarız, bundan nasıl kurtuluruz tartışma zemininden yoksun kaldık. 24 Haziran önemli bir demokrasi hamlesi olabilir. Yüzyıllık bir demokrasi açığı var” dedi. 
 
Türkiye’de bir vesayetçi sistemin olduğunu değinen Temelli, her 10 ile 15 yılda bir vesayetçi sistemin yenilendiğini ifade etti. 7 Haziran sonrası AKP iktidarının şiddetle halkın üzerine gittiğini ifade eden Temelli, şöyle konuştu: “Tüm demokrasi güçlerinin yan yana gelmesi ve bu mücadelede yer alması gerekiyor. Hayırların Türkiye demokrasisi için büyük umut olacağına inanmıştık, şimdi de diyoruz ki herkes kendi mücadelesi ile demokrasi inancı ile gelsin diyoruz” dedi.
 
Temelli’nin konuşması ardından ise toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti.
 
‘NEWROZ RUHU İLE 1 MAYIS’A’
 
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ve HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, STÖ temsilcileriyle Eğitim Sen Tarsus Şube binasında bir araya geldi. AKP’nin politikasında yağma ve talan siyasetinin en açık ve net kurumsal biçimde işletildiğinin altını çizen Ayhan Bilgen, 24 Haziran’ın önemli bir dönüm noktası olacağını ve bu noktadan tüm kesimin elinden geleni yapması gerektiğini belirti. 
 
Türkiye'de seçimlerde spekülasyon ve şaibenin sürekli olduğuna dikkat çeken Bilgen, "En son 16 Nisan'da hepimiz gördük. Bunun için ilk defa kanun çıkarıldı. Adeta hile yapmayı kolaylaştıran kanunlar çıkarıldı. Bunun önüne geçmek için tüm muhalefet birlikte hareket etmeli" dedi. 1 Mayıs İşçi Bayramı’na değinen Bilgen, "Newroz'a harcadığımız gücümüzü 1 Mayıs için de harcayalım. Kitlesel bir şekilde alanlarda olacağız" şeklinde konuştu.
 
Son olarak konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, AKP’nin savaş ve sömürü ile ayakta durduğunu ve tüm kesimlere saldırdığını kaydetti. Taşdemir, "Önümüzde iki seçenek var. Ya tek adam yönetimiyle yaşayacağız. Ya da parlamenter sistemi hep birlikte yaşayacağız. Bunu HDP yapabildiği için sürekli saldırı altındadır" diye konuştu.
 
Toplantı STÖ’lerinin görüş ve düşüncelerini dile getirmesiyle son buldu.