Avrupa’dan Federe Kürdistan’a kongre mesajları: HDP’nin yanındayız

img
ANKARA - HDP kongresine katılan Ortadoğu ve Avrupa’dan siyasi parti temsilcileri, barış ve demokrasi mücadelesinde HDP’nin yanında olduklarının mesajını vererek, birlikte mücadele ile demokrasi ittifakının güçleneceğini vurguladı. 
 
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirdiği kongreye, on binler akın etti. “Çözüm Biz’de” sloganıyla gerçekleştirilen kongrede, Kürdistani ittifak ile demokrasi ittifak ruhunun yanı sıra uluslararası dayanışma öne çıktı. 
 
Avrupa ve Ortadoğu’dan gelen kongre konukları, HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy tarafından tanıtıldı.  
 
MÜCADELENİN KARARLILIĞI
 
Salondakilere seslenen AP Sol Grup Eş Başkanı ve Almanya Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan, “Size seslenmekten onur duyuyorum. Bugün gönülden dayanışmamızı size ifade etmek için buradayız. Zorlu koşullarınızı çok iyi anlıyoruz. Özellikle 2015 ve 2018 seçimlerindeki başarınızla Erdoğan hükümetini engelleyecek bir mücadele haline geldiniz. Çok büyük başarı gösterdiğiniz seçimler hem Kürt hem Kürtler arasında ne kadar köklü olduğunuzu gösteriyor. Büyük baskılar altında mücadelenizin kararlılıkla yürüdüğünü görüyorum. Erdoğan’a karşı önemli bir rol oynuyorsunuz. Partinizi kapatmaya çalışıyorlar.  Tutuklananlar var. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın cezaevinde olması, Osman Kavala’nın cezaevinde olması kabul edilemez. Herkese dayanışmamızı ve selamlarımızı gönderiyoruz. Yılmayacağız, bu insanların koşulsuz olarak serbest bırakılması için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 
 
DEMOKRASİ İTTİFAKI GÜÇLENECEKTİR
 
Avrupa Özgür İttifakı (EFA) Başkanı Lorena López de Lacalle, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile cezaevindeki tutuklu siyasetçileri selamlayarak, “Kobanê direnişini selamlıyoruz. Erdoğan rejiminin baskısı sizi durdurmadı, durduramayacak, çözüm sizsiniz. Direneceksiniz ve başarıya ulaşacaksınız. Zor dönemlerden geçiyoruz ama bu önemli anları birlikte yaşıyoruz. Demokratik ittifaklar güçlenecektir. Bizler sizinle birlikteyiz. 2023’te siz kazanacaksınız, biz de sizlerle kazanacağız” ifadelerini kullandı.
 
‘HDP’SİZ DEMOKRASİ OLMAZ’
 
Avrupa Parlamentosu’ndan temsilen kongrede olduklarını dile getiren AP SD Grubu Parlamenteri Thijs Reuten, “Sizin demokrasi ve temel haklar için mücadeleniz, üye ve yöneticilerinizin tutuklanmasına neden oldu. Onlar bir an önce serbest bırakılmalı. Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve diğer tutsaklar için özgürlük. İnsan hakları ihlallerini, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle kadınların haklarının ellerinden alınmasını lanetliyoruz. HDP olmaksızın Türkiye’nin demokrasisi olamaz. Türkiye’nin otokrasi değil, demokratik bir devlet olmasını istiyoruz. Biz adalet ve demokrasi mücadelenizi destekliyoruz” diye konuştu. 
 
ÇİPRAS ADINA SELAMLAMA
 
Yunanistan ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) Lideri Aleksis Çipras adına HDP kongresini kutlayan AKPM Birleşik Sol Grup Başkanı George Katrougalos, “Sizinle birlikte AİHM kararlarının bir an önce uygulanmasını istiyoruz. Bir an evvel Demirtaş, Kavala ve diğer tutsakların serbest bırakılmasını istiyoruz. Sadece kendiniz için değil, Türkiye demokrasi güçleri için mücadele ediyorsunuz. Sizi zorlayacaklarını düşünüyorlar. Ancak siz ne kadar zorlarsanız, onlar o kadar güçlenir. Kazanacaksınız, sizler için ve bizler için” dedi. 
 
FİLİSTİN’İN SELAMLARINI GETİRDİK
 
Lübnan Komünist Partisi Genel Sekreteri Hanna Garib, kongrede olmaktan onur duyduklarını belirterek, “Bizler kongrenizde sadece aranızda bulunmak için değil, sürekli sizin yanınızda olmak, mücadelenizi desteklemek amacıyla bütün Kuzey Afrika’dan Ürdün’e buradayız. Bizler Amerikan emperyalizminin ve kapitalist sistemin ezilen halkları, demokratik güçleri olarak hep beraber tek davamız var. Bu dava hep birlikte, omuz omuza olacağız. Aranızda bulunurken, bizler şu anda İsrail siyonizmine karşı mücadele eden Filistin halkının selamlarını getirdik. Bizler sizlerle birlikte, yanınızda olacağız. HDP’yi kapatmak isteyenlere karşı yanınızdayız” diye belirtti. 
 
İRLANDA’DAN ‘BİR ARAYA GELME’ ÇAĞRISI 
 
Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden katılamayan davetliler de kongreye mesaj gönderdi. İrlanda’dan Sinn Féin Başkanı Mary Lou McDonald, gönderdiği kongre mesajında kongre salonunda hitap etmenin ayrıcalık ve bir onur olduğunu belirtti. Avrupa genelinde sol siyasetin birçok ortak zorlukla karşı karşıya olduğunun altını çizen McDonald, “Rusya'nın Ukrayna halkına karşı yürüttüğü emperyal savaş, en azından bir nesil boyunca Avrupa siyasetini değiştirdi. Tüm insanların kendi kaderini tayin hakkını savunmak için bir araya gelmeliyiz. Ayrıca, çatışmanın dehşetinden kaçan mültecileri savunmamızda da kararlı olmalıyız. Bu, insanlık ailesinin üyeleri olarak bizim sorumluluğumuzdur” dedi. 
 
Açıklamaların ardından konuklar, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile birlikte toplu fotoğraf çekti. 
 
‘ADALETSİZLİĞE KARŞI YANINIZDAYIZ’
 
McDonald, enerji ve yaşam maliyeti krizinin, işçiler ve aileler üzerinde muazzam bir baskı yarattığını vurgulayarak, şunları ekledi: “Sıradan insanları koruyan ve toplulukların yaşam standartlarını koruyan çözümleri savunmak, adalete, sosyal ve ekonomik adalete inanan bizlerin görevidir. Eşitlik ve özgürlük her zaman hedef olmalıdır. Türkiye halkının Erdoğan rejimi altında gerçek bir adaletsizlikle karşı karşıya olduğunuzu biliyorum. Siz demokrasiyi savunurken partinizin baskıyla karşı karşıya olduğunu biliyorum. Sinn Féin yanınızda.”
 
“Otoriterliği ve siyasi baskıyla etnik azınlık gruplarının yabancılaştırılması veya basın özgürlüğünün hedef alınması olsun, her türlü baskıyı kınıyoruz” diyen McDonald, “Rapor edilen bu tür insan hakları ihlalleri, hatta bir devlet tarafından hedeflenen bir nüfusa karşı kimyasal silah kullanımını kınıyoruz” diye belirtti. 
 
YUNANİSTAN MECLİSİ ÜYESİ: BERABER GÜÇLÜYÜZ
 
Yunanistan Meclis Üyesi Foteini Bakadima da gönderdiği mesajda, şunları söyledi: “DiEM ve MeRA25 adına, konferans için en iyi dileklerimi sunuyorum. Bizler için demokrasi ve şeffaflık, yalnızca partiler için değil ülkeler için de hayati önemdedir. Özellikle de bugün, totaliter rejimlerde mutlak güç uğruna temel insan hakları her geçen gün biraz daha aşındırılırken. Aynı zamanda, hepimiz bugün yalnızca var olmak için ortaya koyduğunuz gündelik mücadelenin de şahitleriyiz. Bu nedenle, tüm dayanışmamızla yanınızdayız. Yoldaşlar! Tüm demokratlar, ilericiler, enternasyonalistler olarak birlikte mücadele etmek ve gelecek nesiller için daha iyi bir gelecek inşa etmek bizim görevimizdir. Uluslararası dayanışma, bizi amacımıza ulaştıracak tek araçtır. Dostlar, beraber kazanacağız. Arkadaşlar, beraber daha güçlüyüz. Gidelim!” 
 
FEDERE KÜRDİSTAN’DAN MESAJLAR
 
HDP kongresine mesaj gönderen Goran Hareketi de, kongreyi kutlayarak, “Kongrenizin Türkiye ve Kürdistan halklarının arzuladığı zafere, barış ve huzurun tesisine vesile olmasını umuyoruz.  Kongrenizin Türkiye ve Kürdistan’daki sorunların çözümüne katkı sunmasını diliyoruz. Kongrenizin birlik ve dayanışmamızı büyütmeye vesile olmasını diliyor, hepinize başarılar diliyoruz” dedi. 
 
‘ORTAK YAŞAM RUHUNU DESTEKLİYORUZ’
 
Kongrenin Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye’nin sorunlarını çözmede ortak bir dilin bulunması zemini olması temennisinde bulunan Kürdistan Yurtseverler Birliği de (YNK), “Ortak yaşam ruhu ve huzura yönelik çabalarınızı destekliyoruz” mesajı gönderdi. 
 
Ulusal Reform Hareketi’nin gönderdiği mesajda, şu ifadeler yer aldı: “5’inci Olağan Büyük Kongreniz vesilesiyle sizleri ve mücadele arkadaşlarınızı içtenlikle selamlıyor, hepinize başarılar diliyoruz. HDP, Kürt halkının Bakur’daki büyük partilerinden biri, halkımızın geleceği için umuttur. Umut ediyoruz ki kongreniz gelecek ve çözüm için önemli kararların alındığı bir kongre olur.”
 
Kürdistan Ulusal Demokrat Birliği Polit Bürosu’nun mesajı şöyle: “Kürdistan Ulusal Demokrat Birliği Politbürosu olarak HDP’nin 5’inci Olağan Büyük Kongresini kutluyoruz. 5’inci Büyük Kongrenizin büyük başarılara vesile olmasını diliyoruz.” 
 
Kürdistan Demokratik Kurtuluş Hareketi de HDP kongresini kutlayarak, dayanışma mesajı verdi. 
 
‘HDP, BARIŞ VE DEMOKRASİYİ HEDEFLİYOR’
 
Kürdistan Emekçiler Partisi Politbürosu’da gönderdiği kutlama mesajında, “Kongrenizin çalışmalarınızın daha ileri bir noktaya taşınmasına ve Türkiye halklarının barış ve ortak yaşam hedefinizi gerçekleştirmeye katkı sunmasını umuyoruz” vurgusunda bulundu. 
 
Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi Siyasi Bürosu, HDP’nin Türkiye halkları için barış ve demokrasiyi hedeflediğini vurgulayarak, şu mesajı gönderdi: “Bütün baskı ve zorluklara rağmen akılcı politikalar yürüterek büyümeye devam etmektedir. Umut ediyoruz ki kısa sürede Halkların Demokratik Partisi’nin mücadelesi Türkiye’de barış, demokrasi ve huzurun inşasına vesile olur.”