Aydeniz: Özgür yaşamın yolu direnişten geçer

img
ŞIRNAK - KDP’nin Federe Kürdistan’da yürüttüğü baskı politikalarından dolayı göç eden yurttaşlara seslenen DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, “Özgür bir yaşam yaratmanın yolu direnişten geçer” dedi.
 
Federe Kürdistan Bölgesi’nde, Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) yürüttüğü anti-demokratik uygulamalara karşı halkın tepkisi devam ediyor. Behdinan bölgesinde, KDP'nin politikalarına tepki gösteren yüzlerce kişi gözaltına alınıp tutuklanırken, çok sayıda kişi de bölgeyi terketmek zorunda kaldı. Irak Hükümeti ve KDP arasında yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklı kamu çalışanları yıllardır maaşlarını tam olarak alamazken, ülkenin milli kaynaklarından olan petrolden gelen gelirler de adaletli bir şekilde dağıtılmıyor. 
 
Federe Kürdistan Bölgesi’nde halkın içinde bulunduğu krizi ve KDP’nin politikalarını değerlendiren Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, KDP’nin halka yönelik zulüm ve zorbalık politikası yürüttüğünü söyledi. KDP tarafından halka topyekün bir baskının yapıldığını ifade eden Aydeniz, “Başûr'da halkın bir bütünen büyük bedeller ödemesiyle bir statü elde edildi. Bunun için halkın iradesinin tanınması gerekiyor” diye belirtti. 
 
KDP POLİTİKASI
 
KDP’nin Federe Kürdistan halkı üzerinde yürüttüğü baskı politikasının Türkiye’de Kürtlere yönelik yürütülen politikalarla benzerlik gösterdiğini ifade eden Aydeniz, “Bugün Başûr’da KDP’nin yürüttüğü politikalar, Türkiye’nin 1980-90’lı yıllarda Türkiye Kürdistan’ında yürüttüğü politikalara benziyor. Eğer yönetimdeki iktidar belli bir ailenin veya siyasi partinin çıkarları doğrultusunda politika uygularsa halkçı, eşitlikçi ve özgürlükçü politikalar yürütülemez. Bugün Başûr’da aydınların, yazarların, sağlıkçıların ve öğrencilerin mücadelesinde, yönetimin politikalarından duyulan rahatsızlığı görüyoruz. Halk bu sisteme karşı sesini yükseltiyor. Çünkü hukuk, insan hakları ve özgür yaşam anlamında çok kötü durumlar yaşanıyor. Bu da KDP’nin eliyle yapılıyor. KDP, bu hukuk tanımaz politikalarını kendi çıkarları için uyguluyor. Bu konuda Türkiye’yi örnek alıyor. Türkiye de, Kürt halkına yönelik yürüttüğü politikaların aynısı Başur’da da KDP tarafından uygulanıyor” diye konuştu.
 
KÜRT DÜŞMANLIĞI 
 
Aydın, yazar, gazeteci, öğretmen ve işçilerin KDP’nin politikalarına karşı büyük bir direniş gerçekleştirdiğini aktaran Aydeniz, “Bu direniş KDP’nin yürüttüğü politikaların Başûr halkı için eşitlikçi ve demokratik olmadığını, halkın eşit ve özgür bir yaşamı için uygun politikalar yürütmediğini gösteriyor. Bu politikalar, KDP’nin kendi iktidarını sürdürmek için yaptığı zorbalıklardır. Türkiye’de nasıl ki iktidar halkın taleplerini karşılayamıyor ve bunun için zorbalık ve zulüm politikası uyguluyorsa, aynısını KDP’de Başû’da yapıyor. KDP de Türkiye gibi Kürt düşmanlığı yapıyor. Bu nedenle Başûr’da krizler bitmiyor” diye belirtti. 
 
'ÇÖZÜM DİRENİŞİTİR'
 
KDP’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde izlediği politikalar nedeniyle Kürdistanlı yurttaşların Avrupa ülkelerine göç ettiğini kaydeden Aydeniz, Belarus-Polonya sınırında yaşanan insanlık dramına dikkati çekti. Sınırda bekleyen binlerce mülteci arasında Kürdistanlı yurttaşların yoğunluğuna dikkat çeken Aydeniz, herkesin doğduğu topraklarda karnını doyurmak ve güvenli bir şekilde yaşama hakkının olduğunu söyledi. 
 
Aydeniz, “Özelikle Kürt coğrafyasında yaşamak, Kürtlerin hakkıdır. Çünkü yıllardır coğrafyası için mücadele veriyorlar. Hukuk tanımaz ve irade tanımaz politikalar karşısında mücadeleyi kendi toprağında vermek gerekiyor. Bütün bu savaşçı ve kirli politikalara karşı mücadelenin büyütülmesi gerekiyor. Toprağını terk etmek çare değil. Zulüm, baskı ve kirli politikalar bütün alanlarda yürütülüyor. Buna karşı topraklarında özgür bir yaşam yaratmanın yolu da direnişten geçer” şeklinde konuştu.
 
MA / Ömer Akın - Mehmet Güleş