Sarayın harcamalarına tepki AKP'li vekili kızdırdı

img

ANKARA – Cumhurbaşkanlığı sarayına alınan ejder meyvesinin tanesinin 60 TL, Emine Erdoğan’ın ‘hermes’ çantasının da 50 bin dolar olduğunu hatırlatan HDP’li Erdal Aydemir’e AKP’li Uğur Aydemir, “terör” kılıfıyla yanıt verdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Cumhurbaşkanlığı, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı’nın bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları; Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği bütçe ve kesin hesabı ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve Yatırım Ofisi Başkanlığı’nın Sayıştay raporları görüşmeleri devam ediyor.

Görüşmeler sırasında söz alan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik eleştirilerini sıraladı.

‘ERDOĞAN HERŞEYİN BÜYÜĞÜ’

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denince halkın aklına gelenleri sıralayacağını söyleyerek söze başlayan Aydemir, “Cumhurbaşkanı Hükûmet sistemi demek; en büyük insan, en büyük siyasetçi, en büyük cumhurbaşkanı, en büyük milletvekili, en büyük yargıç, en büyük savcı, en büyük asker, en büyük komutan, en büyük paşa, en büyük imam, en büyük akademisyen, en büyük, en büyük ekonomist, en büyük öğretmen, en büyük futbolcu, en büyük teknik direktör, en büyük ekonomi yazarı, en büyük rektör ve en büyük gazeteci, netice itibarıyla her şeyin en büyüğü! Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi denilince yasama, yürütme ve yargının bir kişinin elinde toplandığı ve bu kişinin de günlük hezeyanları, günlük düşüncesi ve o anda yaşamış olduğu saik neyse” dedi.  

‘YARGI İNTİKAM ALMA ARACINA DÖNÜŞTÜ’

Yasamanın adeta sarayın paspası haline getirildiğini belirten Aydemir, Meclis’i oluşturan milletvekillerinin tek işlevinin ise saraydan gelen yasa tasarılarına el kaldırmak olduğunu ifade etti. Yargının da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın intikam aracı haline geldiğini söylenen Aydemir, “En başta Demirtaş’ta kan davası güttü, bu kan davasında Demirtaş’tan intikam almak için mahkemeleri bir silah olarak kullandı, Demirtaş şu an cezaevinde. Yine aynı Cumhurbaşkanı Ahmet Altan’a yönelik göstermiş olduğu siyasi intikam duygularını mahkemeleri silah hâline getirerek Ahmet Altan’dan intikam aldı. Son olarak da Osman Kavala’ya duymuş olduğu kin ve nefretten dolayı mahkemeleri âdeta kendisinin kan davalısı olduğu birinden intikam alma aracı hâline getirdi. Yine, yerel seçimlerde kendisine muazzam bir yenilgi yaşatan partimiz HDP ’ye yönelik Kobanê kumpas davası ve Anayasa Mahkemesinde açılan kapatma davasıyla partimiz ve partililerimizden intikam alma saikleriyle hareket etmektedir” diye konuştu.

Getirilen rejim sistemiyle ekonomik kriz yaşandığını dile getiren Aydemir, “Bu ekonomik kriz neticesinde vatandaşa, halka önerilen reçete şu: Kuru soğan, ekmek, ayda iki kilo et yerine yarım kilo et ‘Sebze ve meyve yemeyin, turfan da yetiştirilen sebze ve meyveler sağlığa zararlı olduğu için asla ve kata yemeyin’ İşte, sizin ekonominin çözümüne sunmuş olduğunuz önerileriniz bunlar; maalesef, böyle” dedi.

MEYVE SAYISININ DÜŞÜRÜLMESİNİ ÖNERDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kamuoyuna yansıyan “Hermes” çantasının fotoğrafını gösteren Aydemir, “Çanta, bedeli 50 bin dolar, Türk parası karşılığı 600 bin TL. Bu parayla 212 emekçinin asgari ücreti karşılanıyor, asgari ücreti; bunu zihinlerinize yazın. AKP Grubu, bu meyve nedir, bu meyve? Bu ejder meyveli ‘smothie’ Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı, saraya her gün bu meyveden kaç tane alınıyor? Bu meyvenin tanesi 60 TL; önerimiz, bundan sonra bu sayının düşürülmesi yönünde olacaktır. Bunların hepsi haramdır” ifadelerini kullandı.

AKP’li Uğur Aydemir ise israfa dair açıklamayı, “Terörle mücadele ye kaç milyar dolar harcandı, hesapladın mı?” sözleriyle karşılık verdi.