Bırca Belek Dil ve Kültür Derneği açıldı

img
ŞIRNAK - Cizre’de Kürtçe dil ve Kürt tarihi üzerine derslerin verileceği Bırca Belek Dil ve Kültür Derneği’nin açılışı gerçekleştirildi. 
 
Şırnak’ın Cizre ilçesinde, çeşitli seviyelerde Kürtçe dil, Kürt tarihi ve edebiyatı üzerine derslerin verileceği Bırca Belek Dil ve Kültür Derneği’nin açılışı yapıldı. Müzik dinletisi ile başlayan açılışa, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, HDP’li Belediye eşbaşkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ile onlarca yurttaş katıldı. 
 
‘ONURUMUZU TERK ETMİŞ OLURUZ’
 
Coşkunun hakim olduğu etkinliğin açılış konuşmasını yapan yazar Bahattin Robar, Kürt edebiyatçıların dil üzerine yaptıkları çalışmalara değinerek,“Herkes onlar gibi diline sahip çıkmalı ve bunun mücadelesini vermeliyiz” dedi. Dilin bir halkın onuru olduğunu vurgulayan Robar, “Dilimizimi unuttuğumuz zaman onurumuzu terk etmiş oluruz” diye konuştu. 
 
‘HERKES ROLÜNÜ OYNAMALI’
 
Ardından konuşan HDP’li Kaçmaz ise, anadilin önemine işaret ederek, “Herkes diline sahip çıkmalı. Sadece kurumların dili sahiplenmesi yetmez. Herkes rolünü oynamalı. Diline sahip çıkmalı. Dil bir halkın varlığıdır. Dile sahip çıkılmadığı zaman tarihimizi unuturuz” ifadelerini kullandı. 
 
Son olarak konuşan dernek yöneticilerinden Sabri Çatıkkaş da, katılanlara teşekkür ederek, çalışmalarının önemi üzerinde durdu. 
 
Konuşmaların ardından Botan bölgesinin dengbêjleri sahne aldı.