Kaz Dağları’ndan Hasankeyf ve Munzur'a selam gönderdiler

img
ÇANAKKALE - Kaz Dağları'nda kurulmak istenen altın madenine karşı sürdürülen “Su ve Vicdan Nöbeti” eylemcileri, Hasankeyf ve Munzur'a selam gönderdi. 
 
Çanakkale’de yer alan Kaz Dağları’nda Kanadalı altın arama şirketi Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından kurulmak istenen altın madenine karşı bölge sakinleri ve doğal yaşam savunucuları tarafından Kirazlı'da bulunan Balaban mevkiinde başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti” 46'ncı gününe girdi. Her gün onlarca kişinin destek ziyaretinde bulunduğu eylemi bugün de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Merkez çalışanları ve çok sayıda kişi ziyaret etti. 
 
"Bu dağlarda ağaçlar kan ile sulandı" ve "Munzur'a Hasankeyf'e selam olsun" pankartlarının asıldığı nöbet alanında günlerdir nöbette olan eylemcilerle sohbet eden ziyaretçiler, bölgede yol açılan yıkıma dair bilgiler aldı. 
 
‘KAZ DAĞLARI, MUNZUR, SALDA, ODTÜ, KUZEY ORMANLARI, ALAKIR, MURAT DAĞI, FATSA, CERATTEPE EL ELE’
 
Ardından Çan Otoyolu’nun kenarında yer alan yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki altın madeni şantiyesinin kapısına kadar yürüyüş yapıldı. Yürüyüş sırasında "Kaz Dağları, Munzur, Salda, ODTÜ, Kuzey Ormanları, Alakır, Murat Dağı, Fatsa, Cerattepe el ele" pankartı taşındı. Şantiye kapısına ulaşan doğal yaşam savunucuları maden arama şirketi Alamos Gold ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nı protesto etti.
 
DAĞ GÖRÜNÜMÜ ALIP, ŞİİR OKUDULAR
 
Nöbet gönüllüleri daha sonra ise şantiye kapısında Kaz Dağları'nı temsilen dağ görünümünde yuvarlak bir çember oluşturarak oturma eylemi yaptı. Bu esnada Alaattin Demirbaş isimli bir nöbet gönüllüsü, Ahmed Arif'in “Vay Kurban” isimli şiirinin şu dizlerini seslendirdi: 
 
"Dağlarının, dağlarının ardı   
Nasıl anlatsam. 
Ağaçsız, kuşsuz, gölgesiz.  
Çırılçıplak, vay kurban.
'Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda.'  
Yiğitlik, sen cehennem olsan bile   
Fedayı kabul etmektir,   
Cennet yapabilmek için seni,   
Yoksul ve namuslu halka.  
Bu'dur ol hikayet,  Ol kara sevda"
 
Şantiye kapısındaki eylemlerini sonlandıran nöbet gönüllüleri ve ziyaretçiler tekrar Balaban mevkiine dönerek nöbete devam etti.