'Bîra mi'têtin' belgesel gösterimi izleyiciyle buluştu

img

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Hak İnisiyatifi ve Diyarbakır Tabip Odası'nın (DTO) İnsan Hakları Haftası kapsamında düzenlediği etkinlikte, "Bîra mi'têtin/Hatırlıyorum" belgeselinin gösterimi yapıldı.

İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Derneği Diyarbakır Temsilciliği ve DTO tarafından İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında, İHD Diyarbakır Şubesinde, yönetmenliğini Selim Yıldız ve yardımcı yönetmenliğini Azad Doğru'nun yapmış olduğu "Bîra mi'têtin/Hatırlıyorum" belgesel gösterimi yapıldı. Etkinlikte, 28 Aralık 2011 yılında Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen saldırıda 34 gencin yaşamını yitirenlerin yakınlarının tanıklıkları üzerine kurulmuş belgesel film, katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Roboski katliamında abisini ve daha önce kaçakçılık yaparken babasını kaybeden 12 yaşındaki Sinan'ın tanıklığı ve anlatımıyla abisini kaybettikten sonra evin tek erkek çocuğu olarak okulu bırakıp kaçakçılık yapmaya başlamasının anlatıldığı belgesel gösterimi sonrası filmin yardımcı yönetmeni Azad Doğru kısa bir konuşma yaptı.

Roboski katliamının ardından orada fotoğraf atölyesi kurarak orada travmaya şahit olmuş çocuklara yardımcı olmak istediklerini belirten Doğru, O süreçte birçok şeye tanıklık ettiklerini ifade ederek aynı zamanda bu çalışmayla bir toplumsal bellek yaratmak istediklerini dile getirdi.

'70 ÇOCUKLA BU ÇALIŞMAYI YÜRÜTTÜK'

Oluşturmak istedikleri toplumsal belleği, çocukların tanıklıkları üzerinden yapmak istediklerini söyleyen Doğru, "Bunu görebilmek için de her çocuğa fotoğraf makinası verip iki yıl boyunca çocukların fotoğraf çekmesini sağladık, onlarda tanıklık ettikleri her şeyi çektiler. Seçtiğimiz aileler birinci dereceden katliama uğrayan kişilerin akrabalarıydı. 70 çocukla birlikte bu çalışmayı yürüttük, bu hikayede okulu bırakan tek kişi Sinan'dı. Sinan, verdiğimiz makinayla sınırı çekmeye başladı. Onun hikayesi katırlardı" diye konuştu.

'SİNAN’IN HİKAYESİ HALA DEVAM EDİYOR'

Sinan’ın hikayesini hala devam eden bir hikaye olduğunu söyleyen Doğru, "Sinan hala kaçakçılığa devam ediyor. Yaşlı tanık Aziz amcayı da filme koymamızın nedeni bunun kültürel bir mesele oluşuydu. Bu tek kuşakla biten bir iş değil. Onunda babası sınırda yaşıyordu. Ve Sinan’da sınırda yaşıyordu. Aziz amcada öyle. Ve muhtemelen Sinan’ın çocuğu da sınıra çıkacak. Mesele sadece Roboski değildi. Asıl sorun sınırdı. Sınırın kültürü bambaşkadır. Ki sınır boyunca bu meseleler hala da devam ediyor. Filmi böyle bir süreçte çektik" şeklinde konuştu.

Etkinlik soru cevap bölümün ardından sona erdi.