'Asimilasyona karşı direniş sürmeli'

img

URFA - Urfa Barosu ve ÖHD tarafından düzenlenen panellerde, Kürtçenin gelecek nesillere taşınmasının önemine dikkat çekilerek asimilasyona karşı direnişin sürmesi gerektiği vurgulandı. 

Özgürlük İçin Hukukçular Deneği (ÖHD) Urfa Şubesi ile Urfa Barosu 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle ayrı ayrı paneller düzenledi.
 
ÖHD'nin Ziraat Mühendisleri Odası'nda bulunan Muhsin Melik Eğitim Salonu'nda düzenlediği panelde “Cejna zimanê kurdî piroz be” pankartı asıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve yazar Roza Metina’nın konuşmacı olarak katıldığı panelde moderatörlüğü avukat İbrahim Ekti yaptı. 
 
HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Kürtçenin zengin bir dil olduğunu belirterek, "“ Kürtçe baskılara karşı her zaman var oldu ve var olmaya devam edecek” dedi. Şark Islahat Planı ile Kürt inkarının derinleştirildiğini belirten Sürücü, “Katliamlara, inkara direnen Kürtler büyük bedeller vererek bu günlere geldi. Türkçe dışında bir dil konuşulmasın istiyorlar. Birden çok resmi dil ‘bölünmeye’ yol açar bahanesi var, ancak birçok ülkede çok dilli politikalar var” ifadelerini kullandı. 
 
DİL VE KÜLTÜRÜN BAĞI
 
Dil ve kültür ilişkisi arasında var olan bağa dair konuşan gazeteci ve şair Roza Metina ise dengbêjliğin Kürt dilinin yaygınlaşması ve unutulmamasında önemli bir rolü olduğunu belirtti. Dengbêjliğin ciddi bir görev üstlenmesine rağmen gerekli önemin verilmediğini belirten Metina, özellikle kadın dengbêjlerin neredeyse hiç tanınmadığını belirtti. 
 
Çocuklara önce Kürtçe öğretilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Metina,“Çocuklar kreşlerde dillerini öğrenmesinler diye kayyımlar ilk olarak eğitim veren kurumlarımızı kapattılar, içeriğini boşalttılar. Kayyımlar Kürtçe tabelalara dahi tahammül edemedi. Bu asimilasyon çarkına karşı bugüne kadar direndik bundan sonra daha fazla direnmeye ihtiyacımız var” dedi. 
 
Panel, soru cevap kısmı ile son buldu.
 
'KÜRTÇE RESMİ DİL OLMALI'
 
Urfa Barosu'nun Tahir Elçi Konferans Salonu'nda gerçekleştirdiği panele ise dil bilimciler Zana Farqini ve Sami Tan, Mezopotamya Vakfı Yöneticileri avukat Gevriye Atlı ve avukat Fahrettin Karakoyun konuşmacı olarak katıldı. Panel, baronun Kürtçe derslerinden eğitim alanlara sertifikalarını vermesiyle başladı. Sami Tan’ın yaptığı açılış konuşması ardından söz alan Zana Farqini, asimilasyon politikalarına karşı Kürtçe'nin her alanda konuşulmasının önünün açılması gerektiğini söyledi. 
 
Dilin gelecek nesillere aktarımının önemine dikkat çeken Farqini, “Bu sebeple her yerde Kürtçe'yi konuşmalı bu dille düşünmeli ve bu dili her alana yaymalıyız. Bunlar olmazsa dil bu asimilasyon politikalarına karşı ayakta duramaz. Özellikle bu dili çocukların konuştuğu bir dil haline getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
 
Farqini’nin ardından sırasıyla Mezopotamya Vakfı yöneticileri avukat Gevriye Atlı ve avukat Fahrettin Karakoyun söz aldı. Kürtçenin resmi bir dil olmasının öneminin vurgulandığı panel, soru cevaplar bölümü ardından sona erdi.