Çocuklar törenle Kürtçe dil sertifikalarını aldı

img

VAN- Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği Van Şubesi’nde Kürtçe dil eğitimi gören 18 çocuk düzenlenen törenle başarı sertifikalarını aldı. 

Van’ın Erciş ilçesinde kurulan Dil Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği’nde (ARSİSA) Kürtçe dil eğitimi gören 18 çocuk düzenlenen renkli bir törenle başarı sertifikalarını aldı. 3 aydır Kürtçe dil eğitimi gören ve yaşları 8 ile 13 arasında değişen çocuklara sertifika verilen tören, Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapıldı. Törene Van Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi(TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi(DBP), Hakların Demokratik Partisi(HDP), İnsan ve Özgürlükler Partisi(İÖP)  İl yönetimleri, KESK Van Şubeler Platformu üyeleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği Van Şubesi’ne bağlı avukatlar ve çok sayıda kişi katıldı. Törenin yapıldığı salona “Ziman Laş e, Li Laşê Xwe Xwedî Derkevin” ve “Kurdî Xwebûn û Nasnameya me ya Neteweyî ye” yazılı pankartlar asıldı.

ASİMİLASYONA KARŞI ETKİN MÜCADELE ÇAĞRISI

Tören yapılan sinevizyon gösterimi ile başladı. Gösteri ardından ilk olarak ARSİSA Yönetim Kurulu üyesi Cevdet Zilanlı söz aldı. Çocuklarını Kürtçe eğitime gönderen aileler ve eğitim veren öğretmenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Zilanlı, yaşamın tüm alanlarında Kürtçe’ye sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Asimilasyon politikalarının artarak devem ettiğini vurgulayan Zilanlı, buna karşı çok daha fazla etkin bir dil mücadelesinin yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Zilanlı, okulların, televizyon ve internetin asimilasyonun en önemli araçları başında geldiğini söyledi.

‘HER ANNE VE BABA KÜRTÇE ÖĞRETMELİ’

Daha sonra söz alan DBP Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı da Kürt halkının kendi toprağında ve evinde her zaman Kürtçe konuşacaklarını belirterek, her anne ve babanın Kürtçe öğreten bir öğretmen olması gerektiğini vurguladı.

Yazar Hamit Dilbahar ise konuşmasına yazdığı bir şiirle başlayarak, “Kürtçe’nin gerillaları olarak her alanda dil mücadelesi vereceğiz. Ben Kürdüm ve özgür Kürdistan istiyorum’ diyenler dilin gerillası gibi mücadele etmeli” diye konuştu.

HALAYLARLA SON BULDU

Yapılan konuşmalar ardından mezun olan 18 çocuk törenle başarı sertifikalarını aldı. Tören Aryen Kom’un seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.