Kürt Edebiyatçılar Derneği 2 kitap çıkaracak

img

DİYARBAKIR - Kürtçenin gelişimi için çalıştay düzenlemeyi planlayan Kürt Edebiyatçılar Derneği, genç yazarları teşvik etmek için de 2 kitap çıkaracak.    

Kürt yazar ve entelektüeller arasında dayanışmayı sağlama, edebiyat ve dilin geliştirilmesi amacıyla geçen yıl kurulan Kürt Edebiyatçıları Derneği, çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Kürt yazarlarının ve Kürtçenin gelişmesine dair çalışmalar yürüten derneğin eşbaşkanları Sultan Yaray ve Mehmet Deviren, dil ile ilgili iki yıldır çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 
 
Derneğin eşbaşkanı Mehmet Deviren, yaptıkları etkinliklerle bir araya gelerek Kürt yazarlarının yaşadıkları sorunları, dille ilgili yaşanan problemleri, hem Kürt yazarları hem de Kürt ulusunun birliğine dair tartışmalar yürüttüklerini ifade etti. “Biz ne yapabiliriz?” ve  “Kürt yazarlar olarak bu sorunları nasıl çözeriz?” gibi sorulara cevap aradıklarını belirten Deviren, “Tarihe baktığımız zaman geleceğe cevap olanların yazarlar entelektüeller olduğunu görüyoruz. Hiçbir yazar ve entelektüel de toplum olmadan yaşamını sürdüremez” diyerek dil ve toplum arasındaki bağlantıya dikkat çekti.
 
'DEVLET BAŞARAMADI'
 
Anadilin ve kişinin büyüdüğü coğrafyanın yazarlar üzerinde çok büyük etkiler yarattığının altının çizen Deviren, “Kendi dilimiz ile hayatımızı sürdürüyoruz. Devlet bu dili unutmamız için çok çabaladı ama başaramadı” dedi. 
 
DİLİN SAHİPLENİLMESİ
 
Yazarlardan, yazmanın dışında Kürt diline sahip çıkılmasını isteyen Deviren, “Yazara yazma becerilerini veren şey, bu topraklarda yaşananlar ve yaşananların hikâyeleridir. Sen de onların hafızalarından dökülenleri ve o duyguları yazıyorsun. Kürtçenin yazma dili olması için bir sürü engel çıkarmaya çalıştılar. Dilin yok olması insanlığın da yazarların da yok olması anlamına geliyor. Yazarlar olarak biz dilimizi resmi açıdan da konuşmak istiyoruz. Dile sahip çıkmak için kurum ve derneklerle bir araya geldik”  dedi. 
 
YAZARLAR ÇALIŞTAYI 
 
Çalışmalarını her alanda genişletmeyi planladıklarını ifade eden Deviren, önümüzdeki günlerde  Kürt yazarlar olarak dil kurumlarıyla birlikte “Kürt Yazarları Çalıştayı” düzenlemeyi planladıklarını söyledi. 
 
2 KİTAP ÇIKARILACAK
 
Önümüzdeki günlerde sadece bir araya gelip etkinlik düzenlemekten fazlasını yapmayı planladıklarını söyleyen derneğin eşbaşkanı Sultan Yaray ise, dernek olarak genç yazarları teşvik etmek amacıyla 2 kitap çıkaracaklarını belirtti. Bu kitaplardan bir tanesinin şiir diğerinin ise hikaye olduğunu aktaran Yaray, genç yazarlara her zaman kapılarının açık olduğunu ifada etti. 
 
'NE YAPABİLİRİZ?'
 
Kürt ulusal birliğinin sağlanması için Kürt yazarlarının rolüne dair cevap aradıklarını belirten Yaray, “Eleştiriyoruz ama sadece bununla sınırlı tutmak istemiyoruz. Biz ne yapabiliriz? Buna cevap bulmaya çalışıyoruz. Birlik ve dilin daha da güçlenmesi için bunlar üzerine gelecekte de ne gerekiyorsa, yapmayı düşünüyoruz” dedi.
 
KADINLARIN ROLÜ 
 
Anadilin öğrenmesinde kadınların rolünün çok önemli olduğunu ifade eden Yaray, şunları söyledi:  “Kadınların bilgili ve özgür olmasını asla istemiyorlar. Kadın yazarlar ise bu kalıpları kalemleriyle, duruşlarıyla yıkıyorlar. Bu sebeple onlar üzerinde çok büyük baskılara şahit oluyoruz. Mesela Ayşe Gökkan’a 30 yıl ceza verildi. Onun gibi bir sürü kadını kapalı kapılar ardına koyup seslerini kısmaya çalışıyorlar, ancak Kürt kadınlarının sesi geçmişten bu yana her daim gelmiştir. Kadınlar ellerinden geldiğince bunları haykırmaya da devam edecektir.”