'Kürdistan hep vardı, var olacak'

img

DİYARBAKIR - HDP Milletvekili Murat Sarısaç, "Kürdistan gerçekliği hep vardı ve var olmaya devam edecek" derken, Kürt Dil Platformu ve MED-DER temsilcileri, herkesi bu baskılar karşısında kendi dilini ve kültürünü yaşatmaya davet etti. 

Son dönemde "Kürdistan" söylemi ve Kürtçeye dair yasaklama ve engellemelere dair tartışmalar devam ediyor. Kürtler ise inkar politikalarına karşı mücadele etmenin önemine dikkat çekiyor. 
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın daha önce Kürdistan kelimesini kullandığını hatırlatan Kürt Dil Platformu Sözcülerinden Şerefxan Cizirî, yine dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da bu kelimeyi kullandığını söyledi. Cizirî, “Kürtlerin yaşadığı bölgeye Kürdistan coğrafyası denir. Onlar inkar ediyor diye Kürdistan coğrafyası yok olmuyor” diyerek tepki gösterdi. 
 
DİL HALK OLMANIN TEMELİDİR
 
“Kürtçe müzik yapılacak” yapılacak diye Mem Ararat’ın konserinin yasaklanmasını kınayan Cizirî, “Yıllardır TRT Kurdî kanalında Kürtçe şarkı çalınmıyor mu?” diye sordu. Bu baskılara karşı halkın her yerde diline ve kültürüne sahip çıkması gerektiğini ifade eden Cizirî, “Dil bir halkın temelidir. Dilinizi kaybettiğiniz an halk olmaktan çıkarsınız” şeklinde konuştu.
 
ASIL AMAÇ YASAKLAMAK
 
Devletin asıl amacının Kürt dilini ve kültürünü yasaklamak olduğunu belirten Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) yöneticisi Rêzan Aktum da, bununla kendi iktidarını koruyama çalıştığını söyledi. Aktum, “Devlet gücünü inkar ve yasakçı anlayışlardan alıyor. Biz de bu inkar ve yasakçı anlayışlara karşı birlik olalım ve mücadele edelim. Biz Kürtler günlük yaşamda Kürtçe konuşalım, düşünelim ve yazalım. Ancak bu şekilde bu politikaları boşa çıkartabiliriz” diye ifade etti. 
 
HEP VARDI VE VAROLACAK
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç ise “Bugün bir bölünme varsa bunun sebebi Kürdistan değildir, bunun sebebi bir toplumu inkar edenlerdir. Kürdistan’ı tartışmaya bile gerek yok, Kürdistan bir gerçekliktir. Kürdistan, ne Erdoğan’ın ne Erdoğan’dan öncekilerinin ne de Mustafa Kemal’in tanımasıyla meşrulaşacak veya meşrulaşmayacak bir şey değil, Kürdistan zaten meşrudur. Kürdistan on binlerce yıldır var olan bir coğrafyadır ve üzerinde Kürtler yaşıyor. Bu gerçeklik hep vardı hep de var olmaya da devam edecek” ifadelerini kullandı.
 
DEMOKRASİYİ GERİLETİYOR
 
Kürt ve Kürdistan inkarının Türkiye’de demokrasiyi gerilettiğini vurgulayan Sarısaç, bunun ülkeyi kriz ve bunalıma girmesinden başka bir işe yaramadığının altını çizerek şunları söyledi: “Bugün Kürtlere saldırarak, onların üzerinden katliam yaparak Türkiye’de hiçbir şey değişmedi, aksine gerileyen bir demokrasi oldu. Hiçbir zaman iyi bir demokrasi olmadı, ama artık o eski demokrasiyi bile arar hale geldik. Bugün 82 darbesinin Anayasası’nı bile arayan bir Türkiye var. Bu aslında Kürt sorunun çözülmemesi bu tür inkar ve asimilasyonla kendilerini var edebilen anlayıştan kaynaklanan bir durumdur. İşe yaramadı, yaramayacak da. Hiçbir Kürt ne kendi benliğinden ne değerlerinden ne dilinden ne kimliğinden ne de Kürdistan’dan vazgeçmeyecektir.”
 
MA / Eylem Akdağ - Mehmet Güleş