Bir savaşçının kaleminden: Kobanê Direniş Güncesi

img

HABER MERKEZİ - Sefkan Kobanê’nin kaleme aldığı Kobanê Direniş Güncesi kitabı, Meyman Yayınları’ndan çıktı. Kitap, zulüm, barbarlık ve insanlık dışı yöntemlere karşı yılmayanların, asırlarca konuşulacak olan Kobanê direnişinin kısa; ama önemli bir kesitini sunuyor.

2014 yılında bütün dünyanın direnişiyle tanıdığı ve dayanışma içerisine girdiği Kobanê, sayısız makaleye, habere, onlarca belgesele, öyküye ve kitaba konu oldu. Kobanê’yi bu kadar ilgi çekici kılan, kurduğu sistemin, taşıdığı ideolojik arka planın yanı sıra kıt imkanlara rağmen karanlığı temsil eden DAIŞ gibi tüm dünyaya korku salan bir güce diz çöktürmeyi başaran direnişçilerin çelik gibi güçlü iradeleriydi. Kobanê Direniş Güncesi kitabı, işte bu idareyi temsil eden gücün komutanlarından Sefkan Kobanê’nin imzasını taşıyor.
 
Kitap, Kobanê’deki çatışmalı dönem, kanton ilanı, cephe örgütlenmesi, seferberlik gibi konuları dokuz bölümde kapsamlı ve geniş bir şekilde anlatıyor. Yazar, sadece izlenimlerine değil, bu direnişte yaşamını yitiren komutan ve savaşçıların yanı sıra hala hayatta olanların tanıklıklarına da yer veriyor. Binlerce genç erkek ve kadının toprağa düştüğü, canıyla zaferi müjdelediği Kobanê’de büyük direniş gösteren ve tarihe adını yazdıran komutanlardan biri olan Yazar, Kobanê Direniş Güncesi kitabıyla anlam ve hislerin derinliğini, hakikat arayışını ve özlemini kelimelerin gücüyle okuyucuya ulaştırıyor: 
 
“Hakikat savaşçılarının mücadelesini onların yoldaşı olarak geleceğe taşırmak zamanı geldiğinde, bu görevin ne kadar zor olduğunu daha iyi anladım… Bazen yitirdiğim yoldaşlarımla Kobanê’de mevzilerde bir cenge tutuşur gibi oldum, bazen kuşatmanın tam ortasında iken gülmeyi nasıl başardığımı kendime sorabilme fırsatını bulduğum o kısacık anlardaydım. Bazen sözün kâr etmediği, yaşananlara isim koymakta zorlandığım çaresiz anlarımı hatırladım. Bana nefes aldıran şey ise şimdi ruhları şad olan yoldaşlarımın özgürlük hayallerinin gerçekleştiğini bilmek oldu.”
 
DAİŞ’in başlattığı saldırılardan Kobanê’nin kurtuluşunun sağlandığı 26 Ocak 2015’e kadar yaşananların nefes nefese anlatıldığı kitapta okuyucu, sık sık isimlerini duyduğu Gelhat, Viyan, Destina, Arin Mirkan, Cudî, Diyar, Emîn Erkendî, Ebû Leyla ve nicesiyle daha yakından tanışıyor. 
 
“14 Eylül’ü 15 Eylül’e bağlayan gece DAİŞ, Kobanê’nin batısında Talik, Boraz, Degirmen, Cibilferec köylerinde saldırılara başladı… Aynı saatlerde Doğu Cephesi’nde de Serzori, Hurriye, Nebo, Qizali, Korik, Leqleqo ve Birketike köylerine koordineli saldırı vardı. Birketike köyünde kısmi direniş olsa da komutanları Mazlum Jirki’nin ürkekliği nedeniyle hemen geri çekilmişlerdi… Dilgeş komutasındaki hareketli güçler, tüm köylere takviyeye gidip çatışmalara katılıyorlardı. Dilovan, cephe komutanı olarak katılmıştı. Sofî ve alanda bulunan tüm komutanlar, direkt savaş içindeydiler…”
 
Kobanê Direniş Güncesi, zulüm, barbarlık ve insanlık dışı yöntemlere karşı yılmayanların, asırlarca konuşulacak olan Kobanê direnişinin kısa; ama çok önemli bir kesitini sunuyor.
 
SEFKAN KOBANÊ
 
Sefkan Kobanê 1974’te Dersim’de dünyaya geldi. Diyarbakır’da eğitimine devam etti. Uzun yıllar Federe Kürdistan ve Rojava’da gazetecilik yaptı. Rojava Devrimi çalışmalarına katılan Yazar, DAIŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırısı sırasında savaşçı olarak direnişteki yerini aldı. 
 
MA / Abdurrahman Gök