Müzisyene ‘sanattan men cezası’ uyarısı!

img

ESKİŞEHİR - Odun Pazarı Belediyesi zabıtaları, sokakta müzik yapan Servet Erkan’a “sokak müziği ruhsatı” olmadığı gerekçesiyle para cezası kesti ve tekrarlaması halinde “sanattan ve ticaretten men cezası” uyarısı yaptı.

Eskişehir Adalar bölgesinde 4 arkadaşıyla birlikte 2016 yılında Adalar Sanat Atölyesi’ni açan Servet Erkan, pandemi gerekçesiyle atölyesini kapatmak zorunda kaldı. Kovid-19 nedeniyle de atölyelere ara verdikleri için işsiz kaldığını aktaran Erkan, sokak müziği yapmasının da Odun Pazarı Belediyesi zabıtaları tarafından “sokak müziği ruhsatı” olmadığı gerekçesiyle engellendiğini anlattı. Zabıtalar tarafından sokak müziği ruhsatı olmamasından kaynaklı kendisine 307 TL para cezası kesildiğini söyleyen Erkan, “Zabıtalar, bir daha sokakta müzik yapmam durumunda ‘sanattan ve ticaretten men’ edileceğimi evrakla ilettiler” dedi. 
 
MÜZİK YAPMAK İÇİN RUHSAT ŞARTI
 
Yaklaşık 6 yıl boyunca sokak müzisyenliğini yaptığını kaydeden Erkan, sokak sanatının temel anlamından koparıldığını kaydetti. Erkan, “Halbuki sokak sanatı güneşin ve rüzgârın esiş yönüyle şekillenir ve konumunu öyle belirler. Ama bu ruhsat zorunluluğu, belediyelerin belirlediği alanlarda müzik yapma zorunluluğu bizi çok daralttı. Bizlerde sokakta değil atölyelere sığındık ama artık burada da iş yapamıyoruz” diye belirtti.
 
‘SORUNLAR GÖRÜNÜR ODLU’
 
Sanatçıların yaşadığı sorunların pandemiyle birlikte daha fazla görünür hale geldiğine dikkati çeken Erkan, şunları söyledi: “Pandemiyle birlikte bizim hiçbir anayasal hakkımız kalmadı. Biz sanatçıların yaşadığı sorunlar birbiriyle bağlantılı ama geldiğimiz noktada koronavirüse bağlandı. Korona ile hiçbir alakası yok. Eskiden de biz sokakta, mekânda problem yaşıyorduk, yine de problem yaşıyoruz. Sorunlar sadece korona ile daha görünür hale geldi. Bakın yüzlerce arkadaşım enstrümanını sattı ve satılığa çıkarmaya devam ediyor. Müzisyenler, tiyatrocular mağdur. Ama şunu da net söylemeliyim ki, müzisyenler şarkılarıyla sanata engel koyanları madara etmezlerse; replikleriyle bunları tiye alıp bunların gerçek yüzünü ortaya çıkarmazlarsa, bu durum böyle gidecek.”
 
MA / Selman Güzelyüz