'TRT Hepimizin Platformu' kuruldu

img
İSTANBUL - TRT’nin İstanbul Radyosu ve Ulus yerleşkesinin amacına uygun restore edilmesi talebiyle TRT Hepimizin Platformu kuruldu. 
 
TRT Hepimizin Platformu, TRT İstanbul Radyosu ve Ulus yerleşkesinin “deprem güçlendirmesi” gerekçesiyle boşaltılmasına karşı mücadele etmek amacı ile yaptığı basın toplantısı ile kuruluşunu ilan etti. Karaköy’de bulunan Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde yapılan toplantıya çok sayıda kişi katıldı. 
 
Toplantı önce TRT’nin eski usta sanatçılarından oluşan radyo kayıtları dinletilirken, sanatçıların portrelerinden oluşan bir sergi düzenlendi. Katılımcılar sergiye yoğun ilgi gösterdi. 
 
‘VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİYİZ’
 
Daha sonra yapılan basın toplantısında açıklamayı Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) 5 No’lu Şube Başkanı Özlem Belkit yaptı. Platformun kurulmasından önce TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ile yaptığı görüşmeyi aktaran Belkit, boşaltılan binalara geri döneleceği ve binaların asıl işlevine uygun restore edileceği konusunda güvence aldıklarını dile getirdi. Belkit, “Bu açıklamaları ne kadar sevindirici bulsak da bu sözlerin takipçisi olma kararı aldık ve TRT hepimizin adıyla bu platformu kurduk” dedi.
 
PLATFORMUN TALEPLERİ
 
Belkit, platformun taleplerini ise şu şekilde sıraladı: 
 
 “* Tescilli Radyoevi ve TV yayıncılığı için özel olarak tasarlanmış Ulus yerleşkesi, güçlendirme sonrasına kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmaya devam etmelidir.
 
* Ulusal ve uluslararası ilkelere uygun olarak hazırlanacak güçlendirme projelerinde ana ilke, başta fonksiyonu olmak üzere yapının yerleşim özelliklerini, tüm plan ve kesit özelliklerini yapım, sistem malzeme ve detay özelliklerini korumak ve en az müdahalede bulunmak olmalıdır. Güçlendirme çalışmaları kamu adına meslek odaları denetiminde gerçekleştirilmelidir. İhale başta olmak üzere tüm aşamalar kamuya açık ve kamusal denetime tabii olarak yürütülmelidir.
 
* TRT emekçileri, bu süreçte hiçbir hak kaybına uğramamalı, güçlendirme sonrası TRT Genel Müdürü'nün de açıkladığı gibi binalara geri dönmelidir.
 
* Radyoevi, mimarisi ve işleviyle İstanbul kent belleğinin bir sembolü ve tarihsel / kültürel bir mirastır. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu’yla birlikte Taksim-Şişli hattındaki kültür-sanat vadisinin bir parçasıdır. Bu mirasa sahip çıkmak ve kültür değerimizin tahribine meydan vermemek hepimizin sorumluluğudur.
 
*  TRT’nin aslî görevi özerk kamu hizmeti yayıncılığı yapmaktır. Kamu hizmeti yayıncılığı, "Halk için yapılan, halk tarafından finanse edilen ve halk tarafından kontrol edilen" yayıncılıktır. Kamu yayın kurumları hükümet, siyasi parti ya da diğer güç odakları ve çıkar grupları için değil, halka hizmet için vardır. TRT, kamu hizmeti yayıncılığı misyonunu yerine getirmek üzere yeniden “kamulaştırılmalıdır”.
 
* Bu süreç sadece binalarımıza ve arazilerimize, tarihsel ve kültürel mirasımıza sahip çıkma süreci değil, kamu hizmeti yayıncılığı hakkımıza da sahip çıkma ve bu hakkın halka iadesine yönelik talebimizi dile getirme, kamuoyu yaratma amacı taşımaktadır”
Taleplerin sıralanmasının ardından, söz alan platform bileşenleri de dayanışma çağrısında bulunarak, “Hak arayışı mücadelemize herkesin kulak vermesi, destek olması için platformumuza dahil olmaya çağırıyoruz.”