İşsizlik en çok kadınları etkiliyor

  • kadın
  • 14:48 4 Haziran 2020
  • |
img

İZMİR - İzmir'de kadın örgütleri, salgın sürecinde derinleşen işsizli ve yoksulluğun en çok kadınları etkilediğini belirtti.

 
İzmir’de Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) ve Özgür Genç Kadın (ÖGK), koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde derinleşen işsizlik, güvencesizlik ve yoksulluğa karşı açıklama yaptı. Çankaya'daki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Konak Hizmet Binası önünde yapılan açıklamada, üzerinde "İşsizlik yoksulluk artıyor, hayatlarımız eve sığmıyor" yazlı pankart açıldı. Açıklamaya katılanlar sık sık "Sermayeye değil kadınlara bütçe” ve “İşsizlik, yoksulluk zamlar kader değil" sloganları attı. 
 
EVLER CEZAEVİ MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ
 
Özgür Genç Kadın Meclisi üyesi Rengin Oğuz, iktidarın salgın sürecinde işçi ve emekçileri açlık, yoksulluk ve işsizlikle baş başa bıraktığını belirterek, kadınların yüz yıllık kazanılmış haklarına saldırıldığını söyledi. Sokağa çıkan, demokratik tepkilerini ortaya koyan herkese karşı polisin sınırsız yetkiyle donatıldığına dikkati çeken Oğuz, polis şiddeti, gözaltı ve tutuklama saldırısı ile kitlelerin öfkesinin bastırılmaya çalışıldığını kaydetti. 
 
Kadınların salgın döneminde evde birer aşçı, psikolog, öğretmen ve hasta bakıcısı olarak ücretsiz ve güvencesiz çalıştırıldığını kaydeden Oğuz, “Evde ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddetin her türlüsünü yaşadık, yaşıyoruz. Evler kadınlar için adeta birer cezaevine ve şiddet merkezine dönüştürüldü. Bir hafta önce Nurcan Polat Amed’de evin içerisinde silahlı saldırıya uğrayarak katledildi. Salgınla derinleşen işsizlik, yoksulluk ve güvencesiz çalıştırılma en çok biz kadınları etkiledi. Ücretsiz izne çıkarılanlar, esnek çalışma dayatmasına maruz kalanlar ve açlığa mahkûm edilenler yine biz kadınlar olduk” diye konuştu. 
 
EŞİT ÜCRET TALEBİ
 
Kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 34,6 olduğunu kaydeden Oğuz, kadın işsizliğinin istatistiklere bile yansıtılmadığına dikkati çekti. Her gün işsizlik, yoksulluk, açlık ve ev içi şiddetle boğuşan, boğuşmak zorunda bırakılan milyonlarca kadın olduğunu söyleyen Oğuz, “Artık yeter açlık, yoksulluk, işsizlik kader değildir. Biz kadınlar insanca yaşamak için ev içi emeğimizin ücretlendirilmesini, kadın istihdamının artırılmasını ve eşit işe eşit ücret istiyoruz" dedi.