'Gülistan bulunana kadar sokakları terk etmeyeceğiz'

  • kadın
  • 16:08 22 Mayıs 2020
  • |
img
İSTANBUL - 139 gündür kayıp olan Gülistan Doku’ya ilişkin etkin bir soruşturma yürütülmemesine İstanbul’dan tepki gösteren kadınlar, Gülistan bulunana kadar sokakları terk etmeyeceklerini vurguladı. 
 
Özgür Genç Kadın Derneği (ÖGK) üyeleri, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklaması ile 139 gündür kayıp olan Dersim Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetini sordu. Adliye önünde “Gülistan Doku’yu bulacağız!” pankartı açan kadınlar, “Koruma, aklama, yargıla” ve “Erkek adalet değil, gerçek adalet” sloganlarının attı.
 
ÖGK üyesi Neslihan Duran tarafından okunan basın metninde 5 Ocak’tan beri kayıp olduğu belirten Gülistan Doku’ya ilişkin etkin bir soruşturma yürütmediği ifade edildi. Doku’nun kaybolmadan önce kendisini gören ve darp eden arkadaşı Zaynal Abarakov ve ailesinin ifadelerinin evlerinde alındığını hatırlatan Duran, şüpheli Zaynal’ın kaçmasına karşı bir önlem alınmadığını dile getirdi.
 
YANITI İSTENEN SORULAR 
 
Aramaların sadece Uzunçayır Barajı ile sınırlı tutularak Doku'ya ne olduğunun gizlenmeye çalışıldığı söyleyen Duran, Doku’nun sıra arkadaşları olarak “Gülistan Doku nerede?” diye sorduklarını, kendilerine verilen tek cevabın ise “Gülistan intihar etti. Barajda boğuldu” olduğunu belirtti. Duran, “Gülistan'ın barajda olduğuna kanaat getiren Dersim Valiliği neden barajı minimum seviyeye indirmiyor? Neden etkin bir soruşturma yürütülmüyor? Ne saklanıyor, kimler korunuyor?” sorularını yöneltti. 
 
Gülistan bulunana kadar bulundukları hesap sormaya devam edeceklerini söyleyen Duran, “Yapılması gerekenler net. Baraj minimum seviyeye indirilsin, kamera kayıtları incelensin, Zaynal Abarakov sorgulansın, etkin arama tarama çalışmaları yürütülsün" diye konuştu.
 
‘SOKAKLARI TERK ETMEYECEĞİZ’
 
Ankara katledilen Şule Çet davasının aydınlatılması için adliyelerde, sokakta nasıl mücadele ettilerse katledilen, kaybedilen tüm kadınlar için de mücadele edeceklerini vurgulayan Duran, sözlerini “Güçlülerin hukukuna karşı kadınlar olarak gerçek adalet için mücadele edeceğiz. Haklarımıza, hayatlarımıza, bedenlerimize dönük her saldırıya karşı sokakları terk etmeyeceğiz” diyerek noktaladı.
 
Açıklama alkışlarla son buldu.