Belediyenin tek bir kadın çalışanı yok

img

URFA – Nüfusunun yarısından fazlasını kadınların oluşturduğu Bozava ilçe belediyesinde çalışan 84 personel içerisinde tek bir kadın yok. 

Urfa'nın Bozova (Hewag) ilçesinde 58 bin 560 kişilik nüfustan 29 bin 142’sini kadınlar oluşturuyor. Nüfus oranının bu düzeyde olduğu kente 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’li Suphi Aksoy’un başkanlığına geçtiği belediyede çalışan 84 personel arasında tek bir kadın yok. Nüfusunun yarısından fazlasının kadınlardan oluştuğu ilçede tek kadın çalışanın olmamasını değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bozova Belediye Meclis Üyesi Sema Aişeoğlu, kadını yok sayan ve onu yönetmeye çalışan zihniyet ile bir ilçenin yönetilmeye çalışıldığını ifade etti. 
 
'KADIN KAZANIMLARINI YOK EDİYORLAR'
 
2014 yerel seçimlerinde HDP’li Fatma Doğan ve Zeynel Taş'ın eşbaşkanlığa seçildiği ilçede, kadına yönelik ciddi çalışmalar yürütüldüğünü, kadın müdürlüklerin aktif olarak çalışmalarını yürüttüğünü söylen Aişeoğlu, o dönem belediyede 12 kadın personel çalıştığını söyledi. 9 Ocak 2017 yılında Bozova Belediyesi'ne kayyum atanması ile kadın kazanımlarının yok edilmeye başlandığını söyleyen Aişeoğlu, "Kadın müdürlüklerimiz kapatıldı. Kadını hiçleştiren, emeğini yok sayan bir anlayış ile kazanımlarımızı yok etmeye devam ettiler" diye konuştu. 
 
84 PERSONEL ARASINDA KADIN YOK
 
Seçimlerde Suphi Aksoy’un seçildiği belediyede 84 sözleşmeli, kadrolu personelin olduğunu belirten Aişeoğlu, çalışanların arasında tek bir kadın personelin olmadığını söyledi. "Zihniyet genelde nasıl ise, yerelde de aynı şekilde devam etmekte" diyen Aişeoğlu, "Bozova’nın yerelinde kadın nüfusunun bu kadar yüksek olması ve kadının yaşamın her alanında varlığını düşündüğümüzde hiçbir proje ve çalışma kadına yönelik yapılmıyor" dedi. 
 
Söz konusu durumu belediye meclis toplantısında dile getirerek, belediyede bir kampanyanın başlatılmasını önerdiklerini söyleyen Aişeoğlu, şnları söyledi: "Bozova’da kadınlar için ciddi projelerin hayata geçirilmesini istedik. Biz bu konunun üstüne gideceğiz. Kadın personellerin belediyede istihdam edilmesi için meclise önerge verdik. Ciddiye alacaklarını söylediler. Ama zihniyet bu yönlü çok açık. 2020 yılındayız belediyede 84 personel çalışıyor. Bu kadar mücadele verilen bir çağda kadını yok sayarak, kadını uzak tutarak onu yönetmeye çalışan bir zihniyet ile bir ilçe yönetilmeye tabi tutuluyor. Biz HDP’li meclis üyeleri olarak bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz."