‘Müzikle Yaşayan Kadınlar’ söyleşide buluştu

  • kadın
  • 21:06 6 Kasım 2019
  • |
img

İSTANBUL – Mor Dayanışma, “Müzikle Yaşayan Kadınlar” söyleşisi düzenledi. Söyleşide, müzisyen kadınlar müziğe başlangıç sürecini ve müziğin kadın için önemini anlattı.

Mor Dayanışma,  “Müzikle Yaşayan Kadınlar” başlıklı söyleşi düzenledi. Beşiktaş'ta bulunan dernek binasında gerçekleşen söyleşide Gazeteci Deniz Koloğlu moderatörlük yaparken, Müzisyen Ayşe Tütüncü ve Kim Ki O Müzik grubu üyeleri konuşması olarak katıldı.

Koloğlu, 23 müzisyen kadınla yaptığı söyleşiler üzerinden hazırladığı “Müzikle Yaşayan Kadınlar” kitabının hazırlanış sürecini anlattı.

‘ÖNCE KAYGILI YAKLAŞTIM’

Müzisyen Ayşe Tütüncü de böyle bir kitapta yer almanın nasıl hissettirdiğini anlattı. Kitap için teklif geldiğinde önce kaygılı yaklaştığını dile getiren Tütüncü, “Deniz’e güveniyordum. Ancak yine de sorulardan kaygı duyuyordum. Şöyle bir şey söyleniyor. Sanki müzisyen erkekmiş gibi bir algı var. Müzisyen var birde kadın müzisyen varmış gibi bir algı oluyor. Oysa müzisyen kadın erkek fark etmiyor. Bu ayrı dezavantaj değil. O yüzden müzisyen kadın tabirini kullanmayı tercih ediyorum” dedi.

 ‘HAYATTA KALMA ÇABASI VAR’

Kim Ki O müzik grubu üyeleri Ekin Sanaç ve Berna Göl ise teklifi aldıklarında hiç tereddütsüz kabul ettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Biz Kim Ki O’yu 13 yıl önce kurduk. Tek bildiğimiz şey daha ne çalacağımızı bilmiyorduk. Tek bildiğimiz şey bir kadın grubu oluşturuyoruz. Bu güne kadar bizimle gelen kadın grubu olmamış. Kadınlığı dillendirmeye gelmesi bizde başka bir duruma yol açıyor. Senelerce süren bir hayatta kalma çabası var. Kadın olmayan kişilerle müzik yapmak ciddi bir mücadele gerektiriyor.”

Söyleşide müzisyen kadınlar sanat yaşamlarında karşılaştıkları zorluklar ve cinsiyetçi yaklaşımlara da değindi.

Söyleşi soru ve cevap bölümüyle sona erdi.