EŞİK siyasi partilere çözüm için acil 5 talep sundu

img
İZMİR - EŞİK, kadınlara ve kazanımlarına yönelik saldırılara karşı ortak mücadele hattının örülmesi için siyasi parti genel başkanları ve kadın birimleriyle görüşerek, olası saldırı ve tehditler konusunda uyarılarda bulunuyor. 
 
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), yeni yasama yılında parlamentoyu ve tüm siyasi partileri merceğine alarak, genel başkan ve yönetim organlarıyla görüş alışverişi ve işbirliği halinde kadın politikalarının güçlendirilmesi için görüşmelere başladı. 12 Ekim'de görüşmelere başlayan EŞİK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile partinin Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Kadın Partisi Genel Başkanı Benal Yazgan, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros ile bir dizi görüşmeler yaptığını yazılı açıklama ile duyurdu. 
 
Aralarında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ile Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) gibi emek ve meslek örgütlerinin kadın birimlerinin temsilcilerinin de bulunduğu EŞİK bileşeni kadın örgütlerinden katılımcılar görüşmelerde yer alıyor.
 
KAYGILAR ANLATILDI
 
Parti temsilcileri ile yapılan görüşmelerde kadın kazanımlarından hiçbir noktada geri adım atmama yönündeki kararlılıklarını çok net bir şekilde ortaya koyduklarına yer veren EŞİK, olası tehditleri, yakın dönemde Meclis gündemine getirilebilecek 5’inci yargı “reform” paketi gibi düzenlemelerle, kadın haklarını tırpanlamaya dönük bütün ihtimalleri aktararak muhalefet partilerinin bu konuda dikkatli uyanık olmaya, mücadeleyi ortaklaştırmaya ve birlikte güçlenmeye davet etti. 
 
OLASI SALDIRI VE TEHDİTLER
 
EŞİK, TCK 103 çerçevesinde çıkartılmak istenen çocuk istismarcılarına af girişimleri, boşanan kadının yoksulluk nafakasının sınırlandırılması, 6284 sayılı şiddet yasasının budanması, “çocuk haczi” adı altında kadınların velayet hakkının sınırlanması ve can güvenliklerinin tehdit edilmesi, kadının soyadı hakkına muhtemel yeni saldırılar, illerde kurulması düşünülen “sulh komisyonları”nın hukuk devleti ve laiklik ilkelerini ihlalin yanı sıra kadına karşı şiddet konusunda arabuluculuk, uzlaştırma yasağına da aykırı olacağı örneklere dikkati çekti. 
 
5 ACİL TALEP
 
Görüşmelerde kadın erkek eşitliğinin inşası için EŞİK'in 5 acil talebi olduğu aktarılarak, taleplerin hayat bulması için yerellerden ortak çalışmanın başlatılması istenildi. Görüşmede ayrıca cinsel şiddet kriz merkezleri açılması, sığınakların sayı ve kapasitesinin arttırılması, LGBTİ+lara yönelik şiddet ve ayrımcılığın sonlandırılması, işyerlerinde şiddet ve cinsel tacizin önlenmesi ile ilgili İLO’nun 190 sayılı sözleşmesinin Türkiye tarafından imzalanması ve uygulanması için baskı gücünün oluşturulmasına işaret edildi.
 
GÖRÜŞMELER SÜRECEK
 
EŞİK, kabul edilen randevu talepleri doğrultusunda siyasi parti genel başkanları ile görüşmelerin mecliste grubu olan ya da olmayan tüm partilerle devam edeceğini belirterek, "Aynı ilkeler çerçevesinde görüş ve politika önerilerimizi, tüm parti liderleri ve kadın kolları, komisyonları, başkanları ile paylaşmayı sürdüreceğiz" ifadelerine yer verildi. 
 
Öte yandan EŞİK şimdiye kadar yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini de kaydetti.