Buse Şeker'i öldüren polise müebbet hapis cezası

  • kadın
  • 17:48 26 Kasım 2020
  • |
img

İZMİR- Trans kadın Hande Buse Şeker'in davasında mahkeme heyeti, polis Volkan Hicret’e, “kasten öldürmek”ten müebbet hapis cezası verdi.

İzmir’in Konak ilçesinde, 9 Ocak 2019 tarihinde trans kadın Hande Buse Şeker'i öldüren ve trans kadınlar Y.A ve A.T.K.'yi yaralayan polis Volkan Hicret hakkında açılan davanın 8'inci duruşması görüldü. 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu yargılanan sanık polis Volkan Hicret hazır bulunurken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Genç LGBTİ+ Derneği de takip etti.

Geçen duruşmada Davaya savcı mütalaasında sanığın “kasten öldürme”, “nitelikli yağma”, “nitelikli cinsel saldırı” ve “basit yaralama” suçlarından cezalandırılmasını istemişti. Mahkeme heyeti, bugün sanığın tutuklu yargılanarak kasten öldürmekten müebbet cezasına, nitelikli cinsel saldırıdan 21 yıl hapis cezasına, yağma suçundan 3'er kez 5 yıl 6 ay hapis cezasına, kişinin hatırasına saldırıdan da 2 yıl indirimsiz ceza verdi.

‘NEFRET DAVALARINA ÖRNEK OLABİLİR’

Hande Buse Şeker davasını takip eden avukatlardan avukat Mahmut Şeren, sanığın nitelikli kasıtlı cinayet işlemekten yargılanması gerektiğini ve kararın da bu bağlamda verilmesini talep ettiklerini ancak bunun kararlaştırılmadığını söyledi. Nefret yargılamalarında sıklıkla görülen ceza indirimlerinin, Şeker davasının kararında olmamasının sevindirici olsa da taleplerini üst mahkemeye götürerek, yargılamanın devam edeceğini söyleyen Şeren, "Transların karşılaştıkları ayrımcılık ve nefret söylemleri nedeniyle adalet mekanizmalarına başvurmuyorlar. Şeker davası bu sorun için de önem arz ediyor. Ayrıca nefret davalarında çoğunlukla mağdurların ailelerinin katılmıyor. Ancak Şeker'in tüm ailesinin davanın takipçisi oldu” dedi.

Şener son olarak duruşmada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bulunmasının, nefret yargılamaları bakımından önemli olduğunu ve yasalarda nefret suçlarına dair kapsamlı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirdi.