TTB: Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan buzdağının görünen kısmı

img

ANKARA- Sağlık kuruluşlarında yapılan testler sonucunda bulguları Kovid-19 hastalığı ile uyumlu olan ve çoğu tedavi gören hasta sayısının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı testi pozitif hasta sayısının kat be kat üzerinde olduğuna dikkati çeken TTB, “Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan rakamlar buzdağının görünen kısmını temsil etmektedir” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Türkiye’de açıklanan koranavirüs (Kovid-19) verilerine dair yazılı bir açıklama yaptı.

TTB, koronavirüs pandemisiyle ilgili Türkiye’ye ilişkin verilerin resmi kanallardan ve ayrıntılı olarak paylaşılmasını ve klinik ve radyolojik olarak Kovid-19 tanısı alan hastaların, aksi kanıtlanıncaya kadar Kovid-19 kabul edilerek, gerekli önlemlerin buna göre alınmasını istedi.

‘AYRINTILI BİLGİ EDİNMEK HALA MÜMKÜN DEĞİL’

Toplumun ve sağlık çalışanlarının önemli bir kısmını tehdit eden salgının bilançosunu sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın günlük tweetlerinden takip edilebildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nın veya bir başka resmi kurumun web sitesinden ayrıntılı bilgi edinmemiz hala olanaklı değil. Pandeminin dünyayı etkilemeye başladığı ilk günlerden ülkemizde ilk resmi vakanın tespit edildiği güne kadar olan süre ülkemize hazırlanmak için altın değerinde bir zaman fırsatı tanımıştı. Bu dönemde test için gerekli alt yapı, sağlık hizmetinin pandemi gereklerine göre örgütlenmesi, toplumun hastalıktan korunma konusunda eğitilmesi, sağlık çalışanlarının gereksinim duyacağı kişisel koruyucu ekipmanın tedarik edilmesi için bütün hazırlıklar tamamlanmış olmalıydı” ifadelerine yer verildi.

‘BAŞVURANLARIN SAYISI AÇIKLANAN TEST SAYININ ÜSTÜNDE’

Yapılan açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Dün açıklanan rakamlar itibarıyla ülkemizde şimdiye kadar uygulanan test sayısı son derece yetersizdir ve nüfusu bizimle karşılaştırılabilecek büyüklükte birçok ülkenin neredeyse onda biri kadardır. Yeteri kadar test yapılamamasının sonucunda, sayın bakanın açıkladığı pozitif test sayısının ülkemizin salgın karşısındaki tablosunu açıklamakta yetersiz kaldığını biliyoruz. Sağlık kuruluşlarına COVID-19 şüphesi ile başvuran, klinik özellikleri ve/veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme bulguları COVID-19 hastalığı ile uyumlu olan ve çoğu tedavi gören hasta sayısı açıklanan testi pozitif hasta sayısının kat be kat üzerindedir.  Bir başka ifadeyle Sağlık Bakanı’nın tweetlerinde açıklanan rakamlar buzdağının görünen kısmını temsil etmektedir. Türk Tabipleri Birliği ve sahadaki hekim arkadaşlarımız hastanelerde durumun böyle olduğunu çok yakından bilmekte ve takip etmektedir.

Pandeminin ancak şeffaflık ve bilimsellikle yönetilebileceği uyarısını tekrarlayan TTB Merkez Konseyi, ivedilikle yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“*Pandemiye ilişkin veriler sosyal medyada tweet ile değil, Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinde ayrıntılarıyla açıklanmalıdır.

*Bu veriler hastalığın şehirlere, yaş, cinsiyet ve mesleklere göre dağılımını içermelidir.

*Testi pozitif olan hastaların yanı sıra, test sonucundan bağımsız olarak klinik ve radyolojik olarak COVID-19 ile uyumlu olguların sayısı da verilmelidir.

*Klinik ve radyolojik olarak COVID-19 hastalığı ile uyumlu hastaların ve temas ettiklerinin belirlenmesi ve izolasyonu için aktif bir çalışma yürütülmelidir.”