HDP’den tren faciasına ilişkin araştırma önergesi

img
ANKARA- HDP, 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasının bir daha yaşanmaması için tüm iddiaların açığa çıkarılması amacıyla Meclis araştırmasının açılmasını istedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen, Ankara’da  9 kişinin hayatını kaybettiği ve 60'tan fazla kişinin yaralandığı tren faciasına ilişkin araştırma önergesi vererek, faciayı Meclis’e taşıdı.
 
Önergenin gerekçesinde, TMMOB Makine Mühendisleri Odası ile Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS) tren faciasına ilişkin yaptıkları açıklamalarına yer verilerek, facianın sinyalizasyon sisteminin olmaması nedeniyle yaşandığına dikkat çekildi.
 
‘DEMİRYOLU TÜRKİYE’DE ÖLÜM YOLUNA DÖNÜŞTÜ’
 
Türkiye’de yakın zamanda yaşanan tren kazalarının hatırlatıldığı önergenin devamında şöyle denildi: “Demiryolu taşımacılığı dünyanın her yerinde en güvenli taşımacılık yöntemidir. Ancak Türkiye’de, planlamadan uzak yönetim anlayışı, bakım onarım hizmetlerinin özelleştirilmesi, siyasi gösteri amacıyla yapılan açılış törenlerine yetiştirilme baskısı altında altyapı çalışmaları tamamlanmadan faaliyete geçirilme telaşı, personel rejimindeki değişiklikler gibi nedenlerle güvenli bir yol olmaktan çıkmış, büyük can kayıplarının yaşandığı ‘ölüm yolları’na dönüşmüştür. AKP iktidarı döneminde en az 88 kişi tren kazalarında hayatını kaybetmiştir. Bu kazalar sonucunda açılan davalarda ya söz konusu trenleri kullanan makinistler ya da diğer TCDD personeli ceza almış ancak üst düzey bakanlık personeline dava açılmamıştır. Dönemin Ulaştırma Bakanlarından hiçbiri kazalardaki kendi sorumluluklarını üstlenerek istifa etmemişlerdir.”
 
‘BİR DAHA YAŞANMASIN’
 
Önergede, demiryollarında kazaların bir daha yaşanmasını engellemek için tren faciasına ilişkin iddiaların tüm boyutlarıyla açığa çıkarılması amacıyla Meclis araştırmasının açılması talep edildi.