'Batman Barosu yönetimi cesaretle tutum alamadı'

img
BATMAN - Batman Barosu avukatları 15'inci Olağan Genel Kurulunda yeni yönetimini seçmek için bir araya geldi. Yapılan konuşmalarda tutuklu avukatlar, Cumartesi Anneleri'ne yönelik müdahale ve toplumsal olaylar karşısında baro yönetiminin cesaretle tutum alamadığı eleştirisi yapıldı. 
 
Batman Barosuna kayıtlı avukatlar, 15'inci Olağan Genel Kurulu gerçekleştirmek amacıyla Batman Barosu Hizmet Binası'nda bulunan Tahir Elçi Konferans Salonu'nda bir araya geldi. Salona yaşamlarını yitiren avukatlar Sedat Özevin, Veysel Arı, Zekeriya Aydın, Süleyman Kaya ve Diyarbakır Sur'da öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafının da yer aldığı "Sizleri unutmayacağız" pankartı asıldı. Baro avukatlarından Yusuf Bakış, Elif Nayman, Abdullah Akın ve Kasım Seçkin’in divan üyeliğine seçilmesi ardından Genel Kurul saygı duruşuyla başladı. 
 
526 avukatın kayıtlı olduğu baroda 360 avukatın oy kullanması bekleniyor. Baro başkanlığı için Mustafa Yıldız ve Abdulhamit Çakan yarışıyor. 
 
'YARGIYA GÜVEN ZEDELENMİŞTİR'
 
Saygı duruşunun ardından Avukat Abdulhamit Çakan konuştu. "Hukuk devleti ilkesinin vücut bulduğu yargının bağımsızlığı konusu bu ülkenin en temel sorunlardan bir tanesi" diyen Çakan, " sorunun sosyal ve siyasal boyutları olduğunu belirtti.  Çakan, "Ülke yakın bir dönemde şiddet sarmalına girmiş durumdadır. Özellikle 15 Temmuz darbe teşebbüsünün hemen ardından başlayan ve yaklaşık 2 yıl süren OHAL rejiminde yargıya olan güven daha da zedelenmiştir" dedi. Baroların sivil toplum kuruluşlarının içinde öncü rolünün olduğunu belirten Çakan, "Ancak barolar bu rolünü yerine getirirken elbette hiçbir ideolojinin arka bahçesi haline gelmemeli, siyasal tartışmaların içinde yer almamalıdır" diyerek konuşmasına son verdi. 
 
Konuşmanın ardından faaliyet ve mali raporlar okundu. 
 
'BARO BAŞSAVCILIK İLE NEDEN GÖRÜŞMÜŞTÜR'
 
Ardından önceki dönem Baro Başkanı Ahmet Sevim söz aldı. Baro seçimlerinin sayısal skorlar ile değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Sevim, "Üzülerek söylemeliyim ki Baro toplumsal meselelerde geri kalmıştır. Tutuklu bulunan meslektaşlarımız için tüm baroların imzaladığı metni dahi imzalamamıştır. Alınan tutumlar mesleğimize yakışmamıştır. Lütfen herkes wep sitesindeki haberleri bir hatırlasın. Meslektaşlarımıza yönelik tüketici bir mantıkla yaklaşılmıştır. Avukatlara çeşitli banka kredileri vb. şeklinde olan promosyonlar verilen haberler yer alıyor. Bunların yanı sıra baro yönetimimiz başsavcılık ile neden görüşmüştür ve burada herhangi bir taahhüt verilmiş midir?" diye eleştirilerini sunarak baro yönetiminin değişmesi gerektiğini belirtti. 
 
'BARO CESARETLE TUTUM ALMAMIŞTIR'
 
Daha sonra Baro Başkan adayı Mustafa Yıldız söz aldı. Yaşamlarını yitiren avukatları saygı ile andığını belirterek konuşmasına başlayan Yıldız, "Görevi başında katledilen ve henüz failleri bulunamayan Av. Tahir Elçi’yi de rahmetle anıyor hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum" dedi. Sıradan bir meslek grubu üyesi olmadıklarını vurgulayan Yıldız, "Mesleğe iyi hazırlanmış, bilgi ve birikim itibarıyla altyapısı güçlü, saygın ve etkili avukatlar savunma hakkının ve hak arama özgürlüğünün güvencesi olabilirler" diye belirtti. 
 
Kürt meselesinde çözümsüzlük sarmalına dönüldüğü, temel hak ve hürriyetlerin savunusunun bile kriminalize edildiği bir dönemde, sığınılacak bir liman işlevi gören baroların öneminin daha da anlaşıldığını vurgulayan Yıldız, "Üzülerek belirtmeliyiz ki, baromuz, neredeyse hiçbir toplumsal meseleye dair kamuoyunun beklentilerini karşılayabilecek hızda, nitelikte ve cesarette tutum almamıştır. Mesleki faaliyetlerinden ötürü tutuklanan meslektaşlarını sahiplenme konusunda bile tereddüt yaşamış, yeryüzünün en masum eylemi niteliğindeki Cumartesi Annelerinin eylemleri konusunda bile kurumsal bir destek vermemiş bir baro pratiğini hak etmediğimizi açıklıkla söylemeliyim" dedi. 
 
Toplumsal meselelerin çözümü konusunda inisiyatif ve irade sahibi, çalışmalarında liyakati esas alan, şeffaf, özgürlükçü, katılımcı bir baroyu yeniden kurabileceklerine inandıklarını söyleyen Yıldız, "Hiç bir siyasi parti ile ortak iş yapmayacağız. Siyasi partilerin gölgesinin bulunduğu hiçbir organizasyonda yer almayacağız. Ancak hiçbir siyasi parti karşıtlığı da yapmayacağız" diyerek programlarını açıkladı. 
 
Genel Kurul devam ediyor.